Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bitubel zoekt nieuw elan

Bitubel zoekt nieuw elan

onder nieuwe voorzitter

Bitubel, de vereniging van Belgische fabrikanten van bitumen dakbanen, bundelt vier Belgische fabrikanten: Derbigum, De Boer, IKO en Soprema. Ze wil in eerste instantie de voordelen van bitumen waterdichting promoten. De beroepsvereniging werd in 1991 opgericht en had destijds vooral een technische insteek, gericht op het coördineren van het Belgische standpunt t.o.v. de normering van dakdichtingsproducten en -systemen, waarin ze een sterke reputatie heeft opgebouwd. Door de strenge eisen en wetgeving groeide de behoefte aan een aanspreekpunt voor de ganse sector.

Met de komst van de nieuwe voorzitter Marc Hannes, voordien lid van de technische commissie, wil Bitubel de vereniging vanaf de tweede helft van 2015 nieuw leven inblazen. Op het programma staan o.a. een mediacampagne, een helemaal vernieuwde website en de aanwezigheid op relevante evenementen in de bouw. De campagne wil bouwprofessionals sensibiliseren en hen informeren over de sterke punten van platte daken die met bitumen dakbanen zijn afgedicht.

Bitumen dakbanen

Bitumen is een algemeen erkend en vaak toegepast hoogwaardig bouwmateriaal. Het eerste gebruik van bitumen als waterdichtingsproduct zou volgens Bitubel zelfs teruggaan naar de Genesis. De unieke eigenschappen zoals een duurzame waterdichting, een uitstekende hechting en een eenvoudige verwerking waren toen al bekend. In de loop van de tijd zijn de eigenschappen van bitumen dakbanen door productontwikkeling en toevoeging van polymeren en sterkere wapeningen steeds meer geoptimaliseerd.

Bitumen dakbanen worden in elke fase van het productieproces, van grondstof tot afgewerkt product, onderworpen aan de strengste kwaliteitseisen. Alles wordt bovendien nauwgezet opgevolgd door verschillende keuringsinstituten en controlebureaus.

De optimale kwaliteit en waterdichtheid van de huidige bitumen dakbanen worden gegarandeerd door de combinatie van drie elementen die het beste van verschillende grondstoftechnologieën combineren:

' Een streng geselecteerd mengsel van bitumen biedt een duurzame

waterdichtheid;

' Polymeren (APP, SBS, ') voegen extra levensduur, temperatuurbestendigheid, flexibiliteit en elasticiteit toe. Hierdoor worden ook bewegingen van de dakvloer opgevangen;

' Wapeningen zorgen voor stabiliteit, sterkte, cohesie en verwerkbaarheid. Dit maakt bitumen dakbanen bestand tegen externe manipulatie, mechanische belastingen en thermische schokken.

Nog enkele cijfers: meer dan 75% van alle platte daken in België zijn gedicht met bitumen dakbanen; 43% van de in België geproduceerde bitumen dakbanen wordt wereldwijd geëxporteerd; jaarlijks wordt meer dan 30 miljoen m2 bitumen dakbanen in België geproduceerd; en de vier leden van Bitubel bieden rechtstreeks werk aan ongeveer 700 personen in België.

De eigenschappen van bitumen maken hiervan een modern product dat 'futureproof' is en perfect kan inspelen op de eisen van consumenten, architecten en bouwprofessionals. Bitumen dakbanen bieden tal van voordelen, die we hieronder overlopen.

Bewezen duurzaamheid

Het verouderingsproces van gemodificeerd bitumen verloopt erg traag en kan gemakkelijk en voordelig tegengegaan worden door de onderhouds- en renovatiemogelijkheden. Hierdoor heeft een bitumen dak een bewezen levensduur van veertig jaar en meer, die bij een goed onderhoud zelfs kan oplopen tot negentig jaar. Bitumen dakbanen kunnen dan ook zowel op korte als op lange termijn een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding voorleggen.

'Nature-proof'

Dankzij hun productsamenstelling en hun duurzame eigenschappen zijn bitumen dakbanen bestand tegen extreme weersomstandigheden en alle klimaattypes: er bestaan bitumen dakbanen die soepel zijn tot - 35° C en die een vloeiweerstand hebben tot meer dan 90° C. Forse hagelbuien en hevige onweders vormen geen probleem en ook thermische schokken door temperatuurverschillen overdag en 's nachts worden probleemloos opgevangen. Bovendien hebben externe invloeden zoals luchtverontreiniging en andere pollutie geen vat op het product. Daarnaast zijn bitumen dakbanen gemodificeerd met APP of SBS (SBS-bitumen steeds voorzien van leischilfers of granulaten) zeer uv-bestendig.

