Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Beton herstelt zichzelf na scheuring

Gerelateerde onderwerpen :

Beton herstelt zichzelf na scheuring

Beton kan scheuren, maar het Nederlandse Basilisk-Contracting bv ontwikkelde beton dat zichzelf herstelt zodra het gaat scheuren. Het bedrijf is opgericht door de TU Delft, de universiteit die deze technologie heeft uitgevonden. De ?self-healing concrete? van Basilisk is inmiddels in bijna in alle landen gepatenteerd.

Basilisk maakt gebruik van de eigenschappen van micro-organismen die worden toegevoegd aan beton. Zodra die in aanraking komen met water scheiden ze kalksteen af. Hierdoor dicht de scheur zichzelf automatisch. De bacteriën sluiten scheuren tot 0,8 mm dik waterdicht af.

Van buitenaf ingrijpen is niet meer nodig, ook al ontstaan de scheurtjes pas na jaren. Dankzij de compatibiliteit van kalksteen en beton is de constructie blijvend beschermd tegen lekkage en daarmee corrosie aan de wapening. De duurzaamheid van de constructie wordt hierdoor sterk vergroot. De met kalksteen gevulde scheuren zijn op het oog niet of nauwelijks van handmatige reparaties te onderscheiden.

Eén van de eigenschappen van beton is dat het scheurt. Bij een goed ontwerp en een goede uitvoering kan deze scheurvorming weliswaar worden beperkt, maar toch kunnen zelfs kleine (haar)scheuren problemen veroorzaken. Zo vermindert de waterdichtheid van gescheurd beton en is ook de bestendigheid tegen vorst en dooi van gescheurd beton beperkt.

Scheurtjes in het beton verminderen tevens de duurzaamheid. Via de scheuren kunnen vocht en zuurstof de wapening bereiken waardoor die kan gaan corroderen. Hierdoor kan ernstige schade aan de betonconstructie optreden. Reparatie van betonschade is kostbaar en veroorzaakt vaak veel hinder. Infrastructuur zoals tunnels, bruggen en viaducten moet veilig en maximaal beschikbaar zijn. Bij maritieme constructies speelt veiligheid eveneens een prominente rol: het aantasten van beton door zeewater (zout) is funest voor onze waterkerende betonconstructies en veroorzaakt hoge onderhoudskosten.

Beton is met een jaarlijkse productie van ruim 7 miljard m³ het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Doordat bij de productie en het transport van beton veel CO2 vrijkomt, is het belangrijk dat beton lang meegaat. Het zelfherstellende beton van Basilisk verlengt de levensduur van constructies. De gebruikte hoeveelheid beton wordt zelfs gereduceerd omdat slankere bouwconstructies mogelijk zijn.

Scheuren tot 0,8 mm

Het autonome betonherstelsysteem is ondergebracht in verschillende producten die zowel voor nieuwbouwconstructies als voor bestaande constructies toepasbaar zijn. Momenteel kan een scheur tot 0,8 mm worden hersteld, maar het onderzoek gaat nog steeds voort. De technologie is ontwikkeld en gepatenteerd in samenwerking met de TU Delft. Na succesvolle testen nam de belangstelling vanuit de (beton)markt sterk toe. De commerciële oprichting van Basilisk werd dan ook een feit. Basilisk werkt voor verschillende toepassingen samen met gerenommeerde namen uit de internationale betonwereld. Hierdoor is een brede introductie van de technologie op grote schaal mogelijk.

Het herstellende vermogen is uitgebreid getest in verschillende omstandigheden en wordt ondergebracht in een Kiwa-convenant. De producten kunnen worden toegevoegd aan het betonmengsel (Basilisk Healing Agent) of worden toegepast als herstelmiddel voor reparatie van bestaande betonconstructies (Basilisk Repair Mortar en Basilisk Liquid Repair System). Alle producten van Basilisk zijn gepatenteerd.

