Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Boetes voor gebrekkige ventilatie

Gerelateerde onderwerpen :

,

Ventilatie in nieuwbouw is verplicht, maar velen zien daar het nut niet van in of weten gewoon niet dat het verplicht is. De voorbije twee jaar heeft het Vlaams Energieagentschap in totaal voor 2 miljoen ' boetes uitgeschreven aan ongeveer 1.600 mensen die geen of een gebrekkig ventilatiesysteem installeerden in hun nieuwbouw. Dat meldt VTM Nieuws. De boetes kunnen oplopen tot 4.000 '.

De kostprijs van een ventilatiesysteem varieert tussen 3.000 en 10.000 '. Sommige mensen besparen dan liever op hun installatie en nemen de boete erbij; want wie een boete krijgt, is niet verplicht om de installatie nadien in orde te brengen. Toch wordt dit aangeraden, want een huis dat slecht geventileerd is, kan een goede voedingsbodem bieden voor schimmels en vochtproblemen.

Kati Lamens, voorzitter van de Vlaamse architectenorganisatie NAV, raadt bouwheren af om de ventilatie voor eigen rekening te nemen. 'Door onkunde of slecht advies wordt dan soms een systeem geplaatst dat ook een paar duizend euro's kost, maar aan het einde van de rit niet zal voldoen', aldus Lamens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VMM ontwikkelt Klimaatadaptatietool

VMM ontwikkelt Klimaatadaptatietool

We krijgen steeds vaker te maken met hittegolven en droogteperiodes, maar ook met meer wateroverlast. De klimaatverandering blijft zich onverstoorbaar voltrekken, ook in Vlaanderen. Daarom investeert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in de[…]

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Tweede projectoproep Proeftuinen Droogte

Tweede projectoproep Proeftuinen Droogte

Meer artikels