Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic

Gerelateerde onderwerpen :

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht in Nederland werken onder leiding van hoogleraar Han Wösten aan een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic. Hiervoor zijn geen fossiele brandstoffen nodig, maar worden schimmels gebruikt. Han Wösten is hoogleraar Microbiologie en hoofd van het Departement Biologie. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de groei en ontwikkelingsprocessen in schimmels.

De schimmels worden eerst met elkaar vermengd in een blender. De substantie die zo ontstaat, wordt vervolgens vermengd met grondstoffen zoals plantaardig tuinbouwafval. De schimmeldraden kunnen daar doorheen gaan groeien. Na enkele dagen ontstaat hieruit een nieuw materiaal dat gebruikt kan worden als vervanger voor plastic. Aan het eind van het proces zijn alle schimmels dood.

Van de substantie die uit dit proces ontstaat, kunnen bv. alternatieven worden gemaakt voor milieuonvriendelijke plastic plantenpotten. Voor het onderzoek werken de wetenschappers samen met een Westlandse kweker. Die zal de plantenpotten uitgebreid testen om te zien hoe de plant reageert op een pot die van natuurlijk materiaal is gebruikt. Het experiment bevindt zich nog in de beginfase, maar binnen drie tot vier jaar verwacht men een succesvol product op de markt te kunnen brengen.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Praktijkvoorbeeld Ons Dak toont cruciaal belang bouwschil

Praktijkvoorbeeld Ons Dak toont cruciaal belang bouwschil

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters voorzag op dinsdag 9 april in Limburg mee de 100.000ste woning in Vlaanderen van spouwmuurisolatie. De aandacht die ze aan het na-isoleren van bestaande woningen schonk, is volgens de Confederatie Bouw[…]

17/04/2019 | Lydia Peeters
Delft krijgt eerste energieneutraal treinstation

Delft krijgt eerste energieneutraal treinstation

9,8 miljoen € voor asbestverwijdering

9,8 miljoen € voor asbestverwijdering

Bouwunie steunt Sign for my Future

Bouwunie steunt Sign for my Future

Meer artikels