Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw fietsbrug in Helchteren-Noord zal een jaar duren

Bouw fietsbrug in Helchteren-Noord zal een jaar duren

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft de eerste officiële spadesteek gegeven voor de bouw van een nieuwe fietsbrug in Helchteren. Het gaat om een investering van 5 miljoen €. De werken zullen een jaar duren en vormen een onderdeel van het project Noord-Zuid Limburg.
 

Aan de kmo-zone in Helchteren-Noord kruist de fietssnelweg F74 de Grote Baan. Hier kan je als fietser niet op een veilige en comfortabele manier oversteken. Ook voetgangers geraken niet veilig aan de overkant. Daarom wordt in Helchteren-Noord een fietsbrug over de Grote Baan gebouwd.


De voorbije twee maanden voerden de nutsmaatschappijen al voorbereidende werken uit in de buurt van de Kievitwijk en ter hoogte van de vroegere terreinen van Awouters. Nu zijn de echte werken aan de fietsbrug gestart. Eerst wordt de werfzone veilig ingericht en zorgt de aannemer door de aanleg van een tijdelijk fietspad voor veilige omrijroutes voor fietsers langs de Grote Baan. Vanaf april tot maart 2023 wordt gebouwd aan de fietsbrug, worden de bushaltes verplaatst en beginnen de werken aan de definitieve fietspaden.


"We mogen gerust spreken van een historisch moment. De fietsbrug in Helchteren is één van de eerste realisaties die we nu al op het terrein kunnen uitvoeren binnen het project Noord-Zuid Limburg. Vele Limburgs zullen het pas geloven als de schop werkelijk de grond in gaat voor de tunnels, maar nu starten we toch al met één van de deelprojecten”, zegt Lydia Peeters.


“Met het project Noord-Zuid Limburg hebben we niet alleen aandacht voor de automobilist. We willen ook meer mensen op de fiets krijgen. Daarvoor zijn veilige en comfortabele fietspaden en oversteekplaatsen nodig. Vandaag is dat niet het geval aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren en daar gaan we nu al iets aan veranderen. Ook het industrieterrein Centrum-Zuid gaan we beter ontsluiten voor fietsers en (vracht)wagens”, vervolgt de minister.


“Dat er op korte termijn al werk wordt gemaakt van enkele fietswinsten die de veiligheid van de fietsers verbeteren en de ontsluiting van Centrum-Zuid, kan ik alleen maar toejuichen. Samen met verschillende lokale partners willen we het fietsgebruik ook stimuleren maar dat kan enkel als we die fietser een veilige route kunnen bieden”, zegt Alain Yzermans, de burgemeester van Houthalen-Helchteren. 


De hinder tijdens de werken blijft beperkt omdat er veelal in de berm en naast de weg wordt gewerkt. Het verkeer op de Grote Baan kan dan ook altijd in beide richtingen verlopen, maar zal wel aan een verminderde snelheid van 50 km/uur langs de werfzone moeten rijden.


In totaal zal er ook een tiental nachten worden gewerkt. Tijdens dat nachtwerk zal het nodig zijn om een rijstrook af te sluiten en het verkeer beurtelings door te laten rijden via de andere rijstrook. De bewoners en de omgeving worden van de nachtelijke werfactiviteit en de extra hinder telkens tijdig op de hoogte gebracht.


Omdat er op verschillende plaatsen op de Grote Baan werken in de steigers staan of al opgestart zijn, organiseert het projectteam NZL zitdagen over de fiets- en andere winsten in het infopunt NZL (gelegen in het NAC Houthalen-Helchteren). In februari werd een eerste zitdag georganiseerd, op 7 maart volgt een tweede.


"Mensen met vragen over de werken kunnen een afspraak maken via de website noordzuidlimburg.be en zo in contact komen met de projectmedewerkers. Naast de zitdagen zorgen we natuurlijk voor een brede informatieverspreiding naar alle betrokkenen. Omwonenden en handelaars krijgen informatie over de hinder, de fasering en de uitvoering van de verschillende bouwwerven”, aldus Marijn Struyf, woordvoerder van De Werkvennootschap.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwunie Limburg bekroont beste architectuurproject met baksteenaward

Bouwunie Limburg bekroont beste architectuurproject met baksteenaward

Bouwunie Limburg organiseert reeds enkele jaren de wedstrijd ‘Het beste bouwteam’, waarbij vooral de nadruk lag op de samenwerking en communicatie tussen de leden van een bouwteam bij de realisatie van een bouwproject. De winnaar[…]

Tessenderlo en Ham zetten eerste stap naar fusie

Tessenderlo en Ham zetten eerste stap naar fusie

Limburg plant megafusie sociale huisvestingsmaatschappijen

Limburg plant megafusie sociale huisvestingsmaatschappijen

Q Academy bereidt zich voor op uitrol fibernetwerk

Q Academy bereidt zich voor op uitrol fibernetwerk

Meer artikels