Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw parkeergarage Saint-Luc Brussel begonnen

Bouw parkeergarage Saint-Luc Brussel begonnen

De bouw van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc, één van de universitaire ziekenhuizen van Brussel, is begonnen. De garage is bestemd voor het ziekenhuispersoneel en bevindt zich aan de Emmanuel Mounierlaan in Brussel. Het gebouw heeft vijf verdiepingen, waarvan twee boven- en drie ondergronds. In totaal heeft de garage een oppervlakte van 26.000 m², met plaats voor 989 auto's. Het parkeergebouw wordt in juni 2016 opgeleverd en geopend.

Bijzonder aan het gebouw is de natuurlijke inpassing in het glooiende landschap en de benutting van natuurlijk licht. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) uit Rotterdam ontwikkelde het bouwkundige en landschapsontwerp in samenwerking met Modulo Architects en ingenieursbureau Ellyps. dJGA werd in 1928 opgericht. Het kantoor is actief in ontwerp en uitvoering vanuit de disciplines architectuur, interieurarchitectuur, bouwkunde, constructie en projectmanagement. Samen met EGM architecten vormt het Rotterdamse bureau het bedrijf Dutch Health Architects voor ontwerpen in de gezondheidszorg in het Midden-Oosten en China.

Het is voor dJGA de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied. Dat dJGA steeds meer voet aan de grond krijgt in België werd reeds onderstreept met de ontwerpen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik en het Vrouw- en Kindziekenhuis, een onderdeel van de uitbreiding van Campus Gasthuisberg voor de UZ Leuven.

Niveauverschil

Omdat de Brusselse parkeergarage in heuvelachtig gebied ligt, zag dJGA zich geconfronteerd met een fors niveauverschil van zowat twee verdiepingen tussen de voor- en achterzijde van de garage. Het bureau wilde de omliggende appartementen een uitzicht op een grijs dak besparen en koos daarom als oplossing voor een 'parkdak' in het ontwerp. Het resultaat is een garage die natuurlijk ingebed ligt in het landschap. Het gebouw functioneert niet alleen als opslag, maar draagt tevens bij aan de leefbaarheid van het gebied.

Waterbuffer

Het groendak van de parkeergarage fungeert als park, maar ook als natuurlijke buffer voor de waterhuishouding in het gebied. Overvloedig water dat bij een normaal dak bij hevige regenval in hoog tempo wordt afgevoerd, wordt nu eerst door de begroeiing opgevangen.

Vervolgens komt het met een natuurlijke vertraging in de directe omgeving terecht. In de toekomst wordt het groen dak mogelijk alsnog gedeeltelijk bebouwd. Het ontwerp biedt de mogelijkheid om een gebouw van zes verdiepingen met kleinere footprint bovenop de garage te realiseren.

Natuurlijke licht

Bijzonder ín de garage is het natuurlijke licht dat via de open zijkanten naar binnen valt. Gebruikers genieten ervan op alle verdiepingen, zelfs tot in de kelder van het gebouw.

De forse lichtinval is te danken aan een metershoge vide aan de zijkanten van de garage, die als een soort canyon van het laagste niveau helemaal tot aan de straat reikt. Gebruikers hebben vanuit het gebouw rechtstreeks zicht op de vide, omhoog kijkend tussen hoge, hardhouten spijlen door. De begroeiing op het talud maakt de beleving van natuur compleet.

De garage straalt rust en overzichtelijkheid uit omdat het ontwerp een grote, vlakke betonnen vloer met weinig kolommen of andere 'visuele ruis' bevat. Het ontwerp helpt gebruikers van de garage op een natuurlijke manier bij hun oriëntatie tussen de voertuigen. Kunstlicht en bewegwijzering zijn tot een minimum beperkt. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Den Bell in Antwerpen krijgt groene daken en gevels

Den Bell in Antwerpen krijgt groene daken en gevels

De stad Antwerpen is op zoek naar een ontwerpteam dat het administratief centrum ‘den Bell’ een groene invulling geeft. De stad wil hiermee een voorbeeldrol opnemen en in de binnenstad ruimte creëren voor groen en water.[…]

De Mandel vervangt huurwoningen in Meulebeke

De Mandel vervangt huurwoningen in Meulebeke

Eerste Vlaamse pps in sociaal wonen

Eerste Vlaamse pps in sociaal wonen

Ontwerper gezocht voor renovatie van Het GlazenHuis in Lommel

Ontwerper gezocht voor renovatie van Het GlazenHuis in Lommel