Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Billijk loonakkoord voor arbeiders bouw'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Billijk loonakkoord voor arbeiders bouw'

Werkgevers en vakbonden bereikten zopas een loonakkoord voor de 147.000 arbeiders in de bouw. Dat akkoord bevat een loonsverhoging van 0,4%, geen retroactieve loonsverhoging, het begin van een aanvullend pensioen voor de bedienden vanaf 1 januari 2023 zonder meerkost voor de bedrijven, een verplichte veiligheidsopleiding van 8 uur voor iedereen die op een bouwwerf werkt, eensgezindheid over opleidingstussenkomsten en de uitbreiding van de 280 fiscaalvriendelijke overuren naar spoorbouwarbeiders. Het is een billijk akkoord, zo oordeelt de Confederatie Bouw. “We zijn geland met een correct akkoord dat de koopkracht van de arbeiders aanzienlijk doet stijgen én ook de kmo-werkgevers ondersteunt”, zegt ook gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
Het loonakkoord dat werkgevers en vakbonden zopas sloten, bepaalt dat de lonen vanaf 1 december 2021 met 0,4% stijgen, maar bevat geen retroactieve loonsverhogingen, slechts een eenmalige premie van 130 € in ecocheques. Voorts komt er inzake coronapremie een basispremie van 150 € voor iedereen die minstens één dag gewerkt heeft tijdens het tweede kwartaal van 2020 en een extra premie van 150 € voor arbeiders bij bedrijven die in 2020 geen verlies hebben gemaakt.
 
Voor de bedienden geldt een begin van aanvullend pensioen vanaf 1 januari 2023, gefinancierd door de jaarpremie, beslist door het paritair comité 200 voor de periode 2019-2020 (goed voor 1,1% van het bruto jaarloon). Daarnaast worden de laagste aanvullende pensioenen van de arbeiders opgetrokken. Deze laatste ingreep wordt gefinancierd vanuit de beschikbare middelen uit de SWT-stelsels, ze brengen dus geen extra kost voor de bouwbedrijven met zich. Er is bovendien een ‘opt out’ voor bedrijven die al een aanvullend pensioen geven aan hun bedienden.
 
Daarnaast komt er een verplichte veiligheidsopleiding van 8 uur voor iedereen die op een bouwwerf werkt. Voor de kleinere bouwwerven komt er wel een vereenvoudigde procedure. Voorts zullen de 280 fiscaalvriendelijke overuren, die nu gelden voor wegenbouwers, uitgebreid worden naar de spoorbouwarbeiders.
 
De kmo-werkgevers kunnen rekenen op een nieuw systeem van terugbetaling van loonkost wanneer ze de arbeiders opleidingen laten volgen. “Dit ligt volledig in lijn met de eisen van het Vlaamse opleidingsverlof, waarbij de werkgever het volledige bedrag van het VOV krijgt terugbetaald. In vele gevallen zal er zelfs een supplement bijkomen. De kmo’s worden bovendien volledig ontlast van de administratieve rompslomp. Dit is voor vele ondernemers een belangrijke steun om hun mensen opleidingen te laten volgen”, meldt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Uit recente gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt het aantal vacatures in de bouw zich op recordhoogte te bevinden. In vergelijking met 2020 zijn het er vandaag dubbel zoveel. Elke maand komen[…]

23/05/2022 | VDABVCB
Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Europese sancties tegen Rusland beperken overheidsopdrachten

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Meer artikels