Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Binnenvaart en waterwegen blijven operationeel voor goederentransport

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Binnenvaart en waterwegen blijven operationeel voor goederentransport

De binnenvaart en de waterwegen zijn volledig operationeel om de economische activiteiten in Vlaanderen te verzekeren door een vlotte toelevering van goederen via het water. “In deze onzekere tijden zijn de waterwegen meer dan ooit een essentiële schakel in de logistieke keten”, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg nv en het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen (KBV), de koepelorganisatie van alle Vlaamse binnenvaartverenigingen.

Sinds 13 maart zijn tal van maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus te beperken.  Het verzekeren van het goederentransport is een essentiële dienst in het belang van maatschappij en de bevolking. Dankzij de inzet van binnenvaartondernemers blijven de binnenvaart en de waterwegen operationeel.

"De binnenvaart heeft een belangrijk vervoersaandeel in Vlaanderen en vervult op het vlak van goederenvervoer een cruciale rol. Als waterwegbeheerder zijn we mee verantwoordelijk voor het laten functioneren van de logistieke keten en houden we onze dienstverlening op peil om de economische activiteiten van bedrijven mogelijk te houden”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

“De Vlaamse binnenvaartondernemers blijven paraat om ook tijdens deze viruscrisis alle vervoersbehoeften in te vullen. Daarbij worden de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus uiteraard opgevolgd. Wij nemen de nodige maatregelen en stellen de zorg voor de veiligheid, het welzijn en de gezondheid van al onze medewerkers en andere betrokkenen voorop en blijven een veilige en vlotte binnenvaart verzekeren”, sluit Jo Van Duynslaeger, secretaris-generaal van het KBV zich daarbij aan.

Gisèle Maes, voorzitster van het KBV, roept de bedrijven in de binnenvaartketen op om de gezondheid van de mensen aan boord, op laadplaatsen en losplaatsen voorop te stellen door onder andere fysieke aanwezigheid van niet-bemanningsleden aan boord uit te sluiten.

“Met wederzijds begrip en flexibiliteit kunnen we er samen voor zorgen dat de economische impact voor de bedrijven beheersbaar blijft. Het is overigens hartverwarmend om te zien dat alle collega’s op en langs de binnenvaart massaal hun verantwoordelijkheid nemen. Samen zorgen we ervoor dat de binnenvaart kan blijven functioneren", aldus nog Jo Van Duynslaeger.

Sluizen en bruggen

De normale bedieningstijden van de sluizen en bruggen op de Vlaamse waterwegen zijn tot dusver gevrijwaard. “Mocht zich een personeelsprobleem stellen, dan zal de dienstverlening geleidelijk worden afgebouwd. We willen de impact alleszins zoveel mogelijk beperken. De meest recente bedieningsinformatie van sluizen en bruggen is steeds terug te vinden op devlaamsewaterweg.be", meldt Danckaerts.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is verheugd over de inzet van de binnenvaartsector en de waterwegbeheerder. “Vlaanderen wil de binnenvaart prominent inzetten als alternatief voor het vervoer over de weg. Dat de sector zich ook in moeilijke omstandigheden slagkrachtig toont is het bewijs dat binnenvaart daadwerkelijk ook een volwaardig alternatief is”, besluit de minister.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste Scania in de vloot van Jtd Trans

Eerste Scania in de vloot van Jtd Trans

Jonathan Devooght Trans heeft een eerste Scania opgenomen in zijn vloot. De 500S werd uitgerust met een compressor om droge cement te blazen.     Jonathan Devooght staat sinds vijf jaar aan het hoofd van het gelijknamige[…]

23/01/2021 | Scaniavrachtwagens
Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Eerste vijfassige Actros SLT ter wereld rijdt in België

Eerste vijfassige Actros SLT ter wereld rijdt in België

WDP bouwt distributiecentrum in Gent

WDP bouwt distributiecentrum in Gent

Meer artikels