Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

BIM vereist structurele organisatieverandering

BIM vereist structurele organisatieverandering

Building Information Modelling (BIM) is zoveel meer dan een kunstje of een voorbijgaande hype in de bouwwereld. BIM vereist een volledig nieuwe manier van werken: van je eigen organisatie, maar ook van alle partners in de keten. De Groot Vroomshoop Houtbouw, een toeleverancier in de bouw, maakt veelvuldig gebruik van  BIM. Het bedrijf levert onder meer bergingen, gevels en daken. Meer dan 75% van de daken en gevels wordt ‘gebimd’. Dat leidt tot een serieuze foutenreductie en beduidend minder faalkosten, een gestroomlijnder productieproces en een kortere bouwtijd.

De Groot Vroomshoop werkt met openBIM IFC. De 'open' standaard die gebruikt wordt bij openBIM noemen we IFC, een afkorting van ‘Industry Foundation Classes’. IFC is bedoeld om modelinformatie uit te wisselen over bijvoorbeeld echte wanden, deuren en ramen met al hun eigenschappen, dit in tegenstelling tot oudere bestandsformaten zoals DWG waarin slechts grafische entiteiten worden opgeslagen (zoals lijnen, cirkels en arceringen). IFC is een open standaard en is beschikbaar voor alle partijen in het bouwproces.

De kortere bouwtijd die het gebruik van BIM oplevert, maakt de toeleverancier tot een gewilde partner in ketensamenwerkingsverbanden en vernieuwende woonconcepten. Bovendien wordt De Groot Vroomshoop op een vroeg tijdstip betrokken in het bouwproces, waardoor creatief en oplossingsgericht meegedacht kan worden. Dat levert een meerwaarde op voor de opdrachtgever en gebruiker.

Om resultaat te boeken met BIM was een verregaande verankering in de organisatie nodig. In de productiehal is onlangs met succes een testproject afgerond met beeldschermen bij de werkplekken aan één productiebaan. Alle interne en externe informatie wordt alleen nog digitaal en waar mogelijk meerdimensionaal uitgewisseld. Tekeningen, planborden, order- en pakbonnen, afvinklijstjes, memo’s en werklijsten worden overbodig.

Het proefproject begon met een instructie en een handleiding. De medewerkers pakten het meteen goed op en gaven al na enkele dagen productie aan en niet meer anders te willen. Het succesvolle testproject gaf De Groot Vroomshoop voldoende reden om op te schalen naar complete productielijnen voor gevels, daken en bergingen om nog efficiënter te werken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company uit Zonhoven is het gebruik van een Bouw Informatie Model (BIM) naar de bouwwerf aan het brengen met behulp van Dalux Field en Box Pro software. BIM-manager Sien van der Have heeft haar strategie gefundeerd op openBIM[…]

31/08/2020 | BIMOndernemingen
Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Vastgoedexperts maken zich nog geen zorgen

Vastgoedexperts maken zich nog geen zorgen

Leuven voert open-dataclausule in voor overheidsopdrachten

Leuven voert open-dataclausule in voor overheidsopdrachten

Meer artikels