Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt twee bruggen en een tunnel in Dubai

Besix bouwt twee bruggen en een tunnel in Dubai

De Besix Group gaat twee viaducten, een eenbaanshelling en een tunnel met twee rijstroken bouwen in het Shindagha-district bij Port Rashid in het oude stadsdeel van Dubai.

De werken omvatten brugwerkzaamheden, bestrating, signalisatie en wegmarkering, straatverlichting, verkeerssystemen, een regenwaterafvoersysteem, omleiding en bescherming van de bestaande diensten. De nieuwe infrastructuur komt over belangrijke verkeersaders van de stad te liggen en zal het verkeer aanzienlijk verbeteren.

De Roads and Transport Authority (RTA) van Dubai kende het contract toe aan Six Construct, een entiteit van Besix in het Midden-Oosten. Het maakt deel uit van het Shindagha Corridor verbeteringsproject van de RTA, een 13 km lang weggennetwerk langs de straten Sheikh Rashid, Al Mina, Al Khaleej en Cairo.

Dit project wordt uitgevoerd in vijf fasen en zal naar verwachting in 2027 voltooid zijn. Dankzij het sterke voorstel en het geoptimaliseerde ontwerp van de tijdelijke structuren won Six Construct de aanbesteding van vijf andere concurrenten.De nieuwe infrastructuur zal het Al Falcon-kruispunt bij het knooppunt tussen de straten Al Khaleej, Ghubaiba en Khalid Bin Al Waleed verbeteren. Dit omvat twee viaducten langs Al Khaleej met zes rijstroken in elke richting, een eenbaanshelling van Khaled Bin Al Waleed richting Al Khaleej in noordelijke richting, en een tunnel met twee rijstroken voor het verkeer dat links afdraait van Khaled Bin Al Walid naar Mina in zuidelijke richting.

De twee belangrijkste viaducten zijn 466 m en 792 m lange, ter plaatse gegoten, nagespannen, doosvormige betonnen brugconstructies. De tunnel is 456 m lang, bestaat uit steunmuren en platen in gewapend beton, en is in het midden overdekt over een lengte van 85 m, onder het kruispunt. Ook de gelijkvloerse kruising met signalisatie onder de brug zal worden verbeterd.

De doorstroming van het verkeer en de veiligheid verbeteren vormen een prioriteit voor de RTA Dubai. Ze volgt daarbij de richtlijnen die zijn uitgezet door sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepresident en eerste minister van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van het emiraat Dubai.

Eén van de eisen van de RTA is dat het verkeer ononderbroken blijft. Dit betekent dat de werkzaamheden in eenzelfde gebied in verschillende opeenvolgende fasen van wegomleidingen en -aanleg zullen worden uitgevoerd.

Sinds tientallen jaren kan Besix Group mooie realisaties voorleggen wat bruggenbouw betreft, zowel in Europa (viaducten van Herstal in België, Theemswegtracé en Nijkerkerbrug in Nederland) als in het Midden-Oosten (Business Bay Bruggen, Palm Jumeirah Brug, Shindagha Inifinity Brug in Dubai, Sheikh Zayed Brug en de Al Maryah Bruggen in Abu Dhabi).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lantis gunt ontwerp tweede Tijsmanstunnel aan Arcadis en Tractebel

Lantis gunt ontwerp tweede Tijsmanstunnel aan Arcadis en Tractebel

Tractebel en Arcadis, twee internationale advies- en ingenieursbureaus, krijgen van Lantis de opdracht om een studie aan te vatten voor de realisatie van een tweede Tijsmanstunnel in Antwerpen. De huidige Tijsmanstunnel, een onderdeel van de R2[…]

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Leuven opent fietstunnel onder Tiensesteenweg

Leuven opent fietstunnel onder Tiensesteenweg

Oplossing voor duizenden omgevingsvergunningen

Oplossing voor duizenden omgevingsvergunningen

Meer artikels