Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw plots geconfronteerd met langere opzegtermijnen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouw plots geconfronteerd met langere opzegtermijnen

Bouwbedrijven die vanaf 1 januari 2018 een bouwarbeider ontslaan, moeten plots een veel langere opzegtermijn respecteren dan momenteel het geval is.

Vanaf nu gelden dezelfde opzegtermijnen voor alle werknemers, zowel arbeiders als bedienden en ongeacht de sector waarin ze werken. Daarmee komt een einde aan de tijdelijke uitzondering die een aantal sectoren hadden gekregen. Eén van die sectoren is de bouwsector. De bouwwerkgeversorganisaties reageren ontstemd.

De sectoren die al eerder de nieuwe opzegtermijnen moesten respecteren, hadden vanaf januari 2014 een geleidelijke opbouw van deze termijnen. Van geleidelijkheid is nu geen sprake. Integendeel: door de retroactiviteit worden de nieuwe opzegtermijnen ingevoerd alsof ze al van 1 januari 2014 gelden. 

“Dit betekent dat de opzegtermijnen in de bouwsector van de ene op de andere dag fors langer worden, en dus voor de werkgever veel duurder. Nochtans stond in het zomerakkoord dat de regering daarvoor een oplossing zou vinden, maar dat is niet gebeurd. De bouwwerkgevers zitten nu met een groot probleem”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

“Wie vandaag een bouwarbeider met een anciënniteit van vier jaar ontslaat, moet een opzegtermijn van vijf weken respecteren. Voor wie diezelfde werknemer in januari ontslaat, verdrievoudigt de opzegtermijn tot vijftien weken. De werkgever die zijn bouwarbeider met tien dienstjaren vandaag opzegt, moet acht weken opzegtermijn respecteren. Doet hij dat binnen drie weken, dan bedraagt de opzegtermijn negentien weken; dat is dus een enorm verschil”, situeert Waeytens.

 

Het effect van de plots langere opzegtermijnen laat zich duidelijk voelen in de bouwsector. Het aantal ontslagen ligt sinds de zomer van dit jaar, ondanks de gunstige bouwconjunctuur, opvallend hoger dan in andere jaren: 12% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, 8% meer dan van juni tot en met 11 december 2015 en 10% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

“Doordat de regering geen oplossing biedt voor de langere opzegtermijnen dreigt opnieuw massaal banenverlies in de bouwsector. Bovendien zullen onze bedrijven niet meer gestimuleerd worden om arbeiders een contract van onbepaalde duur aan te bieden. Ons sociaal model komt zo onder enorme druk te staan”, waarschuwt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels