Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Betonnen toren vol technologie

Betonnen toren vol technologie

Skyline Communications bouwt momenteel een tweede kantoortoren op zijn site langs de E403 in Izegem. De 50 m hoge toren, die vooral uit beton en staal bestaat, wordt op een bijzondere manier gebouwd.

 

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte. De toren telt twaalf bouwlagen waarvan de twee bovenste bouwlagen (met indrukwekkend uitzicht) zullen gebruikt kunnen worden voor exclusieve evenementen. Heel bijzonder is de massieve ter plaatse gestorte zichtbetonwand aan de gevel, uitkijkend op de autosnelweg met een totale hoogte van 50 m. “Het was een heel uitdagende opgave. Voor deze massieve betonwand hebben we een bekisting, speciaal voor deze toepassing, laten maken. Het gaat om een stalen bekisting, voorzien van een inox beplating. Het gebruik van inox resulteert in een egaler en gladder oppervlak na het ontkisten. Daarnaast is inox gemakkelijker in onderhoud en bestaat er geen risico op roestvorming waardoor tussentijds opschuren van de kist vermeden wordt”, zegt Giovanni Vandenborre, bestuurder van Vuylsteke, een filiaal van Eiffage Benelux.

Sensoren

Aannemer Vuylsteke-Eiffage gebruikte ook voor de eerste keer sensoren om de juiste ontkistingstijd te kunnen bepalen. “We hebben sensoren in het beton geplaatst. Zo kunnen we tijdens de eerste dagen van de stortfase de druksterkte tot in de kern volgen. De druksterkte wordt o.m. bepaald door de betonkwaliteit, omgevingstemperatuur en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om op het juiste moment, als het beton de juiste druksterkte heeft, te ontkisten. Als dat niet op het juiste moment gebeurt, dan kan dat invloed hebben op bv. de textuur en de kleur van het oppervlak. Dergelijke sensoren vinden steeds meer hun toepassing in onze sector. Deze werken ondertussen met een draadloze verbinding.”

Dertien fases

Jonas Vandendriessche, Real Estate Manager van Skyline Communications, is onder de indruk van het hele bouwproces. “Ik ben vooral trots op de betonnen wand die werd gebouwd. Voor die wand hebben we liefst 348,8 m³ beton gebruikt dat we in dertien verschillende fases gestort hebben. Voor ons was het heel belangrijk dat het beton van al die fases de juiste kleur heeft. De 50 m hoge betonnen wand is immers zichtbaar vanop de autostrade. Vandaar dat we de sensoren gebruikt hebben. Die hebben ons geholpen om de rijpheid, vochtigheidsgraad en temperatuur van het beton te kunnen meten. De werfleider kon via een app in real time volgen hoe het beton zich in de bekisting gedraagt en hoe de drogingscurve verliep. Als bepaalde waardes werden gehaald, dan kreeg hij een signaal dat hij mocht ontkisten. We hebben het project in wisselende weersomstandigheden gebouwd. Enkele maanden terug waren er nog vriestemperaturen. In de lente klom de temperatuur makkelijk tot 25° C. Die sensoren hebben ons geholpen om daarmee rekening te houden en op het juiste moment te ontkisten. Het was ook niet evident om op zo’n grote hoogte te bouwen. Hoe hoger, hoe meer wind.”

Zuinig

De nieuwe kantoortoren is met een E-peil van 30 zowat bijna-energieneutraal (ben) en voldoet nu al reeds ruimschoots aan het E-peil van 50 dat pas vanaf 2021 wordt geëist. “Het gebouw is heel milieuvriendelijk. Zo wordt o.m. gewerkt met geothermie. Er zijn een 68-tal boringen van ongeveer 110 m diep waarbij aan de hand van een warmtepomp energie uit de grond wordt onttrokken om zo het gebouw van warmte en koeling te voorzien. De Noord- en Westgevel zijn volledig uit glas opgetrokken. Aan de zuidkant is gekozen voor dikkere beglazing. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen en volledig uitgerust met ledverlichting. Er zijn ook detectoren die de verlichting automatisch dimmen als er geen beweging meer is. Ook voor de brandveiligheid zijn er maatregelen genomen. Zo is het gebouw volledig gecompartimenteerd. In de valse plafonds zitten rookmelders om problemen nog sneller te kunnen detecteren. Er zijn twee liften waarvan één dankzij een noodbatterij kan instaan voor de evacuatie van het gebouw. Dergelijke lift is nodig om de mensen op de bovenste verdieping, waar we een evenementenruimte voor 200 personen voorzien, snel te kunnen evacueren. Met Skyline Park willen we kantoorruimtes creëren die beantwoorden aan alle hedendaagse comfort en willen we zorgen voor een perfecte work-life balance voor iedereen die hier werkt”, aldus Jonas Vandendriessche.

Alle info over de ontwikkeling van de site vindt u hier.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

West-Vlaanderen krijgt 627.308 € uit Fietsfonds

West-Vlaanderen krijgt 627.308 € uit Fietsfonds

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters trok in 2021 de middelen voor het Fietsfonds op van 10 naar 15 miljoen €. Hiervan kan West-Vlaanderen maximaal 3 miljoen € ontvangen. Na een eerste oproep aan de provincies om hun[…]

05/10/2021 | FietspadFiets
WVI start verkoop laatste loten nieuw project in Beernem

WVI start verkoop laatste loten nieuw project in Beernem

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Negentiende Oproep WinVorm

Negentiende Oproep WinVorm

Meer artikels