Vele toepassings­mogelijkheden 

De toepassingen van bitumen waterdichting zijn eindeloos. De eigenschappen van het product en de eenvoudige verwerking ervan creëren een grote architecturale vrijheid omdat de meest creatieve dakvormen probleemloos en soepel gedicht kunnen worden. Dakconstructies worden door vernieuwende technieken en door strengere normen en vereisten steeds complexer. De waterdichte en sterke eigenschappen maken bitumen perfect geschikt voor functionele toepassingen: er bestaan bitumen dakbanen voor groendaken, parkeerdaken, daken met zonnepanelen en andere creatieve en esthetische invullingen. Bitumen is bovendien door de eenvoudige verwerking uitermate geschikt voor complexe dakvormen.

Ecologie en recyclage

Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen vragen om milieuvriendelijke producten en productieprocessen. De eigenschappen van bitumen zorgen ervoor dat het product uitermate geschikt is voor ecologische toepassingen. De fabrikanten spelen daar dan ook op verschillende manieren op in. Niet enkel de productie en verwerking van bitumen zijn ecologisch verantwoord, tevens wordt sterk geïnvesteerd in recyclage en nieuwe ecologische technologieën. Deze laatste hebben er o.a. voor gezorgd dat bitumen dakbanen perfect bruikbaar zijn voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Voorts kan snij- en productie-afval hergebruikt worden in de productie. Bitumen dakbanen kunnen tevens voorzien worden van een witte reflecterende afwering waardoor ze de opwarming van steden mee helpen beperken.

Veilige plaatsing door professionals

Werken met bitumen vereist vakmanschap; de plaatsing volgens de regels van de kunst is weggelegd voor grondig opgeleide en erkende vaklui. Met de juiste kennis en vaardigheden kan de specialist de moeilijkste werfsituaties tot een perfect afgewerkt, waterdicht resultaat moduleren. Een- of meerlaagse toepassingen bieden een grote flexibiliteit waarbij vakman en architect kunnen kiezen voor een gelijmd, zelfklevend, gevlamlast, losliggend geballast of mechanisch bevestigd systeem.

Bij het aanleggen van een eenlaags dak bestaat het risico op schade tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Bitumen biedt dan, in tegenstelling tot andere afdichtingsmaterialen, de mogelijkheid om tweelaags te werken en met een eerste laag het gebouw (voorlopig) af te dichten en met de eindlaag te wachten tot alle andere vaklui hun werkzaamheden hebben beëindigd. Omdat een bitumen dak perfect beloopbaar is tijdens werfsituaties biedt dit extra zekerheid voor een waterdicht resultaat.

Zowel bij eenlaagse als tweelaagse systemen is plaatsing van bitumen dakbanen door professionals veilig en zeker. De Belgische bitumen dakbanen voldoen aan de strengste Europese brandnormen.

Bitumen dakbanen worden veilig verwerkt en bij de overlappingen wordt een homogene lasverbinding bekomen die gemakkelijk gecontroleerd kan worden dankzij een continue bitumenrups die uit de overlapping komt. Hierbij komen geen schadelijke stoffen vrij, in tegenstelling tot bij sommige kunststof dakbanen.

Made in Belgium

Bitumen dakbanen zijn een Belgisch, lokaal geproduceerd kwaliteitsproduct. Het zijn de enige dakbanen van Belgische makelij voor platte daken. De vier fabrikanten Derbigum, de Boer, IKO en Soprema zijn gereputeerde Belgische bedrijven met een jarenlange ervaring en kennis van de Belgische en internationale markten. Deze bedrijven en hun merken staan borg voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Hun lokale verankering draagt (in)direct bij aan de tewerkstelling van enkele duizenden mensen en miljoenen investeringen.

De voordelen van bitumen dakbanen voor de architect zijn:

§ een bewezen levensduur van veertig jaar en meer;

§ architecturale vrijheid door een veelvoud aan toepassingsmogelijkheden;

§ uitermate geschikt voor ecologische toepassingen;

§ nature-proof.

§ Daarnaast bieden bitumen dakbanen een aantal voordelen voor

§ de dakdekker:

§ een veilige en zekere plaatsing;

§ geen schadelijke stoffen die vrijkomen bij overlappingen;

§ ze voldoen aan de strengste Europese brandnormen;

§ ze zijn perfect beloopbaar tijdens werfsituaties (bij een meerlaags dak).

Voor meer informatie kan je terecht op www.bitumeninfo.be

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

De verplichte coronamaatregelen die momenteel van toepassing zijn in de bouwsector zijn gedateerd, stelt Bouwunie. De sectorvereniging vraagt om de strenge regels nog vóór het bouwverlof te evalueren en aan te passen zodat er vanaf[…]

15/06/2021 | Corona
Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd