Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Beveren verkoopt perceel aan Gravenplein voor woonproject

Gerelateerde onderwerpen :

,
Beveren verkoopt perceel aan Gravenplein voor woonproject

Foto: Cores Development / Gemeente Beveren.

Nadat het Gravenplein in Beveren de voorbije jaren een gedeeltelijke metamorfose onderging, wilde het gemeentebestuur ook de kant van de Lange Dreef een nieuwe kwalitatieve invulling geven. Daarom verkoopt Beveren het betrokken perceel met een oppervlakte van ongeveer 6.638 m² aan een privé-bedrijf. De plek krijgt hoofdzakelijk een residentiële invulling en buurtondersteunende functies.
Hiervoor werd een ontwerpwedstrijd uitgewerkt waarbij kandidaten naast een financieel bod ook een architecturaal en landschappelijk concept moesten uitwerken. De interesse voor het project was groot en de keuze van de jury viel uiteindelijk voor het dossier van Cores Development, dat werd opgesteld in samenwerking met B-architecten, LAND en Cenergie.

Het Gravenplein bevindt zich in het centrum van de gemeente Beveren en huisvest alle belangrijke openbare diensten. Deze bestemming breidt nu uit met een hoofdzakelijk residentieel aanbod, aangevuld met een buurtondersteunende functie op de hoek aan het Gravenplein. Cores Development werkt momenteel aan de vergunningsaanvraag en wil deze in de loop van het voorjaar indienen.
Het project moet een dynamische overgang vormen tussen de groene Lange Dreef en het evenementenplein. Hierbij zal de kwalitatieve groene buitenruimte van het project de privacy en groenbeleving bieden die de omliggende openbare ruimte vandaag nog mist.

Het project en de locatie sluiten perfect aan bij de gedeelde filosofie inzake kernversterking van de verschillende projectpartners. Hierbij wordt gezocht naar een goede balans tussen de stedelijke beleving en de toegankelijkheid en vergroening.
 
Harmonieus ontwerp

Burgemeester Marc Van de Vijver licht de criteria van de architectuurwedstrijd en de keuze voor het winnende ontwerp toe. “De interesse voor de projectgrond was groot en we zijn tevreden over de kwalitatieve stedenbouwkundige concepten die werden ingediend. Bij de selectie werden heel wat factoren in de schaal gelegd, waaronder de inpassing in en de relatie met de omgeving, de keuze van de materialen en kleuren, de toegankelijkheid en de omgevingsaanleg rondom de gebouwen. Ook werd er geëvalueerd op het vlak van duurzaamheid en voorzieningen. Het geselecteerde concept springt op een respectvolle, haalbare en duurzame manier om met zijn context”, aldus de burgemeester.

Gezien de schaal van het project kozen de ontwerpers B-architecten, LAND en Cenergie in het wedstrijddossier voor een rationele architectuur met een subtiele variatie in kleur, reliëf en metselverband om zo tot een harmonieus geheel te komen dat aansluit op de architectuur van de nabije omgeving.

De toegang tot en het uitzicht op de collectieve tuin, de bomenlaan en de waterpartijen, evenals een integrale duurzaamheid inzake waterbeheer, mobiliteit en energie-efficiëntie zijn essentiële kenmerken van het winnende ontwerp.

Duurzaamheid troef

Dat er in tijden waarin de energieprijzen de pan uit swingen zal  ingezet worden op duurzaamheid en energie-efficiëntie, blijkt ook uit de conceptnota. Voor de verwarming wordt gekozen voor geothermie. Momenteel wordt de mogelijkheid van een beo-veld en warmtepomp onderzocht in combinatie met vloerverwarming.

Dit laat ook passieve koeling toe tijdens hete zomers, waardoor er geen beroep moet gedaan worden op een klassiek airco-systeem. Voor wat de waterhuishouding op de site betreft, wordt in eerste instantie aan het klimaat gedacht. Het regenwater wordt zoveel mogelijk gebufferd om te infiltreren, zodat een natuurlijke watercyclus mogelijk is, die zowel bij extreme droogte als regenval het groen in stand helpt houden.
Foto: Cores Development / Gemeente Beveren.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels