Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Bij shm's heeft efficiëntie niet alleen te maken met de grootte'

'Bij shm's heeft efficiëntie niet alleen te maken met de grootte'

Sociale huisvestingsmaatschappij Deinse Sociale Bouwmaatschappij (DSB) heeft heel wat projecten op stapel staan in Deinze, Zulte, Nevele en Sint-Martens-Latem. Daarmee gaat deze shm door op zijn elan van één van de (proportioneel) snelst groeiende huurmaatschappijen van Vlaanderen. Voorzitter Rutger De Reu hoopt dat zijn shm niet gedwongen wordt tot een fusie, enkel omdat ze 'slechts' 500 huurwoningen beheert.

De DSB verhuurt op dit moment 480 sociale woningen. Daar komen er volgend jaar 33 bij dankzij de oplevering van het project in de Gentstraat in Deinze (zie Bouwkroniek van 5 december 2014, blz. 9). Aannemer Chris Vuylsteke uit Meulebeke is daar begin dit jaar gestart met de bouw van twee woonblokken aan de Leie naar de plannen van Architecten Boulez & Degrande uit Deinze. De bouwploeg bestaat voorts uit veiligheidscoördinator AC Coördinatie, Pierre Dhaene (stabiliteit), studiebureau Demey, Declerck & Partners (technieken). 'Dit wordt echt een visitekaartje voor ons en voor de sociale woningbouw in het algemeen. In dit project tonen we dat sociaal wonen overal een plaats kan krijgen, ook aan de oevers van de Leie waar je doorgaans enkel chique villa's verwacht. Dit project is het signaal dat wij onze huurders niet alleen degelijk, maar ook mooi willen huisvesten', meldt De Reu.

Deinze en Zulte

Vermoedelijk volgend jaar start de bouw van 15 tot 20 woningen op de site Ginstbulk en van 25 woningen van het project Nieuwe Zijde, beide in Petegem-aan-de-Leie (Deinze). In Zulte zal de maatschappij volgend jaar starten met drie kleinere projecten: twee woningen in de Boonewaterdreef, drie in de Moerbeekstraat en twee in de Zonnelaan. In Nevele wordt nog dit jaar gestart met twee projecten: 14 woningen in de Van der Cruyssenstraat en Biebuyckstraat en 20 woningen en één sociale kavel in de Heilige Geeststraat-Veldestraat in deelgemeente Merendree. In De Pinte, dat eveneens tot het werkgebied van de DSB behoort, staan voorlopig geen bouwprojecten op stapel, maar voert de Deinse Sociale Bouwmaatschappij besprekingen om bouwterreinen te kopen

Open Veld

In Sint-Martens-Latem krijgen voorzitter De Reu en directeur Gino Van Den Heede tegenstrijdige signalen. 'De wijk Open Veld omvat 20 verouderde sociale woningen die dringend aan renovatie toe zijn. Een eerste studie wees uit dat sloop en heropbouw de beste oplossing was. Een tweede studie bij dezelfde architect had als resultaat dat een grondige renovatie toch een betere oplossing was. Daarom loopt er nu een derde studie door een andere architect die vermoedelijk tegen eind dit jaar klaar is en die beslissend zal zijn voor dit project. Voor ons als maatschappij heeft het weinig belang of het nieuwbouw of renovatie wordt, als we maar niet nog meer tijd verliezen en snel aan de slag kunnen om woningen te realiseren die aan alle normen voldoen. Wij proberen dergelijke beslissingen altijd zo rationeel mogelijk te onderbouwen en mogen ons niet te veel te laten leiden door emoties.', zeggen De Reu en Van Den Heede.

Renovaties

Ook inzake renovaties is het druk bij de DSB. Momenteel loopt de tweede fase van de binnenrenovatie van 37 woningen in Zulte en het volgende renovatieproject wordt er een van 70 woningen uit de jaren '70-'80 in de Canteclaerwijk in Deinze (exterieur en interieur). 'Voor dit laatste project loopt er reeds een studie voor een tiental woningen. Als deze renovatie achter de rug is, zal zowat het hele patrimonium van de DSB gerenoveerd zijn', weet directeur Van Den Heede.

Bindend objectief

'In Deinze, Zulte en Nevele zal het door Vlaanderen opgelegde bindend sociaal objectief vlot gehaald kunnen worden. Voor De Pinte en Sint-Martens-Latem ligt dat moeilijker door de hoge grondprijzen. Het grond- en pandendecreet bood hier tot voor kort al eens een opening, maar dat is inmiddels opgeheven', weet Gino Van Den Heede.

Ondergrens

De ondergrens van 1.000 huurwoningen die o.m. Vlaams minister Liesbeth Homans wil invoeren voor Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen wekt ergernis op bij voorzitter Rutger De Reu. 'Mocht de minister ons kunnen vertellen waarop dat cijfer gebaseerd is, zouden we de discussie kunnen voeren. Nu lijkt het een willekeurige ondergrens die enkel bedoeld is om een fusiegolf op gang te trekken. Wij zitten straks nog maar aan de helft van die ondergrens, maar proportioneel zijn wij bij de drie sterkste groeiers in aantal nieuwe sociale huurwoningen in Vlaanderen. Dat toont volgens ons wel voldoende aan dat hier met een kleine ploeg heel efficiënt gewerkt wordt', stelt De Reu.

'Relatief kleine shm's als de onze kunnen ook een eigen rol spelen inzake sociale huisvesting. Ons werkgebied overlapt met grotere maatschappijen als Volkshaard uit Gent en Vlaamse Ardennen uit Oudenaarde. Daar is een soort van organische verdeling gegroeid dat die grotere maatschappijen in vele gevallen de grotere bouwprojecten realiseren en wij de kleinere. Elk heeft zijn specialisatie', argumenteert directeur Van Den Heede.

'Bovendien heeft de vorige Vlaamse regering met de visitaties reeds een degelijk werkinstrument op poten gezet om de efficiëntie van shm's te meten. 'Slapende' maatschappijen krijgen een slecht visitatierapport', besluit De Reu.

'De hele sector van het sociaal wonen heeft nog werk op de plank inzake aangepast wonen voor senioren en andersvaliden. Wij zijn daar geen uitzondering in, maar we werken eraan, vooral in onze grotere bouwprojecten. Bovendien moet je telkens het gemeentebestuur meekrijgen, want als je veel aangepaste woningen bouwt zonder het lokale toewijzingsbeleid aan te passen, is het een maat voor niets geweest. We merken ook dat op dit ogenblik in ons werkgebied de vraag niet zo groot is naar woningen die aangepast zijn aan andersvaliden. Voor senioren ligt het anders. De huisvestingsmaatschappijen zouden zeker nog meer inspelen op de vergrijzing, maar dan moet de hogere overheid mee op de kar springen', stelt De Reu.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen