Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Binnen-Dijle zal weer bovengronds stromen aan Zandpoortvest

Binnen-Dijle zal weer bovengronds stromen aan Zandpoortvest

De Vlaamse waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal nv en de stad Mechelen starten volgende zomer met de werkzaamheden om aan de Mechelse Zandpoortvest de Binnen-Dijle weer bovengronds te laten stromen. De totale kostprijs wordt geraamd op 1,8 miljoen ' (btw inbegrepen). De aanbesteding wordt in het voorjaar van 2016 uitgeschreven.

Bij de heraanleg van de kleine ring, eind jaren '70 van vorige eeuw, werd dit deel van de Binnen-Dijle ingekokerd voor de aanleg van de wegen en een parking. Met het openleggen van de Binnen-Dijle zal de Zandpoortvest visueel en ruimtelijk worden opgewaardeerd. Het plein krijgt een groene invulling met voldoende mogelijkheid om te verpozen langs het water.

Aan zuidelijke zijde van de Dijle komt een flauwe, bloemenrijke oever met o.m. een nieuwe fietsenstalling. Voor het openleggen van de Binnen-Dijle moeten een aantal bomen verdwijnen. Langs de vest worden enkele nieuwe, statige bomen geplant om het groene karakter van de plek markeren.

Aan noordelijke zijde van de Dijle komt een plein dat aansluit op het toegangsplein van het hogeschoolgebouw. Vanaf dit plein zullen grote natuurstenen traptreden en een zachte helling naar een verdiept bordes leiden. Zittreden bieden aangename zitmogelijkheden langs de Binnen-Dijle. Een aantal smalle groene oevertrappen komen tot vlakbij een aanliggende ondiepe rietzone. Op Parking 1 aan Zandpoortvest verdwijnen 112 parkeerplaatsen.

Ze worden echter ruimschoots gecompenseerd dankzij de 200 extra parkeerplaatsen die de pas gerealiseerde bijkomende verdieping op Parking 2 genereert. De frituur en het hamburgerkraam verdwijnen.

Het voorontwerp voor de werken werd al in 2013 gemaakt door studieteam SBE-Omgeving-ARA. De stedenbouwkundige vergunningsaanvraag is ingediend. In het voorjaar van 2016 zullen alvast enkele nutsleidingen op en naast het terrein worden verplaatst. De eigenlijke werken zullen een half jaar duren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam