Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix mag fundering realiseren van hoogste toren ter wereld

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Besix mag fundering realiseren van hoogste toren ter wereld

In Dubai realiseerde Besix van 2004 tot 2010 reeds de Burj Khalifa, met een hoogte van 828 m voorlopig nog steeds het hoogste gebouw ter wereld.

Besix, de grootste Belgische bouwgroep, zag zijn omzet vorig jaar met 9% stijgen tot 2,4 miljard €. De nettowinst klom van nauwelijks 4 miljoen € in 2015 tot een recordbedrag van meer dan 120 miljoen € vorig jaar. Het orderboek tekende evenwel een daling op: 2,93 miljard € ten opzichte van 3,22 miljard € het jaar ervoor. Die daling is te wijten aan de uitstap van Besix uit twee projecten in Saoedi-Arabië. Voor dit jaar ziet de Belgische bouwgroep opnieuw groei in Europa en het Midden-Oosten.

De Europese markt biedt volgens Besix gunstige perspectieven. In de loop van vorig en het begin van dit jaar kon de Belgische bouwgroep verschillende contracten verzilveren van het Nederlandse Rijkswaterstaat, te vergelijken met het Vlaamse ministerie van Openbare Werken, zoals het contract voor de derde kamer van de Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal in Nieuwegein en de werken aan de A6 in Almere. Besix is ook opnieuw actief in gebouwen in Nederland, o.m. dankzij de toekenning van het contract voor het design, de bouw en 15 jaar onderhoud van de Hogeschool Utrecht. In België zal Besix het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas in Brussel mee bouwen.

De groei van Besix in het Midden-Oosten werd vorig jaar voortgezet doordat Six Construct verschillende nieuwe projecten aan het orderboek kon toevoegen, waaronder The Royal Atlantis Resort and Residences, het luxueuze residentiële en recreatiecomplex op het eiland Palm Jumeirah. Die werken gingen reeds van start. Besix kreeg ook het contract voor de uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Jebel Ali. Op het einde van het jaar kregen Besix en Six Construct ook de projecten Masdar City, Mina Khalid in Sharjah en een eerste project voor de Wereldtentoonstelling 2020 in Dubai toegekend. Ze verwachten daar nog meer markante projecten te kunnen realiseren omdat Emaar Properties, een projectontwikkelaar gebaseerd in Dubai, het contract voor de funderingsplaten van ’s werelds hoogste gebouw, The Tower, toekende aan Six Construct. Vermoedelijk wordt die 928 m hoog. In Dubai realiseerde Besix van 2004 tot 2010 reeds de Burj Khalifa, met een hoogte van 828 m voorlopig nog steeds het hoogste gebouw ter wereld.

In Bahrein wil Besix zijn activiteiten dit jaar terug opnemen nu het contract voor een nieuwe offshore lng-terminal financieel rond is. In de zomer gaat de Belgische bouwgroep ook in Oman opnieuw aan de slag met de bouw van een terminal voor de overslag van vloeibare en gasvormige bulkgoederen in Duqm.

Concessions & Assets blijft een belangrijke bijdrage leveren tot de aanhoudende groei in de nettowinst voor Besix. In het Midden-Oosten wordt er extra groei verwacht, maar ook op de Europese markt streeft de onderneming naar groei. De toon is alvast gezet in Nederland, waar Besix, in consortium, het contract voor het design, de financiering, het beheer en het onderhoud voor een periode van 20 jaar voor de snelweg A6 in Almere toegekend kreeg.

Ondanks de financiële tegenslag voor Besix in 2015 door operationele verliezen in Saoedi-Arabië en Egypte bracht 2016 ongekende hoogtes met zich voor de groep, met een record nettoresultaat van 120,8 miljoen €. De uitstekende resultaten van de afdelingen Contracting, Besix RED en Concessions & Assets droegen bij tot deze prestatie, met winstmarges van ruim 5%. Ook de regionale entiteiten zetten sterke prestaties neer, ondanks de moeilijke marktomgeving waarin ze actief zijn en de verhoogde concurrentie in de private sector.

In België leverde Besix vorig jaar het project Docks Bruxsel op, een nieuw winkelcentrum langs het Brusselse kanaal. De onderneming werkte ook het Wilfried Martensgebouw af, een nieuw kantoorgebouw voor het Europese parlement, en de residentie Cadiz, een multifunctioneel complex in de historische havenwijk van Antwerpen. In Nederland werkte Besix de renovatie van de Velsertunnel (ten westen van Amsterdam) af in amper zes maanden, en de stationshal van OVT Utrecht, het resultaat van een zes jaar-durende samenwerking tussen België en Nederland.

Midden-Oosten

De activiteiten van Besix in het Midden-Oosten hielden de trend van omzetgroei en winstgevendheid aan, met als drijvende kracht de meer dan 20 lopende projecten in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2016 werkte Six Construct een aantal prestigieuze projecten af, zoals het nieuwe hoofdkantoor van ADNOC, de werken aan het iconische kanaal van Dubai en het nieuwe themapark Legoland in Dubai.

Ook in Qatar lag de focus op het uitvoeren van lopende projecten: de Al Rayyan Road (die recent werd opgeleverd), de uitbreiding en renovatie van het Khalifa-stadion, de uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in het industriële gebied ten zuidwesten van Doha en de vliegtuigstelplaatsen voor Qatar Airways.

De resultaten werden positief beïnvloed door de beslissing van Besix om zich terug te trekken uit de projecten Jazan Marine Terminal en de Sail Tower in Saoedi-Arabië, na het bereiken van een vrij gunstig akkoord met de opdrachtgevers.

International

De afdeling Building International van Besix liet een verbetering optekenen, grotendeels door de sterke prestatie in Zwitserland en Montenegro. In het Zwitserse Andermatt bouwt Besix, in combinatie met zijn aandeelhouder Orascom, het Gotthard Hotel & Residences, een luxeresort dat zal uitgebaat worden door Radisson Blu. Voor Lustica Bay, ook een luxe-ontwikkelingsproject, in Montenegro kreeg Besix, na het vervolledigen van de tweede fase van het project in 2016, ook het design & build-contract voor de derde fase.

In Egypte werkte Besix vorig jaar het project Mall of Egypt af. Het einde van de werken aan het Grand Egyptian Museum wordt voorzien in de loop van 2018.

Ook de afdelingen Real Estate en Concessions & Assets kunnen een aanhoudende duurzame groei voorleggen. De vastgoedpoot Besix RED zette een recordnettowinst van 13,7 miljoen € neer, met Luxemburg als drijvende kracht. Besix RED streeft er naar een gediversifieerde portefeuille met zowel residentiële als kantoorgebouwen. Met de ontwikkeling van het wereldwijde hoofdkantoor van Ferrero voegt de vastgoedpoot van Besix nog een prestigeproject toe aan zijn palmares.

In België blijven de activiteiten geconcentreerd op residentiële ontwikkelingen in Brussel, zoals Canal District. Ook de residenties Ensor en Delvaux in Sint-Lambrechts-Woluwe werden vorig jaar succesvol opgeleverd.

De afdeling Concessions & Assets droeg bij tot het resultaat met 21,8 miljoen €, een stijging van 75% tegenover 2015. Concessions & Assets profiteerde ook van een doorgezette groei in de Europese pps-markt, vooral in Nederland, waar Besix het contract voor het design en de bouw van de Beatrixsluis won en de verbreding van het Lekkanaal als deel van het consortium Sas van Vreeswijk.

Trek naar het noorden

Besix had al een tijd de Scandinavische markt op het oog en vorig jaar realiseerde het daar een grote doorbraak. De groep verwierf er zijn eerste contract: een infrastructuurproject in Denemarken. De Fjordverbindelsen Roskilde is een design & build-project nabij Kopenhagen van een nieuwe, 8,2 km-lange snelweg met vier rijstroken in beide richtingen, gescheiden door een middenberm. Het project omvat een brug van 1,4 km brug met tolheffing, over de fjord, en elf kleinere infrastructuurwerken (bruggen, ecoducten en fietsstroken).

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Er zijn veel beroepen die in de winter zwaarder worden. Bouw- en constructiewerken, wegenwerken, de transportsector: stuk voor stuk moeten ze het barre winterweer trotseren. Wie tijdens de wintermaanden buiten aan de slag is, staat bloot aan[…]

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Interview

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Meer artikels