Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bijna 50 miljoen voor lokaal woonbeleid

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bijna 50 miljoen voor lokaal woonbeleid

Foto: Kabinet Matthias Diependaele.

De Vlaamse lokale besturen krijgen van Vlaanderen bijna 50 miljoen € als steun voor hun woonbeleid. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) maakt de middelen vrij.

“Begin dit jaar deden we een oproep naar alle lokale besturen om hun krachten te bundelen. Ik ben dan ook tevreden dat vandaag 255 van de 300 Vlaamse gemeenten (85%) in 70 verschillende intergemeentelijke samenwerkingsprojecten (igs) stappen. Om hen daarin te ondersteunen, geven we de gemeenten een financieel duwtje in de rug”, zegt minister Diependaele.

“Iedereen moet goed kunnen wonen in Vlaanderen. Daarom verdienen alle segmenten van de woningmarkt aandacht en ondersteuning. De demografische evolutie met een bevolkingstoename en gezinsverdunning stelt de woningmarkt voor grote uitdagingen”, beseft de minister.

Beleidsprioriteiten

De gemeenten zijn voor de Vlaamse regering de geknipte overheden om het lokaal woonbeleid vorm te geven. “We schuiven met Vlaanderen drie beleidsprioriteiten naar voren. We willen ten eerste een divers en betaalbaar woonaanbod. Voorts moet er ook werk gemaakt worden van de kwaliteit van het woningpatrimonium en ten slotte willen we ook dat de gemeenten hun inwoners informeren, adviseren en begeleiden”, verklaart minister Diependaele.

50 miljoen €

Vlaanderen ondersteunt de gemeenten om deze prioriteiten om te zetten in lokaal woonbeleid en stimuleert hen om hiervoor samen te werken. “We trekken hiervoor 48.978.462,95 € uit. Deze middelen komen terecht bij 70 verschillende projecten over 255 Vlaamse gemeenten. Het doet mij enorm veel plezier dat de lokale besturen ook de noodzaak zien in een degelijk lokaal woonbeleid”, vertelt minister Diependaele.

Dat de oproep van de Vlaamse regering een succes is, bewijst het grote enthousiasme bij de lokale besturen. “Vanaf 2020 stappen er 47 nieuwe gemeenten (+ 23%) in zo’n intergemeentelijk samenwerkingsproject. Ook het aantal projecten gaat van 49 naar 70 (+ 43%). Dit toont aan dat de lokale besturen de regierol inzake woonbeleid in handen willen nemen”, besluit minister Diependaele.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Over het nieuwe goederenrecht kwamen al vele berichten in de pers. Meestal over het terughalen van een bal of een hond uit de tuin van een buurman, maar ook over het plaatsen van een bouwsteiger buiten de perceelsgrens voor renovaties. Het[…]

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Meer artikels