Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw kampt met gebrek aan ingenieurs

Gerelateerde onderwerpen :

Bouw kampt met gebrek aan ingenieurs

© ©Pitiphat - stock.adobe.com

Het aantal ingenieurs in de bouwsector daalt in een fors tempo. In de periode 2016-2017 haalden amper 30 studenten een diploma burgerlijk ingenieur Bouw, dat is nauwelijks een derde van het aantal gediplomeerden in 2008-2009. Ook de opleiding voor industrieel ingenieur Bouw kampt met een dalend aantal inschrijvingen en levert steeds minder diploma’s af.

De daling is zorgwekkend in het licht van de fors stijgende vraag naar technisch geschoolde bedienden in de bouw, een sector die bovendien steeds complexer wordt. Als het aantal diploma’s en studenten blijft dalen, dreigt weldra een bouwstop door een gebrek aan mensen. In een recente enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) verklaarde 65% van de bouwbedrijven opdrachten te moeten weigeren wegens een gebrek aan ingenieurs.


De daling van het aantal afgestudeerden in het universitair bouwonderwijs komt bovenop de forse daling van het aantal leerlingen in het Vlaamse secundair onderwijs. Daar daalde het aantal leerlingen in het studiedomein Bouw van 2013-2014 tot 2016-2017 van 4.290 naar 3.631: een daling met 659 leerlingen in amper vier schooljaren. Ook in het studiedomein Hout is het aantal leerlingen in vier jaar tijd met 393 gedaald. Tegelijk is het aantal vacatures voor bouwarbeiders sedert 2014 meer dan verdubbeld.


Het enige lichtpunt is de opleiding voor professionele bachelor Bouw. Deze opleiding leverde in 2016-2017 een recordaantal diploma’s af: 305, wat dubbel zoveel is als in 2008-2009. Tegelijk kon in 2016-2017 voor deze opleiding een recordaantal inschrijvingen worden genoteerd. Dat is voor de bouwsector een belangrijke opsteker. Deze sterke groei houdt nauw verband met de forse uitbreiding van het aanbod de jongste jaren: van twee (in Aalst en Schaarbeek) naar vijf hogescholen (in Aalst, Schaarbeek, Geel, Diepenbeek en Oostende). De VCB hoopt dat het aantal diploma’s en inschrijvingen in deze opleiding nog zal stijgen. Maar de vijf betrokken hogescholen draaien nu op kruissnelheid. Bij een gelijkblijvend aanbod zal de groei minder sterk zijn dan tijdens de voorbije negen jaar.


Uit de cijfers van de VDAB blijkt dat vacatures voor technische bouwbedienden drie tot vier maal hoger liggen dan het aantal beschikbare werkzoekenden. Voor conducteur Bouw ligt het aantal werkzoekenden zelfs zeven maal hoger dan het aantal werkzoekenden, voor werfleider zes maal hoger, voor bouwcalculator en technicus voor een studiebureau vijf keer hoger en voor onderhoudsverantwoordelijke van gebouwen en infrastructuur drie keer hoger.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Associatie KU Leuven start unieke samenwerking rond levenslang leren

Associatie KU Leuven start unieke samenwerking rond levenslang leren

De KU Leuven en vijf hogescholen brengen hun opleidingsaanbod samen en werken zo mee aan de arbeidsmarkt van de toekomst en de maatschappij van morgen. Al wie wil bijblijven, specialiseren, groeien of omscholen kan vanaf nu terecht op[…]

02/12/2021 | KU Leuven
Belgen zijn na Nederlanders meest tevreden over hun werk

Belgen zijn na Nederlanders meest tevreden over hun werk

Democo organiseert unieke workshop voor kinderen

Democo organiseert unieke workshop voor kinderen

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Meer artikels