Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Blue Foot Membranes voor een snellere en efficiëntere waterzuivering

Blue Foot Membranes voor een snellere en efficiëntere waterzuivering

© tuachanwatthana - Getty Images/iStockphoto

Een consortium van drie Belgische investeerders bestaande uit Qbic II, LRM en het Innovation Fund investeert samen met Dow Water & Process Solutions 2,5 miljoen € in de lancering van Blue Foot Membranes nv (BFM), een spin-off van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

BFM is het resultaat van jarenlang onderzoek naar innovatieve membraantechnologie. Het bedrijf produceert de membranen in gebruiksklare vorm voor zogenaamde membraanbioreactoren  die worden gebruikt in waterzuiveringsinstallaties voor industrieel en huishoudelijk afvalwater. BFM wil de nieuwe membranen nu via een wereldwijd netwerk van distributeurs naar de markt brengen. De productie-eenheid wordt opgezet in Lommel.

The Dow Chemical Company

Dow Water & Process Solutions is een business unit van The Dow Chemical Company en een wereldspeler in de waterindustrie. Blue Foot Membranes nv zal membranen produceren en aanleveren voor een efficiëntere waterzuivering gebaseerd op de nieuwe en gepatenteerde Integrated Permeate Channel- technologie (IPC). Jarenlang onderzoek door de VITO leidde tot de ontwikkeling van dit membraan.

Dat bestaat uit een geïntegreerd permeaat­kanaal (afvoerkanaal voor zuiver water) en dit kanaal wordt gevormd door een open weefselstructuur. Op deze weefselstructuur wordt rechtstreeks een membraanlaag aangebracht die mechanisch verankerd is in het weefsel.

Daardoor kan het membraan ‘teruggespoeld’ worden,  wat betekent dat het gezuiverde water met tussenpozen in de andere richting kan worden gestuurd waarbij het IPC-membraan wordt schoongemaakt.

Hogere flux 

IPC-membranen zijn ’s werelds eerste echt volledig terugspoelbare vlakkeplaatmembranen en kunnen worden geïnstalleerd in zowel bestaande als nieuwe membraanbioractoren. Het grote voordeel is dat het te zuiveren water er aan een hogere flux kan worden doorgejaagd zonder risico op verstopping van het membraan. Verstopping vermindert de filtratiecapaciteit, wat een regelmatig voorkomend probleem is bij filtratie.

Het nieuwe membraan biedt niet alleen betere filtratie-eigenschappen, maar is ook duurzamer. IPC-membranen verhogen de productiecapaciteit per vierkante meter met 100% en verlagen de operationele kost met minstens 50%, vergeleken met membraanbioreactoren die zijn uitgerust met conventionele filtratiemembranen. De membranen worden ingebouwd in een module. Deze modules kunnen onmiddellijk worden ingezet in waterzuiveringsinstallaties over heel de wereld.

Game changer

“Het team van Blue Foot Membranes staat klaar om de voordelen van onze unieke IPC-membranen te demonstreren. We zijn ervan overtuigd dat deze membranen een ‘game changer’ zijn voor waterzuiveringsinstallaties voor industrieel alsook voor huishoudelijk afvalwater”, zegt Patrick Vanschoubroek, gedelegeerd bestuurder van BFM.

VITO

Ook de VITO is verheugd dat de technologie na jaren onderzoek nu ook daadwerkelijk in de markt kan worden ingezet, in samenwerking met partners met een rijke ervaring in de commerciële uitbouw van industrieel relevante technologieën. De markt strekt zich in het thema waterzuivering vanuit Vlaanderen uit naar de hele wereld. Dat is een thema waarvan de relevantie ook wordt benadrukt door de Sustainable Development Goals (SDG’s), wat ons nog trotser maakt”, aldus Walter Eevers, onderzoeksdirecteur bij de VITO.

De SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor toekomstige internationale ontwikkeling zijn opgesteld door de Verenigde Naties en worden wereldwijd gepromoot. Zij vervangen de Millenniumdoelstellingen die eind 2015 vervallen zijn. De SGD’s zullen tot 2030 van kracht zijn.

“Blue Foot Membranes en zijn innovatieve IPC-membraan bieden de mogelijkheid om de operationele kosten van het membraanbioreactor-systeem te verlagen door een gereduceerde voetafdruk en een verlaging van het energieverbruik. We zijn enthousiast over deze kans voor consumenten om de kosten van waterzuivering op een duurzame manier te verlagen”, zegt Tim Lacey, Global Business Director bij Dow Water & Process Solutions.

Tweemaal meer water 

Door de hogere zuiveringscapaciteit per m² en de terugspoelbaarheid van de IPC-membranen kan een snellere en efficiëntere waterzuivering bekomen worden. Zowel bestaande als nieuwe zuiveringsinstallaties zouden tot tweemaal meer water kunnen verwerken op eenzelfde grondoppervlak en met eenzelfde randapparatuur als de huidige installaties.

Dit resulteert niet enkel in een aanzienlijke reductie van de aankoopprijs van een waterzuiveringsinstallatie, maar realiseert tevens een blijvende reductie van de operationele kost van de waterzuiveringsinstallatie tijdens de hele levensduur. De belangrijkste voordelen van de technologie werden ondertussen aangetoond tijdens verschillende testprojecten in o.a. België, Maleisië, India, China en Turkije.

De introductiemarkt voor IPC-membranen zijn de zogenaamde membraanbioreactoren, waterzuiveringsinstallaties die worden ingezet op het einde van verschillende industriële processen om proceswater te zuiveren alvorens dit wordt afgevoerd. Ze worden ook ingezet voor de zuivering van huishoudelijk water.

800 miljoen € per jaar

De totale wereldwijde markt voor membraanbioreactoren wordt momenteel geschat op ongeveer 800 miljoen € per jaar. De IPC-module maakt ongeveer 10% uit van een totale membraanbioreactor. Het is de ambitie van BFM om 30% van deze markt in handen te krijgen, wat moet resulteren in een omzet van bijna 20 miljoen € in 2021.

Op langere termijn mikt BFM ook op de markt van proces- en drinkwater: het opzuiveren en/of ontzouten van water zodat het rechtstreeks kan gebruikt worden voor industriële processen en drinkwaterproductie. Deze markt wordt vandaag op 15 miljard € geschat en groeit aanzienlijk.

Start-upteam

Het start-upteam heeft al vorm gekregen. Op korte termijn zoekt Blue Foot Membranes een plantmanager die een volledig nieuwe productielijn ter vervanging van de bestaande lijn, kan starten vanaf de ontwerpfase tot de productie. Binnen de vijf jaar wil BFM veertig mensen tewerk stellen, zowel productiemedewerkers als ondersteunend personeel. De komende jaren zijn, direct gelinkt aan het commerciële succes van de IPC-technologie, opvolginvesteringen gepland.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Aanvragers van grondstofverklaringen zullen vanaf 1 januari 2022 niet langer zelf analyseresultaten kunnen opladen in het webloket van de Vlaamse overheid. Vanaf dan kan dat enkel door erkende laboratoria gebeuren. Dat besliste de Vlaamse[…]

16/07/2021 | ActueelZuhal Demir
Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Meer artikels