Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bijna 400 appartementen en jachthaven in Maasmechelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bijna 400 appartementen en jachthaven in Maasmechelen

De komende 8 tot 10 jaar komen er 393 appartementen aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen. De blikvanger van het project wordt de jachthaven voor pleziervaart, die de vroegere scheepswerf een nieuw leven geeft.

 

De keuze voor Maasmechelen past in de visie van initiatiefnemer Capstone Development Group, weet woordvoerder Patti Verdoodt.  “Ten eerste is de locatie ongezien. Je vindt niet zo snel een oppervlakte van deze omvang aan het water. Bovendien ligt Maasmechelen op het drielandenpunt. Daarom is dit project aantrekkelijk voor mensen uit de regio zelf, maar evengoed voor Duitsers of Nederlanders aan de andere kant van de grens.”
 
“Uit respect voor de omliggende natuur ontwikkelen we Willemskaai duurzaam. Zo bouwen we bijna energieneutraal (het E-peil bedraagt maximaal 30), integreren we duurzame technieken en gaan we uit van het STOP-principe. Dat betekent dat we stappen (wandelen) en trappen (fietsen) stimuleren, en het openbaar vervoer binnen handbereik ligt. De personenwagen krijgt zeker een plaats in het project, maar we zijn vooral klaar voor de omschakeling naar elektrische wagens in de toekomst.”
 
Dat Maasmechelen in trek is als woonstad, ervaart ook burgemeester Raf Terwingen. Sinds 2017 stijgt het inwonersaantal van Maasmechelen gestaag. “Met het project Willemskaai zetten we een nieuwe stap in onze groei. Ik ben blij dat deze verlaten scheepswerf eindelijk een toekomst krijgt. Willemskaai heeft een dubbel positief effect op de regio. Enerzijds is er de positieve economische impact. Omdat dit project met bijna uitsluitend Limburgse partners gerealiseerd wordt, krijgt onze economie een duw in de rug.” Partners in het project zijn onder andere MaMu, Enerdo, Momenting en Geotec. Ook de afwerking en de verkoop gebeurt door regionale partijen. De groene ruimte werd ontworpen door Avantgarden uit Wijnegem.
 
Anderzijds vult Willemskaai een lacune in het woonaanbod in. “Het aanbod in Maasmechelen bestaat op dit moment voor amper 24% uit appartementen. Bovendien zijn 73% van de Maasmechelaars tussen 20 en 79 jaar en dus mogelijk op zoek naar een woonst. Daarom ben ik blij dat het geen louter prestigeproject wordt, maar een concept met mogelijkheden voor ieders budget”, zegt de burgemeester.
 
“In ons project vind je appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Daarnaast telt Willemskaai ook enkele exclusieve penthouses. Kortom, zowel starters, gezinnen als actieve senioren vinden hier een thuis. Om het met een boutade te zeggen: het gaat van mensen die voor het eerst zelfstandig wonen tot mensen die zolang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen”, duidt Patti Verdoodt.
 
Architectenteam MaMu creëerde drie types woonbelevingen, weet architect Jeroen Maesen: “Ten eerste is er Parkview. Deze vier bouwblokken - met telkens vier bouwlagen - liggen wat lager op het projectdomein, in een groene oase. Het zijn betaalbare appartementen in een less is more-stijl. Hun beige-grijze gevels vloeien mooi over in de privatieve groene omgeving, waar kinderen veilig kunnen spelen.”
 
In de zogenaamde Waterfront-appartementen woon je aan het water: “De patioterrassen bieden een panoramisch zicht op de Zuid-Willemsvaart. De dynamische witte gevels - met houtlook accent - geven deze appartementen een exclusieve uitstraling. De prijsklasse ligt hier dan ook iets hoger. Aanpalend vind je een privaat plein, met veel groen en speeltuigjes voor de kinderen.” Ten slotte zijn er de ruime, premium Dockside-appartementen. Zij liggen in de meest exclusieve zone, die uitkijkt op de jachthaven.
 
De ontwikkeling van Willemskaai verloopt in fases. In de eerste fase, die start begin 2022, gaat het om 67 Waterfront- en 54 Parkview-appartementen. In fase 2 krijgen de dokken een nieuw leven. En tegen eind 2030 wordt de volledige site opgeleverd.
 
Een exacte timing geven voor de jachthaven is vandaag voorbarig. Maar vermoedelijk worden de verloederde kades van de oude scheepswerf vanaf 2028 een nieuwe aantrekkingspool voor Maasmechelen. “Aan de kades van de jachthaven zal zich een gezellige dorpskern ontwikkelen, waar de bewoners terechtkunnen. Hier gaan we voor kwalitatieve, kleinschalige speciaalzaken die complementair zijn aan het aanbod van de overige handelaars in Maasmechelen. Uitschieter wordt de horecazaak aan het water, waar je kan eten en drinken met zicht op de vaart”, besluit Patti Verdoodt. 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels