Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw Leuvens studentencomplex duurt slechts twee weken

Gerelateerde onderwerpen :

Bouw Leuvens studentencomplex duurt slechts twee weken

Het Limburgse bedrijf Machiels Building Solutions (MBS) bouwt volgende week aan de Blijde Inkomststraat in Leuven een studentencomplex van dertig kamers. Het gebouw zal in een recordtijd van amper twee weken worden gerealiseerd. Het wordt volledig opgebouwd uit houten bouwelementen, ontworpen en samengesteld in de industriële productiehal van MBS, gevestigd in Genk, in één van de voormalige bedrijfshallen op de site van Ford Genk. Het bedrijf beschikt over de grootste productiecapaciteit voor houtskeletbouw in Vlaanderen. Het heeft als aandeelhouders het familiebedrijf Group Machiels en LRM.

Dit gebouw is op technisch vlak zeer vooruitstrevend. Het studentencomplex bestaat uit vijf verdiepingen en wordt opgebouwd uit 243 houtskeletbouwelementen die tot 10 m breed en één verdieping hoog met ingebouwd buitenschrijnwerk op de site in elkaar worden gezet. De wanden, vloerelementen en daken zijn ontworpen in een driedimensionaal (3D) tekenprogramma zodat fouten op de bouwplaats uitgesloten zijn.

De buitenmuren zijn voorzien van steenstrips die in de fabriek werden aangebracht in samenwerking met de Limburgse steenfabrikant Vandersanden Group. Het energievriendelijke gebouw dat met duurzame materialen wordt gerealiseerd, is niet alleen een gezond gebouw om in te wonen. MBS besteedde tevens veel aandacht aan brandveiligheid, het binnenklimaat en de akoestiek, parameters die een topprioriteit zijn in een studentencomplex.

Voor zowel de investeerder, het algemeen bouwbedrijf RenoSale uit Sint-Truiden, als de stad Leuven is de korte termijn waarin MBS dit project realiseert een belangrijk voordeel. 'Door de uiterst snelle montage in januari kunnen wij aansluitend onmiddellijk beginnen met de afwerking waardoor de kamers reeds verhuurbaar zullen zijn vanaf juni. De stad Leuven is eveneens tevreden omdat de hinder door een bouwkraan in de drukste invalstraat van Leuven door deze snelle realisatie beperkt blijft tot enkele weken in plaats van maanden in vergelijking met de traditionele bouwmethode', aldus Hans Celis van RenoSale. Het bouwbedrijf hoopt in de toekomst deze oplossing in samenwerking met Machiels Building Solutions ook te kunnen aanbieden aan andere investeerders.

Op bouwplaatsen in Vlaanderen is een sterke toename van het gebruik van prefab houtskeletbouwelementen merkbaar. 'Logisch, aangezien hierdoor de bouwtijd sterk ingekort wordt, het bouwproces steeds meer geïndustrialiseerd wordt en fouten op de bouwwerf uitgesloten worden', stelt Filip Vercauteren, general manager van MBS. Hij wijst op de bijkomende voordelen van houtskeletbouw zoals een zeer goede isolatie, energiezuinigheid en het gezonde klimaat om in te wonen en te werken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels