Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouw nieuw VRT-complex start in november

© VRT

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook deze laatste toegewezen. Het project maakt deel uit van het nieuwe Mediapark op de site aan de Reyerslaan. In het totaal zullen de werken vier jaar in beslag nemen.

Het consortium VRT Morgen diende op 25 november 2021 de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning in en op 1 juli 2022 voor de milieuvergunning. In juni werd, na het openbaar onderzoek, de stedenbouwkundige vergunning toegekend en was het nog wachten op de milieuvergunning. Nu het Brusselse gewest ook de milieuvergunning verleende, kunnen de werken effectief starten.
 
Het consortium VRT Morgen bestaat uit de architectenbureaus OFFICE Kersten Geers/David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets. Naast de architecten bestaat het consortium ook uit de ingenieursbureaus Tractebel en CES, en Ideal Acoustics als bouwer van tv- en radiostudio's. De bouwbedrijven Willemen Construct en Jan De Nul Group, en bouwtechnologiegroep EEG vervolledigen dit team.
 
De bouw van de 65.000 m² van het nieuwe VRT-gebouw start in november. Het complex komt op de site achter het huidige VRT-gebouw, dat zal worden afgebroken. In het horizontale gebouw, met een gelijkvloers met mezzanine en drie bovenliggende verdiepingen, staat samenwerking centraal. Op de ruime werkvloeren is er plaats voor ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers van de verschillende afdelingen. Zowel in als rond het nieuwe VRT-huis is er aandacht voor groen, met vijf binnentuinen en 5.000 m² groene ruimte. 
 
Tot slot is het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil, waardoor de nood aan verwarming geminimaliseerd wordt. Aardgas of stookolie worden niet meer gebruikt en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van geothermie en zonnepanelen.
 
Mediapark.brussels is het stedenbouwkundig project van het Brussels Gewest die de huidige, gesloten site van de Vlaamse en Franstalige openbare omroep transformeert tot een nieuwe Brusselse wijk, opgebouwd rond een groot openbaar park van 9,5 ha met het nieuwe VRT-gebouw en de VRT-toren als landmarks. 

Foto’s: © VRT
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

De warehousing- en distributiespecialist Dematra uit Nazareth bouwt op zijn site nabij de E17 in Kruisem een enorm volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw vergt een[…]

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Meer artikels