Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Betonik ontwerpt betonnen zetel

Gerelateerde onderwerpen :

Betonik ontwerpt betonnen zetel

Betonik heeft een mooie betonnen zetel ontworpen. De gemeente Venlo plaatste alvast twee exemplaren aan de Maas.

Niki Severins van Betonik ontwikkelde een mooie zetel in beton. De zetel kreeg de naam ‘Eternal Chair’ mee. “De stoel die ik gemaakt heb is een oude stoel die van mijn oma is geweest. Nu is de stoel vereeuwigd in beton en voor vele volgende generaties te bewonderen. De stoel is helemaal met de hand gemaakt en is van massief beton. Dit is een lang en intensief project geweest van een jaar. De stoel ziet er zacht uit met plooien in leer, maar hij is van massief beton. Het is een mooi contrast geworden”, vertelt Niki Severins.

Mal in epoxy

De zetel is 90 cm hoog, 90 cm breed en weegt 1.000 kilo. De zetel is versterkt met betonijzer. Severins heeft er in totaal vijf gemaakt, waarvan er één in de gemeente Venlo staat. De stoel kreeg een anti-graffitibehandeling. Voor de zetel is een speciale betonnen mal gemaakt in epoxy, een thermohardende kunststof. Severins kan ook betonnen ligstoelen maken voor de openbare ruimte. Deze heeft hij versierd met betonijzer aan de buitenkant. De ontwerper vindt het ook mooi om de betonnen stoelen te laten leven door er bijvoorbeeld mos op te laten groeien.

Betonik is een jong familiebedrijf dat opgericht werd in 2009 door Niki Severins en Kim Schulinck. Het bedrijf doet ook betonrestauraties van ornamenten van oude gebouwen. Betonik is ontstaan door het samenvoegen van kunst en bouw. Niki Severins werkte 11 jaar als bekister, maar volgde ook de opleiding tot beeldhouwer aan de kunstacademie in Gent.

Bekister

“In het atelier wordt vaak geëxperimenteerd met verschillende bouwmaterialen en beton. Alle beeldhouwwerken worden met de hand gemaakt. Een voorbeeld hiervan is een reclamebord gemaakt van beton met verlichting erin verwerkt. Mijn sculpturen zijn vaak gemaakt van industriële materialen. Deze keuze vloeit voort uit mijn kennis die ik heb opgedaan in de bouw als betonbekister in het familiebedrijf van mijn vader. Hij maakte gebruik van ambachtelijke beeldhouwtechnieken”, aldus Severins.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Constructievezelproducent Adfil voortaan op eigen benen

Constructievezelproducent Adfil voortaan op eigen benen

Low & Bonar heeft zijn afdeling van hightech constructievezels met de merknaam Adfil verkocht aan een nieuwe eigenaar. Het ‘betonlabo’ van het internationale concern kan nu op eigen benen voort met dezelfde naam en op dezelfde[…]

02/07/2019 | Bouwen
‘Kwaliteit, service en beschikbaarheid zijn belangrijker dan de prijs van cement’

‘Kwaliteit, service en beschikbaarheid zijn belangrijker dan de prijs van cement’

CCB-centrale Voorde beantwoordt aan eisen nieuwe Benor-certificatie wegenisbeton

CCB-centrale Voorde beantwoordt aan eisen nieuwe Benor-certificatie wegenisbeton

Dou-Beton blijft investeren

Dou-Beton blijft investeren

Meer artikels