Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw nieuwe sluis Terneuzen start in 2017

Bouw nieuwe sluis Terneuzen start in 2017

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schulz van Haegen hebben in Terneuzen een verdrag getekend waarin Vlaanderen en Nederland alle afspraken vastleggen voor de bouw van een grote nieuwe sluis.

Bijna 1 miljard '

De 'Nieuwe Sluis Terneuzen' komt op de plaats van de Middensluis en wordt zo lang en breed als de vernieuwde sluizen op het Panamakanaal, waardoor de grootste schepen ter wereld vanaf 2021 de Gentse haven kunnen bereiken. De sluis kost naar verwachting 920 miljoen ' en wordt 427 m lang, 55 m breed en 16 m diep. Daarmee is ze een maatje kleiner dan de Deurganck­doksluis in de Antwerpse haven. Die is de grootste sluis ter wereld: 500 m lang, 68 m breed en 17,8 m diep.

Met de ondertekening van het verdrag door de ministers is het aan de respectievelijke parlementen om dat verdrag te ratificeren. Volgend jaar wordt een aannemer geselecteerd en in het voorjaar 2017 gaat de eerste spade in de grond. Vanaf 2021 zouden er schepen geschut kunnen worden.

Duurste ontwerp

Vlaams minister Ben Weyts gelooft dat de investeringen noodzakelijk zijn voor de economische groei en vooruitgang. 'Het economische belang kan niet genoeg onderstreept worden. We hebben gekozen voor het duurste ontwerp omdat dit het grootste is en een gedurfde ambitieuze investering in perspectief en hoop', stelt Weyts. Hij zegt dat niet alleen de havens en het hinterland, maar ook de verzadigde wegen zullen profiteren van het effect, net als de ruime regio via de Seine-Scheldeverbinding tot in Parijs.

Europese steun

Weyts benadrukte dat er voor zo'n grote infrastructuurprojecten moet samengewerkt worden en zei dat hij rekende op Europese steun, die essentieel is voor de realisatie. 'Er zijn geen grenzen aan de groei, we gaan groeien aan de grens', klonk het afsluitend. - FVDL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen