Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Betaalbare bescherming voor dak en gevel

Betaalbare bescherming voor dak en gevel

Voor de realisatie van een energiezuinig gebouw in Lembeke ging internetgalerij kunstzolder.be in zee met architect Jens Van Zele uit dezelfde gemeente. De architect koos voor milieuvriendelijke opties en kwam zo terecht bij Recticel Insulation en Vmzinc als partners voor het project. Verhoye-Dult Zinkwerken uit Wetteren zorgde voor de uitvoering. Het gebouw is een inspirerend voorbeeld voor mensen met energiezuinige bouwplannen.

Voor de gevel werd gekozen voor de uv- en mosbestendige zinken bekleding van Vmzinc. Zink is een esthetisch en onderhoudsvriendelijk materiaal dat talrijke oplossingen biedt voor een duurzame bescherming van gevel of dak. Zink kan voor eender welk project gebruikt worden, van klassiek tot modern, van eenvoudig tot gesofisticeerd. Het materiaal beantwoordt bovendien ook perfect aan de huidige eisen die gesteld worden aan duurzaam bouwen en vormt een betaalbare bescherming voor dak en gevel.

Zink laat zich plooien in bijna elke vorm, is duurzaam, zeer licht en heeft geen zware draagconstructie nodig. Het materiaal is verkrijgbaar in een palet van natuurlijke tinten. De exclusieve structuur en patina van Vmzinc nodigen uit tot combinatie met andere materialen. Ondanks de zeer geringe dikte is de gevelafwerking perfect waterdicht, brandwerend en ongevoelig voor vorst. Al deze kwaliteiten maken van zink een perfect materiaal om te gebruiken bij het bouwen of renoveren van een woning.

Vmzinc is volledig recycleerbaar. Met een aangepaste isolatie en een doordachte ventilatie zorgt het materiaal voor duurzaam, optimaal wooncomfort en een unieke esthetische toets. Een dak of gevel in Vmzinc wordt geplaatst door een zogenaamde 'Vmzinc at Work'-installateur. Deze vakmensen hebben een uitstekende reputatie inzake het plaatsen van zink. Vzinc nodigt de installateurs nu en dan uit om hun kennis te perfectioneren d.m.v. regelmatige opleidingen.

Het unieke uitzicht van een zinkgevel sprak architect Jens Van Zele meteen aan. Bovendien paste het natuurlijke materiaal ook in het duurzaamheidsverhaal omdat het heel goed gerecycleerd kan worden en weinig energie vergt voor de productie. Er werd gewerkt met een staande naad om een exclusief en tijdloos patroon te creëren. Tegen de Powerwall-buitengevelisolatie werd een bevestigingssysteem gebouwd waaraan de gevelbekleding werd opgehangen.

'Een zinken gevel is een buitenbeentje in ons stadsbeeld, maar toch merken we dat veel mensen zich erdoor aangesproken voelen. Als je dan weet dat zo'n gevel met minimaal onderhoud ongeveer 80 jaar meegaat en erg milieuvriendelijk is, wordt de knoop meestal gauw doorgehakt', aldus Michel de Caluwé van Vmzinc.

De woning werd ook volledig voorzien van Recticel-isolatie. 'De harde Eurofloor-vloerisolatie biedt aanzienlijk meer drukweerstand en dus meer stabiliteit. Voor de buitengevels was Powerwall-isolatie ideaal. De relatief dunne plaat bood de maximale isolatie in de beschikbare ruimte. De plaatsing verliep erg vlot, dankzij het tand-en-groefkliksysteem aan de vier zijden van de platen. Powerwall-isolatie van Recticel Insulation maakt samen met Vmzinc-gevelafwerking deel uit van het Isofinish-concept voor buitengevelisolatie', aldus Jens Van Zele.

De Powerdeck F-platdakisolatie maakte de luchtdichte bouwschil compleet: de goede stabiliteit is cruciaal voor zowel de beloopbaarheid als de groene technologieën (zonneboiler en later zonnepanelen) die op het dak geïnstalleerd werden.

Het ontwerp is zonder meer een groen project om mee uit te pakken: duurzame isolatietechnieken, natuurlijke materialen en een warmtepomp, zonneboiler en ventilatiesysteem. Maar ook een slimme oriëntatie en zonneschermen maken van dit gebouw een voorbeeld. Enkele resultaten: energieprestaties: 32 kWh/m² (op jaarbasis), K-peil: 31, E-peil: 42.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring