Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

BIM-methode maakt stilaan opmars in Vlaanderen

Op 22 september startten de tweedejaarsstudenten Bouw van Hogeschool PXL met een nieuwe projectopdracht: in 14 weken tijd werken ze in projectteams van vier tot vijf studenten samen aan een ultramodern bouwproject in Bilzen, uitgevoerd volgens de BIM-bouwmethode (Building Information Modeling). Bouwbedrijf Mathieu Gijbels neemt het peterschap van het innovatieve project op zich.

In juni voltooide bouwbedrijf Gijbels i.s.m. A-tract Architecture de ruwbouw van het futuristische Ons-kantoorgebouw (voorheen Groep KVLV) in Bilzen. Het gebouw werd als eerste in Vlaanderen van a tot z gerealiseerd volgens de BIM-methode, waarbij 3D-modellering en faalkostenbeheersing centraal staan.

Die actuele bouwplannen en bouwdossiers vormen nu de basis voor het studentenproject van de PXL-bouwstudenten. 'Het is de bedoeling dat onze studenten zich een semester lang verdiepen in de gebruikte bouwmethode, dat ze het gebouw meermaals bezoeken en dat ze al doende - door reële technische uitvoeringsdossiers uit te werken - de rol van werfleider op zich leren nemen. Dat we daarbij kunnen vertrekken van het Ons-kantoorgebouw, zowat de toekomstige standaard inzake kantoorbouw, zien wij als een geweldige troef. Dit soort projecten doet jonge bouwprofessionals watertanden', juichen PXL-docenten Dries Posen en Arie Buteneers toe.

Minimale faalkosten

'BIM is echt de toekomst. Hierbij gebruik je in alle fases van het bouwproject 3D-computermodellen om met alle betrokken partijen (bouwheer, architect, aannemers en onderaannemers) snel en efficiënt samen te werken. Dankzij BIM worden faalkosten door ontwerpfouten tot een minimum herleid, omdat die fouten al vóór de effectieve werkzaamheden worden opgespoord en aangepast. Alle informatie in elke bouwfase is zo actueel dat je niet meer voor onaangename verrassingen komt te staan. Dat betekent een aanzienlijke winst, zowel in tijd als financieel', weet Nic Maes, manager bij Mathieu Gijbels.

Hij is ook erg lovend over de projectopdracht. 'Vaak hoort men klagen dat het onderwijs niet snel genoeg reageert op tendensen in de maatschappij. PXL bewijst het tegendeel. Mathieu Gijbels is koploper in BIM en werkt op dit ogenblik nog het eerste volwaardige industriële BIM-project in België af. Toch is PXL al klaar met een project. Op die manier zal BIM in Limburgse bouwmiddens zeer snel geïntroduceerd worden, want de studenten zullen we niet meer moeten overtuigen van de meerwaarde van BIM. Zo neemt de Limburgse bouwwereld een voorsprong', glundert hij.

BIM vormt ook de start van een nieuw PXL-onderzoeksproject. 'We starten met een zogenaamd focusproject van twee jaar, waarin we de mogelijkheden en valkuilen van BIM toegepast in bouwprojecten wetenschappelijk onderzoeken. Van in het begin betrekken we daarbij onze studenten en kunnen we rekenen op de expertise van Mathieu Gijbels', aldus Dries Posen.

Ook m.b.t. LEAN-technieken, een andere manier van kostenbesparing in de bouw, start PXL een nieuw onderzoeksproject. 'De aanhoudende crisis zorgt ervoor dat nogal wat bouwbedrijven financieel in de problemen komen. In het LEAN-onderzoeksproject willen we i.s.m. Limburgse bouwbedrijven en de Confederatie Bouw Limburg nagaan wat de belangrijkste verspilkosten zijn in de bouwsector en welke factoren die kosten beïnvloeden. Op basis daarvan zullen we een implementatiestappenplan opstellen waarin we aangeven hoe je met de juiste managementtechnieken die verspilkosten zoveel mogelijk kan terugdringen en tegelijkertijd de kwaliteit van het geleverde werk kan maximaliseren', meldt Arie Buteneers.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen