Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Boetes voor gebrekkige ventilatie

Gerelateerde onderwerpen :

,

Ventilatie in nieuwbouw is verplicht, maar velen zien daar het nut niet van in of weten gewoon niet dat het verplicht is. De voorbije twee jaar heeft het Vlaams Energieagentschap in totaal voor 2 miljoen ' boetes uitgeschreven aan ongeveer 1.600 mensen die geen of een gebrekkig ventilatiesysteem installeerden in hun nieuwbouw. Dat meldt VTM Nieuws. De boetes kunnen oplopen tot 4.000 '.

De kostprijs van een ventilatiesysteem varieert tussen 3.000 en 10.000 '. Sommige mensen besparen dan liever op hun installatie en nemen de boete erbij; want wie een boete krijgt, is niet verplicht om de installatie nadien in orde te brengen. Toch wordt dit aangeraden, want een huis dat slecht geventileerd is, kan een goede voedingsbodem bieden voor schimmels en vochtproblemen.

Kati Lamens, voorzitter van de Vlaamse architectenorganisatie NAV, raadt bouwheren af om de ventilatie voor eigen rekening te nemen. 'Door onkunde of slecht advies wordt dan soms een systeem geplaatst dat ook een paar duizend euro's kost, maar aan het einde van de rit niet zal voldoen', aldus Lamens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een fotovoltaïsche energiecentrale voor iedereen

Een fotovoltaïsche energiecentrale voor iedereen

Vrijwel ieder gezin zal binnen tien tot twintig jaar op de een of andere manier zelf duurzame energie produceren. De start-up Efficient Energy Technology (EET) heeft een flinke stap in die richting gezet met de ontwikkeling van Solmate, een[…]

21/02/2020 | EnergieMilieu
Aquafin en Bolt leveren energie uit afvalwater

Aquafin en Bolt leveren energie uit afvalwater

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

UPS bestelt 10.000 elektrische bestelwagens bij Arrival

Ministers debatteren op Vlariodag

Ministers debatteren op Vlariodag

Meer artikels