Betonmengsels

Met Healing Agent, het zelfherstellingsmiddel voor betonmengsels, kan van ieder commercieel verkrijgbaar beton snel en eenvoudig beton met zelfherstellende eigenschappen worden gemaakt. Dankzij de granulaatvorm is Healing Agent bijzonder gemakkelijk verwerkbaar in het gewenste betonmengsel. Het granulaat wordt geleverd in zakken van 20 kg en hoeft enkel in de juiste verhouding aan het betonmengsel te worden toegevoegd. De verwerking en de technische eigenschappen van het eindproduct blijven hierbij onveranderd.

Constructies die vervaardigd zijn met behulp van Healing Agent hebben een langere levensduur en vergen minder onderhoud. Dit maakt het product zeer geschikt voor bouwwerken waar onderhoud een grote impact heeft (tunnels, vloeistofreservoirs, keldermuren, brugdekken, vloersystemen, ?), zoals infrastructuur of dbfm(o)-projecten (design, build, finance, maintain & operate).

Reparatiemortel

Met de zelfherstellende reparatiemortel kunnen op eenvoudige wijze scheuren en lekkages in betonnen constructies worden gedicht, waardoor barsten en structurele defecten permanent kunnen worden gerepareerd. Traditionele reparatiemethodes moeten vaak na verloop van tijd worden herhaald. Door de zelfherstellende eigenschappen van de Basilisk-reparatiemortel hoeft dit niet meer: één reparatie volstaat.

De toevoeging van Basilisk zelfherstellingsmiddel in granulaatvorm geeft de reparatiemortel zelfherstellende eigenschappen. De mortel heeft een lage krimp en sterke bindingseigenschappen. Naast gangbare bestanddelen als Portlandcement, kalksteenmeel en vliegas bevat de mortel pva-fibers (polyvinyl alcohol) en weekmakers voor een hoge buigsterkte. Hierdoor werkt de uitgeharde mortel mee met de constructie, wat bijdraagt tot een bijzonder duurzame reparatie. Het product is geschikt voor elke betonreparatie, ook voor constructieve betonreparaties.

Vloeibaar

Ten slotte is er ook een vloeibaar reparatiemiddel beschikbaar voor kleine, smalle scheuren in beton die niet met een mortel kunnen worden afgedicht. Het zelfherstellende middel wordt vloeibaar aangebracht als een tweecomponenten-spuitmengsel. Het is gemakkelijk en snel aan te brengen: 1.500 m²/per uur is gebruikelijk. Na het aanbrengen vormt de vloeistof zich tot een stevige gel die de scheur waterdicht afsluit.

De aanwezige bacteriën zetten de gel ook hier vervolgens om in kalksteen en zorgen zo voor een blijvende afdichting. Doordat kleine scheuren waterdicht worden afgesloten, neemt de vorstbestendigheid en de duurzaamheid van de constructie aanmerkelijk toe. De toepassing is bij uitstek geschikt voor daken, parkeerdekken, vloeren en poreuze constructies. Voor scheuren tot 0,2 mm volstaat één behandeling, scheuren tot 0,8 mm vragen twee tot drie toepassingen. Nadat het overtollige materiaal verwijderd is, kan het desbetreffende oppervlak weer in gebruik worden genomen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miller Formless ESA levert eerste machine aan Stadsbader

Miller Formless ESA levert eerste machine aan Stadsbader

Miller Formless ESA nv, de Europese afdeling van het Amerikaanse Miller Formless, heeft midden augustus vanuit Genk zijn eerste afgewerkte glijbekistingsmachine geleverd aan Stadsbader nv. De Belgische aannemer was verheugd de nieuwe variabele[…]

14/09/2020 | BouwmaterieelMaterieel
Ploegsteert Groep koopt Douterloigne Anzegem

Ploegsteert Groep koopt Douterloigne Anzegem

Betongranulaten duurder door laagwater op de Rijn

Betongranulaten duurder door laagwater op de Rijn

Willemen Infra produceert nu ook gecertificeerd beton in Lummen

Willemen Infra produceert nu ook gecertificeerd beton in Lummen

Meer artikels