Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix krijgt nieuwe topman

Besix krijgt nieuwe topman

Johan Beerlandt (68) stopt als ceo van Besix. Zijn opvolger is nog niet bekend. Er wordt zowel in als buiten het bedrijf gezocht naar een opvolger. Beerlandt zelf wordt voorzitter van de raad van bestuur. Hij gaat zijn ervaring van ruim veertig jaar bij Besix vooral gebruiken om de relaties te onderhouden met klanten in Azië en het Midden-Oosten. Tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van de groep liet Johan Beerlandt ook noteren dat Besix in België verankerd blijft. Een vernieuwde overeenkomst met de Egyptische medeaandeelhouder Orascom Construction (OC) verhindert dat die zijn aandelenpakket (50%) verkoopt zonder toestemming van Beerlandt.

De omzet van Besix steeg vorig jaar met 8% naar 2,16 miljard '. De stijging is in belangrijke mate toe te schrijven aan projecten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar en Oman, waar de activiteit ondanks de aanhoudende druk op de olieprijzen opnieuw aantrok. De groep maakte echter een nettowinst van slechts 3,8 miljoen ', tegenover 62,9 miljoen ' vorig jaar. Dat is voornamelijk het gevolg van operationele verliezen op twee bouwwerven: de Jazan Marine Terminal in Saoedi-Arabië en een winkelcomplex in Egypte.

Beide projecten worden vertraagd door moeilijke werkomstandigheden, allerlei problemen, o.m. met een Chinese onderaannemer en door aanslepende onderhandelingen. De substantiële verliezen voor beide werven liepen op tot 75 miljoen '.

Het verlies kan ook de bedrijfsresultaten van dit jaar beïnvloeden. De divisies Marine & Civil International en Australië presteerden wel sterk. Het resultaat in Europa daalde ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk vanwege het moeizame verloop en het operationeel verlies van de EDF Saclaywerf in Frankrijk.

Vooruitzichten positief

Toch zijn de vooruitzichten voor Besix positief. De groep sluit 2015 af met een historisch hoog orderboekje ter waarde van 3,229 miljard ' (ten opzichte van 2,962 miljard ' in 2015) en met een evenwichtige samenstelling van de portefeuille over de verschillende activiteiten van de groep. Besix kon vooral in het Midden-Oosten enkele belangrijke projecten in de wacht slepen. In Qatar kreeg het bedrijf het contract toegewezen voor de bouw van bijkomende vliegtuigopstelplaatsen voor Hamad International Airport in Doha. Besix krijgt ook groen licht voor de bouw van een nieuw belangrijk stadion in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2022, naast de lopende renovatiewerken aan het Khalifastadion. Daarnaast werd ook het contract binnengehaald voor de bouw van het Royal Atlantis Resort & Residences op Jumairah Palm Island in Dubai.

Ook in Europa werden verschillende grote projecten binnengehaald. Besix Nederland nam via het consortium Sas Van Vreeswijk de leiding over een pps-project voor het Beatrixsluizencomplex in opdracht van Rijkswaterstaat. Eveneens in Nederland kreeg de groep samen met Sanotec het contract toegewezen voor het ontwerp, de renovatie en constructie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Den Bosch. Daarnaast werd het contract getekend voor Traverse Dieren, een 600 m lange onderdoorgang nabij Arnhem. Begin dit jaar kwam daar ook nog het nieuwbouwproject van de hogeschool in Utrecht bij. In Frankrijk werd de realisatie van een ziekenhuis (de Clinique Saint-Jean l'Ermitage) in Melun toegevoegd aan het orderboek.

Hanzeterminal Zeebrugge

In België won Besix het contract voor de Hanzeterminal in Zeebrugge, één van de jongste uitbreidingen in de binnenhaven. Tevens werd reeds begonnen met de realisatie van een groot wooncomplex in Gent, evenals voor het project IJzerlaan in Antwerpen, één van de eerste projecten voor de langverwachte Oosterweelverbinding. De tweede fase van het residentiële gebouwencomplex Lustica Bay in Montenegro en de Gotthard Residences in Andermatt in Zwitserland zitten eveneens in het orderboek van Besix.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden presteerden de regionale entiteiten in de groep sterk met een recordwinst van 14,5 miljoen ', voornamelijk door een meer uitgesproken focus op de privésector, als gevolg van de dalende trend in overheidsuitgaven. Een geslaagd voorbeeld van de synergieën tussen de regionale entiteiten is BE Wind, een joint venture tussen Franki Foundations en West Construct. Inspelend op de stijgende vraag naar windenergie werkten zij met succes aan een aanbod voor het plaatsen van funderingssokkels voor windmolens. Besix Red, de vastgoedpoot van de groep, kende eveneens een recordjaar met een nettoresultaat van 10,2 miljoen ' dankzij een attractieve portefeuille van vastgoedprojecten.

De geconsolideerde netto kaspositie van de Besix Group bedroeg eind vorig jaar 143,4 miljoen '. Vorig jaar was de engineeringafdeling van Besix betrokken bij 160 projecten en 90 aanbestedingen. De afdeling werkte o.m. aan het design van de LNG Terminal in Bahrein, de bouw van diverse sluizen in Nederland en de succesvolle aanbesteding voor het FFR Grand Stade de Rugby in Parijs, Frankrijk. Voor de renovatie van de Velsertunnel in Nederland werd een zeer gedetailleerd BIM-model ontwikkeld waarbij de tunnel virtueel werd nagebouwd. Voor dit project werd voor de eerste keer ook de Besix Project Managementtool (bpm), gebaseerd op de principes van systems engineering (ISO 15288), toegepast. Engineering zet ook in op Integraal Design Management om faalkosten bij de uitvoering van de bouw maximaal te voorkomen.

Eén van de innovatieve ontwerpen waarvoor Engineering in de prijzen viel dit jaar was de Neeltje Jans Radartoren, de hoogste nautische radartoren in Europa, met een zeer hoge structurele rigiditeit. Besix kreeg hiervoor de 'Betonprijs 2015' in de categorie Constructief Ontwerp.

Design & Build

2016 wordt voor Besix een jaar vol uitdagingen, met een duidelijke verschuiving van ‘Build’ naar ‘Design & Build’ en in bepaalde gevallen ook 'Maintenance Finance', geopolitieke wijzigingen, de toegenomen complexiteit van de projecten en risicoblootstelling en de toename van pps-projecten. Deze ontwikkelingen vergen een groter aanpassingsvermogen en reflectie over de markten en de regio's waarop het bedrijf zijn activiteiten richt. Ook de groei van Watpac, het Australische bouwbedrijf waarin Besix momenteel een aandeel heeft van 27%, wordt voorts ondersteund.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst