Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix lanceert testproject Clean Air tegen fijnstof

Gerelateerde onderwerpen :

,
Besix lanceert testproject Clean Air tegen fijnstof

Foto: Besix Group

De Belgische bouwgroep Besix test sinds 17 juli haar Clean Air-wanden uit op de bouwwerf van de toekomstige N434 in Nederland, één van de projecten van de RijnlandRoute, een wegenbouwproject van de Provincie Zuid-Holland uitgevoerd door het consortium Comol5. Besix Clean Air ontwikkelt met mos beklede wanden die op natuurlijke wijze fijnstof filteren uit vervuilde lucht waar geen groen is (tunnels, ondergrondse parkings, industrieterreinen, …) en die zo de luchtkwaliteit verbeteren. Clean Air kwam tot stand in het kader van het Unleash-programma, een reeks initiatieven van Besix omtrent open innovatie.

Concreet wordt door Besix Clean Air de vervuilde lucht door ventilatoren in de wanden aangezogen en vervolgens door een membraan en een moslaag geblazen. Het mos filtert fijnstof uit de lucht die gezuiverd opnieuw in de atmosfeer terechtkomt. De wanden combineren de natuurlijke filtereigenschappen van mos met spitstechnologie. Ze zijn uitgerust met sensoren die nauwkeurig de luchtkwaliteit meten. Door deze sensoren en IoT-technologie gebeurt de irrigatie en ventilatie volledig automatisch, wat de onderhoudskosten beperkt en de filterprestaties optimaliseert. Naast de natuurlijke filtering van fijnstof absorberen de mossen ook het geluid. Bovendien maken ze steden groener en helpen ze er het hitte-eilandeffect te verminderen.

“Het idee dat ik aan de Innovation Board van Besix voorlegde, was om een product te ontwikkelen dat de luchtkwaliteit op natuurlijke wijze zou verbeteren op plaatsen waar er geen groen is, zoals in tunnels. Zo is Clean Air geboren. De mossen die in onze bossen voorkomen, hebben alle vereiste eigenschappen om fijnstof uit de lucht te halen”, verklaart Lennert Rasking, ingenieur bij de Engineering-afdeling van Besix.

Besix Clean Air kon rekenen op talrijke partners om het product te realiseren. De ondersteuning kwam in de eerste plaats van de Besix Group, met name de afdeling Besix Water & Environment, maar er waren tevens essentiële bijdragen van Innoviris, de Universiteit van Luik, PTS Mechelen, Achilles Design en Comol5. Het project wordt gesubsidieerd door Innoviris Brussels.

Op 17 juli werden Besix Clean Air-wanden geïnstalleerd op de bouwwerf van de toekomstige N434, één van de projecten van de RijnlandRoute in Nederland. Dit is een wegenbouwproject dat wordt uitgevoerd door COMOL5, een consortium bestaande uit de bedrijven Vinci Construction Grands Projets SAS., TBI Holdings bv en DEME Infra Marine Contractors bv, in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Besix Clean Air zal voor Comol5 (zijn allereerste klant) 45 m² wanden plaatsen langs een dienstweg die vooral vrachtwagens gebruiken om materialen te leveren voor de bouw van een nieuwe tunnel.

“De installatie van de wanden op de bouwwerf laat ons toe om de theoretische resultaten, die tot nu toe heel bevredigend waren aan de werkelijkheid te toetsen en de technische prestaties van de wanden nauwkeuriger te meten. Normaal moeten we aan het begin van de herfst de eerste analyses kunnen uitvoeren. Onze ambitie voor dit eerste project is om de fijnstofconcentratie met ten minste 20% te verminderen”, aldus Lennert Rasking.

Besix Clean Air is een uitvloeisel van het Unleash-programma, een reeks initiatieven van Besix inzake open innovatie. Eén ervan is de Innovatiewedstrijd die elke Besix-werknemer de kans geeft om vernieuwende ideeën voor te stellen. Onder de winnaars van de jongste jaren bevinden zich zowel Besix Clean Air als Besix 3D, een 3D-betonprinter.

Unleash organiseert workshops toegespitst op innovatie onder de naam ‘Smart Hackathons’ en ‘Bootcamps’. Het programma stond tevens aan de wieg van de Start-Ups Accelerator. Met dit project ondersteunt Besix volwassen start-ups uit de hele wereld die producten of diensten ontwikkelen in het domein van bouw- en vastgoedtechnologie (ConTech en PropTech).

“Clean Air is een prachtig voorbeeld van het beleid dat Besix voert op het vlak van open innovatie. De bouwgroep wil zoveel mogelijk in contact komen met nieuwe ideeën die onze traditionele activiteitsdomeinen kunnen transformeren en verbeteren. Clean Air ligt trouwens perfect in de lijn van de bestaansreden en strategiepijler van ons bedrijf, namelijk excelleren in de creatie van duurzame oplossingen voor een betere wereld”, besluit Patrick Peynsaert, Innovation Coördinator van Besix.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Veneco faciliteert fietslease voor gemeenten

Veneco faciliteert fietslease voor gemeenten

De gemeenten Aalter, Assenede, Deinze, De Pinte, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Kruisem, Lievegem, Melle, Oosterzele, Sint-Laureins, Zelzate en Zulte en Cultuurregio Leie Schelde willen hun werknemers aanmoedigen om meer gebruik te maken van de fiets[…]

08/12/2021 | FietsVeneco
Mechelen experimenteert met nieuw type laadpaal

Mechelen experimenteert met nieuw type laadpaal

Zitbanken uit duurzaam beton voor nieuw plein aan Zonnepoort in Gent

Zitbanken uit duurzaam beton voor nieuw plein aan Zonnepoort in Gent

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

Meer artikels