Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bitumentekort schuift asfalteringswerken op

Bitumentekort schuift asfalteringswerken op

© Ioan Panaite - stock.adobe.com

Op heel wat locaties in Vlaanderen moeten wegenwerken worden uitgesteld of vertraagd omdat de wegenwerkers kampen met een gebrek aan bitumen, een essentieel bestanddeel van asfalt.

Oorzaak hiervan is een samenloop van een heleboel omstandigheden, waaronder de talrijke wegenwerken die traditioneel net vóór de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, zo melden o.m. De Tijd en Het Nieuwsblad.

VlaWeBo

Omdat wegenwerkers door dit grondstoffentekort geen asfalt kunnen gieten, blijven een aantal heraan te leggen straten er noodgedwongen half afgewerkt bij liggen. “Er heerst een acuut gebrek aan bitumen, een ruw aardolieproduct dat het bindmiddel van asfalt vormt. Bovendien maakt het schitterende weer van de jongste weken het mogelijk dat elke dag zonder onderbreking kan worden geasfalteerd, wat de vraag naar grondstoffen voor asfalt nog opdrijft. Daarnaast zijn productiefaciliteiten voor bitumen verhuisd, bv. van Antwerpen naar Noord-Frankrijk, wat geleid heeft tot leveringsproblemen en niet-gehaalde termijnen. En dan hebben stakingen in Frankrijk ook nog eens de productie van bitumen vertraagd”, melden Eli Desmedt en Teun van den Neste, directeur en communicatieverantwoordelijke van VlaWeBo.

Ze hopen in elk geval dat dit bitumentekort tijdelijk is en dat na de bouwvakantie opnieuw asfalt kan worden gelegd, al is dit momenteel nog koffiedik kijken. VlaWeBo heeft intussen met de medewerking van de Confederatie Bouw al wel een standaardbrief opgesteld die tevens beschikbaar is op zijn website en waarmee hun leden-wegenbouwers hun opdrachtgevers officieel op de hoogte kunnen brengen van het grondstoffentekort. Ze volgt de toestand nauwgezet op en bekijkt ze opnieuw na de bouwvakantie.

AWV

Ook het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelt vast dat verschillende wegenbouwers in Vlaanderen hun asfalteringswerken noodgedwongen dienen uit te stellen omdat ze onvoldoende grondstoffen aangeleverd krijgen. “Zelf hebben we nog geen problemen en verwachten we niet dat we werkzaamheden moeten uitstellen, omdat we werken met langlopende aanbestedingen waarbij onze werkzaamheden en bestellingen lang vooraf zijn vastgelegd. Voor grote nieuwe projecten kijken we nog even uit omdat een aanhoudend tekort aan grondstoffen tot prijsstijgingen dreigt te leiden; dat is nu eenmaal de werking van de markt. We volgen in elk geval eveneens de situatie van dichtbij op”, signaleert woordvoerster Veva Daniels.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

De provincieraad van West-Vlaanderen heeft zopas de definitieve vaststelling van het prup Omleidingsweg Anzegem goedgekeurd. De aanleg van de ringweg zal door het Vlaams Agentschap van Wegen en Verkeer gebeuren, omdat de provincie niet langer[…]

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Vlaamse regering draagt zes gewestwegen over aan Mechelen

Vlaamse regering draagt zes gewestwegen over aan Mechelen

Meer artikels