Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bijna negen op de tien bouwbedrijven met vakantie

Gerelateerde onderwerpen :

Bijna negen op de tien bouwbedrijven met vakantie

Bijna negen op de tien bouwbedrijven met personeel sluit de komende weken de deuren voor de jaarlijkse vakantie.

Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. De meesten volgen de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio of van de regio waar ze vaak aan het werk zijn. De vakantie duurt drie weken; in de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde vier weken.

De bouwbedrijven uit Brussel en Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 3 juli met vakantie. Voor de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg en de regio Leuven is de bouwvakantie begonnen op 10 juli. In de praktijk betekent dit sinds vrijdagavond 7 juli. In de provincie West-Vlaanderen begint de jaarlijkse bouwvakantie op 17 juli. De bouwbedrijven uit Lokeren en Hamme wachten nog even tot 24 juli. Zelfstandigen kiezen hun vakantie altijd zelf, al neemt zes op de tien zijn of haar vakantie eveneens in de zomer.De regionale collectieve regelingen voor bouwbedrijven met personeel zijn niet verplicht, wie wil mag ervan afwijken. Bedrijven die wegenwerken uitvoeren doen dat regelmatig om de verkeershinder te beperken. Voor het overige wijken bouwbedrijven doorgaans enkel af van de collectieve sluitingsperiode indien het echt noodzakelijk is. Dat gebeurt dan in samenspraak met de werknemers. Soms wordt van de collectieve regeling afgeweken op vraag van de opdrachtgever, zoals bv. bij werken op autosnelwegen. Het bouwbedrijf kan hiertoe echter niet verplicht worden.

De collectieve regeling biedt de bouwbedrijven voordelen op het vlak van organisatie en timing en de organisatie van de werkploegen. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de vlotte aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingen met andere bedrijven, hoofd- en onderaannemers, ... Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op.
 

Overzicht bouwvakanties  
Regio Vakantieperiode
Brussel en Halle-Vilvoorde 3 juli t.e.m. 28 juli
Prov. Antwerpen en regio Leuven 10 juli t.e.m. 28 juli
Prov. Limburg en Oost-Vlaanderen (excl. Lokeren en Hamme) 10 juli t.e.m. 31 juli
Prov. West-Vlaanderen 17 juli t.e.m. 4 augustus
Lokeren en Hamme 24 juli t.e.m. 14 augustus
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Limburgs familiebedrijf investeert 20 miljoen € in lokale verankering

Limburgs familiebedrijf investeert 20 miljoen € in lokale verankering

Met de automatisering van de glasfabriek en de introductie van een hoogtechnologische poederlakinstallatie in Pelt en Achel kan het Profel, een producent van ramen en deuren, voortaan nog flexibeler inspelen op de vraag van de consument. Het[…]

Renson viert 15 jaar Fixscreen op Polyclose

Renson viert 15 jaar Fixscreen op Polyclose

Tweede deelatelier voor houtbewerking in Torhout

Tweede deelatelier voor houtbewerking in Torhout

Joost en Toon Callens leggen eerste steen van eerste Toontjeshuis

Joost en Toon Callens leggen eerste steen van eerste Toontjeshuis

Meer artikels