Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

(c) Binyan Studios/MVRDV

Naast het stadion van de San Francisco Giants, aan het water en vlakbij Oracle Park, wordt een volledig nieuwe buurt ontwikkeld: Mission Rock. Op een gebied van 11 ha dat vooral uit parkeerterreinen bestond, zal straks een bruisende, sociale en inclusieve wijk verrijzen. De ambitie is om deze nieuwe woonwijk niet alleen aantrekkelijk te maken voor bewoners maar ook voor bezoekers. Het masterplan wordt ontwikkeld door de San Francisco Giants, Tishman Speyer en de haven van San Francisco en is daarmee voorbeeld van een unieke publiek-private samenwerking.
 

 

Vier internationale architectenbureaus werden uitgenodigd om Mission Rock vorm te geven: behalve het van oorsprong Nederlandse MVRDV zijn dat Studio Gang, Henning Larsen en WORKac. De bureaus ontwierpen hun gebouwen in samenspraak en stemden ze op elkaar af. Hierdoor vertoont het terrein zowel functioneel als in esthetisch opzicht een duidelijke samenhang. De openbare ruimtes zijn hierin meegenomen zodat de individuele gebouwen goed op elkaar en op het nieuw ontworpen China Basin Park zijn aangesloten.
 
De toren van MVRDV, Blok A, is een 36.700 m² tellend kantoren- en appartementencomplex. Het gebouw grenst aan Handshake Plaza. Als entree voor bezoekers die het terrein via de 3rd Street Bridge betreden, is dit één van de meest prominente locaties van het gebied. Het ontwerp voor Blok A is geïnspireerd op het Californische landschap. Hoogbouw en laagbouw zijn verbonden via een interne straat die doet denken aan een canyon. Dit zorgt niet alleen voor een opmerkelijk silhouet, maar hierdoor kunnen ook meer beschutte publieke ruimtes worden gecreëerd. Een mooi contrast met het verder open en op de haven georiënteerde masterplan.
 
Doordat de gevel van Blok A rondom de canyon terugspringt en er vele overstekken zijn gemaakt, was het mogelijk om op elke verdieping terrassen te creëren. Van de 36.700 m2 die het gebouw telt, zijn zowat 5.400 m2 gereserveerd voor kantoorruimte met privélobby en winkels op de begane grond. Dakterrassen vormen een aanvulling op de voorzieningen voor de bewoners, terwijl de canyon wordt gedeeld met mensen die in de kantoren op de onderste verdiepingen werken. Op de begane grond zorgen winkels en restaurants voor levendige straten.
 
“Als transformatie past het Mission Rock-masterplan perfect bij MVRDV. Dit is voor mij een exemplarisch project, ik kan niet wachten om het in uitvoering te zien”, zegt Nathalie de Vries, medeoprichter van MVRDV. “In ons ontwerp hebben we verschillende ideeën kunnen verwerken die belangrijk zijn voor ons, zoals het mengen van functies, het ontwerpen van een divers woonaanbod en het maken van levendige en groene buitenruimten. Het gezamenlijke ontwerpproces met de collega’s van Studio Gang, Henning Larsen en WORKac was zeer inspirerend. Door onze ontwerpsynergie zal in San Francisco een fascinerende nieuwe wijk ontstaan.”
 
Duurzaamheid is een belangrijk element in het Mission Rock-masterplan. Het project streeft naar het LEED Gold-certificaat, de woonwijk is met woningen, kantoren en winkels divers en gemengd en er komen veel voorzieningen voor fietsers. De woningen delen diverse collectieve voorzieningen en de gehele woonwijk zal worden aangesloten op een District Energy System. Wat Blok A betreft zijn de buitenruimtes zo groen mogelijk gemaakt. Struiken en planten krijgen straks een plek in de collectieve buitenruimtes, op de begane grond, de balkons en de daken. Aantrekkelijk voor bewoners en recreanten én gunstig voor de biodiversiteit.

Bouwploeg

Blok A is het tweede van de vier Mission Rock-gebouwen waarvan de bouw is gestart. Het door Henning Larsen ontworpen kantoorgebouw Blok G startte als eerste. MVRDV werkt voor Blok A samen met het in San Francisco gevestigde bureau Perry Architects, landschapsarchitect GLS Landscape/Architecture en PAE Engineers. Aannemer is Magnusson Klemencic Associates.
(c) Pixelflakes/MVRDV
(c) MVRDV
(c) Pixelflakes/MVRDV

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonhaven zoekt architect voor vervangbouw sociale woningen

Woonhaven zoekt architect voor vervangbouw sociale woningen

Woonhaven Antwerpen gaat op zoek naar een architect om een vervangbouw te realiseren voor 77 appartementen in Deurne. De bestaande gebouwen met sociale huurappartementen zijn gelegen aan de Jan Peetersstraat 1-17 en de Jan Brochovenstraat 4-26[…]

12/05/2021 | ProjectenArchitecten
Belgisch paviljoen architectuurbiënnale in Venetië toont verhouding stad-architectuur

Belgisch paviljoen architectuurbiënnale in Venetië toont verhouding stad-architectuur

Recordaantal inschrijvingen voor Brick Award

Recordaantal inschrijvingen voor Brick Award

Ontwerper aangeduid voor overheidsproject in Jette

Ontwerper aangeduid voor overheidsproject in Jette

Meer artikels