Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix voltooit het Franse paviljoen voor Wereldtentoonstelling in Dubai

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Besix voltooit het Franse paviljoen voor Wereldtentoonstelling in Dubai

Foto: Besix Group

De Besix Group heeft de bouw voltooid en het Franse paviljoen opgeleverd voor de Wereldtentoonstelling in Dubai die wegens de viruspandemie met een jaar uitstel in oktober begint. Samen met Orascom realiseerde Besix ook de infrastructuurontwikkeling van Expo 2020, waaronder de irrigatie en riolering, buizen en kabels, wegen, elektriciteit en water, telecomleidingen.
Het Franse paviljoen is ontworpen door de architectenbureaus Atelier Perez Prado en Celnikier & Grabli Architectes en het ontwerpbureau OTE Ingénierie rond het specifieke thema ‘Lumière, Lumières’ (Licht, Lichten). Het weerspiegelt de toewijding van de Franse Republiek om een drijvende kracht te zijn voor de omschakeling naar een ambitieus milieuplan.
 
Het Franse paviljoen is een voorbeeld van respect voor de principes van de bioklimatologische architectuur. Dit komt onder andere tot uiting in de keuze van de materialen en de circulaire aanpak, waardoor de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk wordt beperkt. Eén van de bijzonderheden van het paviljoen is dat het kan worden ontmanteld en hergebruikt.
 
Het gebouw zal tijdens de zes maanden durende wereldtentoonstelling ook bijna zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie, dankzij de combinatie van energiezuinige apparaten met hernieuwbare energie die wordt opgewekt door de 2.500 m² zonnetegels die in de gevel zijn geïntegreerd.
 
Het Franse paviljoen is niet alleen een milieuvriendelijk bouwwerk, het beschikt ook over verschillende technische hoogstandjes, waaronder een spectaculaire binnengevel van 1.800 m². Het panoramische terras biedt bovendien een uniek uitzicht op het Expo-terrein.
 
Voor de bouw van het gebouw kon Besix France, als leider van het consortium voor het ontwerp en de uitvoering, rekenen op de diensten van Six Construct, de dochteronderneming van Besix Group in het Midden-Oosten. De complementariteit van de teams in Parijs en Dubai was een doorslaggevende factor voor het succes van het project.
 
“We zijn trots dat we dit prachtige paviljoen voor Frankrijk konden bouwen. Zowel op architecturaal als ecologisch vlak zal het een belangrijke bezienswaardigheid worden op de komende wereldtentoonstelling in Dubai. De filosofie van het paviljoen weerspiegelt een belangrijke en diepe overtuiging van Besix: als de bouwsector vandaag een belangrijke oorzaak is van onze collectieve koolstofvoetafdruk, dan ligt hij ook aan de basis van de oplossing”, zegt Rik Vandenberghe, CEO van Besix Group.
 
“Daarom ontwikkelen we al enkele jaren baanbrekende expertise op het gebied van circulariteit en de energieprestaties van gebouwen en infrastructuren. Het Franse paviljoen draagt deze boodschappen op een opmerkelijke manier uit”, aldus Vandenberghe.
De oplevering van het nieuwe paviljoen werd officieel bekendgemaakt door Reem Al Hashimi, de staatssecretaris en directeur-generaal van de Dubai 2020 World Expo, Franck Riester, gedelegeerd minister van Europa en Buitenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel en Aantrekkelijkheid, en Erik Linquier, de commissaris-generaal voor Frankrijk op de Wereldtentoonstelling in Dubai en voorzitter van Cofrex.
 
Expo 2020 in Dubai had vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar werd door de uitbraak van het coronavirus met een jaar uitgesteld. Meer dan twee derde van de deelnemende landen stemde ermee in om het grooste evenement ooit in de Arabische wereld op te schuiven naar 2021.
 
Het zes maanden durende mega-evenement zal nu plaatsvinden van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022. Expo 2020 Dubai behoudt zijn naam. Het is de eerste wereldtentoonstelling die wordt gehouden in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië. Expo 2020 verwelkomt 192 landen, een heleboel bedrijven, multilaterale organisaties en onderwijsinstellingen.

Foto’s: Besix Group.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels