Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw groeit in alle grote Europese landen

Voor het eerst sinds jaren groeit de bouwproductie in alle Europese landen. De hoogste gemiddelde groei in 2016-2017 wordt verwacht in Ierland en Polen. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.

De Ierse bouw maakt een inhaalbeweging nadat de sector tussen 2008 en 2014 meer dan halveerde. Nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen zijn de grootste drijvende krachten van het herstel. Het Ierse bouwvolume kan echter wel last ondervinden van de vraaguitval door de Brexit. Door de intensieve handelsrelatie met het VK is Ierland het meest gevoelig voor de economische gevolgen van een Brexit.

Groot-Brittannië

De Brexit heeft wel grote negatieve gevolgen voor de Britse bouwsector. Vóór het referendum was volgens onderzoeksbureau Markit al een terugval van de bouwvolumes waar te nemen. De meeste bedrijven in het Verenigd Koninkrijk waren ook tegenstander van een Brexit. Onzekere marktomstandigheden en een terugval van de economische groei leiden ertoe dat nieuwe projecten 'on hold' kunnen komen te staan. Dalende huizenprijzen maken daarbij sommige nieuwbouwprojecten niet meer rendabel waardoor deze uit- of afgesteld worden.

Nederland

Ten opzichte van de omringende landen maakt ook de Nederlandse bouwsector een inhaalbeweging. Sinds 2014 groeit de bouwproductie in Nederland opnieuw. In België en Frankrijk kromp de bouwproductie in 2014 en 2015. De ontwikkeling van de Nederlandse bouwproductie haalde hierdoor Frankrijk in en heeft eind 2017 waarschijnlijk ook België weer in het vizier.

België

In België was de bouwproductie de jongste jaren veel stabieler dan in Nederland. In de jaren 2008-2015 kromp de bouwproductie met 'slechts' 6%. In 2016 valt de nieuwbouw van woningen in België terug na een piek in 2014 van het aantal afgegeven bouwvergunningen.

Deze piek ontstond door een aanpassing van de energienormen in Vlaanderen. Groei in de utiliteitsbouw en infrasector zorgt in 2016 en 2017 voor een nieuwe toename van de bouwproductie in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen