Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publireportage

Boels faciliteert en anticipeert op emissievrije bouwplaats

Gerelateerde onderwerpen :

,
Boels faciliteert en anticipeert op emissievrije bouwplaats

Groene energie- en stroomvoorzieningen voor elke bouwlocatie

Emissievrij bouwen brengt niet alleen nieuwe uitdagingen met zich mee voor machines en voertuigen. Ook energievoorzieningen en -beheer krijgen hiermee te maken. ‘Laadstress’ is echter niet nodig. Boels helpt met efficiënt energiebeheer en emissievrije huuroplossingen.

Bij het bedrijfsonderdeel Power & HVAC van Boels Rental staat HVAC voor Heating, Ventilation, Air Conditioning. “Dat zijn faciliteiten waar voorheen vrijwel niemand zich echt zorgen over maakte omdat je volop capaciteit kan bijschakelen en er altijd wel ergens fossiele brandstoffen in de buurt zijn”, zegt Chris Dirx. Als Manager Operations merken hij en zijn collega’s dat efficiënte energie- en stroomvoorzieningen op bouwplaatsen inmiddels volop in de belangstelling staan. “Emissievrij willen of moeten bouwen betekent bijvoorbeeld ook gebruik maken van emissievrije stroombronnen en emissievrij verwarmen en koelen van bouwketen. Door de toename van elektriciteit afnemers kan dat ‘laadstress’ opleveren omdat bijvoorbeeld accu’s tijdens een lunchpauze niet volledig geladen kunnen worden of omdat het tegelijkertijd ’s nachts laden van alle accu’s te hoge piekbelastingen oplevert. Met efficiënt energiebeheer stellen wij bedrijven in staat om zowel tijd als capaciteit te winnen.”

Is alle energie echt nodig?

Met efficiënt energiebeheer doelt Dirx vooral op een correcte dimensionering van de energiebehoefte en ook op modulariteit. “Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld maar waar het op neerkomt, is dat het belangrijk is om vooraf de vraag en het aanbod van energie in balans te brengen. Wanneer zijn welke machines aan het werk en welke energiebehoefte hebben die? Moet de bouwkeet ’s nachts warm blijven en kan ik die niet beter met een warmtepomp of met een ter plaatse aanwezige warmtenet verwarmen?” Het zijn allemaal vragen waarop Boels gericht kan adviseren en faciliteren.

Battery pack in plaats van aggregaat

In concreto biedt het bedrijf momenteel tal van oplossingen waaronder Stage 5 aggregaten die volledig op HVO en GTL-brandstoffen kunnen draaien alsook het gebruik van (draagbare) battery packs. Een battery pack levert net als een aggregaat stroom, maar dan zonder uitstoot. Het laden ervan kan op locatie met eventueel aanwezige (mobiele) zonnepanelen, een generator of gewoon de bouwaansluiting. Omgekeerd kan een battery pack ook soelaas bieden als de bouwaansluiting nog niet verzwaard is voor bijvoorbeeld een bouwkraan. Er wordt ook getest met aggregaten die op waterstof draaien.

“Dat staat nog in de kinderschoenen hoor. De logistiek is momenteel nog een uitdaging maar ik verwacht dat we straks waterstof, elektrisch en battery packs gaan combineren. Het is geen en/of maar én.”

Voor de nabije toekomst verwacht Boels veel van monitoring en controle op afstand. Alle apparatuur is intelligent en online verbonden zodat real-time inzicht ontstaat in energiebehoefte en -verbruik. “Daarmee zien we op voorhand capaciteitsproblemen en kunnen we onze klanten tijdig waarschuwen. Ik voorzie namelijk dat er steeds meer (reserve)batterijen on-site geladen zullen moeten worden. Dan is de afstemming van energievraag en aanbod - dynamic load balancing genoemd - cruciaal. Daarmee gooi je als het ware een emmer niet ineens leeg maar verdeel je de beschikbare energie naar naargelang de behoeften. Je kunt dan ook tijdig energie bijhuren”, geeft Chris Dirx aan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Heb jij thuis zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Dan wil je waarschijnlijk maximaal profiteren van je zonnepanelen. Maar hoe doe je dat precies? Wil je weten hoe je de optimale waarde uit je zonnepanelen kunt halen? Lees dan verder. Een[…]

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Geef je woonkamer een upgrade

Publireportage

Geef je woonkamer een upgrade

Dialoog over asset management en uitdagingen in de bouwwereld

Publireportage

Dialoog over asset management en uitdagingen in de bouwwereld

Meer artikels