Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt prestigieuze energiecentrale in Dubai

Besix bouwt prestigieuze energiecentrale in Dubai

Het Belgische bouwbedrijf Besix gaat in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) één van ’s werelds grootste centrales op basis van thermische valorisatie van afval bouwen.

Besix zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de uitvoering van de infrastructuur-, bouw- en civieltechnische werken, evenals voor de waterzuivering. De bouwgroep zal voor dit project via een joint venture voor het eerst samenwerken met Hitachi Zosen Inova uit Zwitserland, één van de wereldleiders in thermische valorisatie van afval, met meer dan 80 jaar ervaring. Dubai vertrouwde ook het dertigjarige exploitatie- en onderhoudscontract van de centrale toe aan het consortium.

De centrale wordt één van de grootste installaties voor energierecuperatie ter wereld. Op volle capaciteit zal ze dagelijks 5.000 ton vaste afvalstoffen omzetten in energie en op die manier 171 MW elektriciteit per uur opwekken, voldoende om ongeveer 120.000 gezinnen in de regio van stroom te voorzien. De bouw betekent een grote stap voorwaarts op het vlak van milieubescherming omdat dankzij de valorisatie door thermische verwerking (verbranding, meeverbranding, pyrolyse en vergassing) het afval dat niet in aanmerking komt voor recyclage of een ander valorisatieproces, wordt omgezet in een hernieuwbare energiebron.

Het ambitieuze project ‘Waste to Energy’ is een mijlpaal in de diversificatiestrategie van de Besix Group. Het bouwbedrijf bevestigt hiermee tevens zijn positie als voorkeurspartner van de Verenigde Arabische Emiraten bij de realisatie van hun doelstellingen op het vlak van milieubescherming en duurzame ontwikkeling. Dubai wil het stedelijke stortafval verminderen ten gunste van de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, wat in de lijn ligt van de ambities van de regio om in te zetten op milieubescherming en duurzame groei. Na het waterzuiveringsstation van Jebel Ali (Dubai), de elektriciteitscentrale en ontziltingsinstallatie van Hamriyah (Sharjah) en de Safi-installatie voor hergebruik van water (Ajman) zal Besix Group met dit project een nieuwe bijdrage leveren tot het duurzame landschap van de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijdens de komende zes maanden zal het consortium Besix/Hitachi Zosen Inova het ontwerp samen met hun adviseurs finaliseren voor de uitvoering van het project. De bouw zou halverwege 2018 moeten starten, met een geplande gedeeltelijke oplevering voor de Wereldtentoonstelling van Dubai in 2020. De centrale zal in 2021 op volle capaciteit draaien. Het project betekent een investering van ongeveer 700 miljoen €.

“Dit project zal een echte meerwaarde bieden aan de gemeenschap van Dubai en de levenskwaliteit in de stad en het milieu verbeteren. Dit eerste en erg belangrijke contract voor de thermische valorisatie van afval is een belangrijke mijlpaal in de ambitie van Besix om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Tevens illustreert dit contract de vertrouwensrelatie die Besix Group sinds tientallen jaren heeft opgebouwd met het stadsbestuur van Dubai, vooral op het vlak van publiek-private samenwerkingen, een domein waar we als experts veel toegevoegde waarde kunnen creëren”, aldus Rik Vandenberghe, ceo van Besix Group.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Publireportage

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Bij Huurland geloven we sterk dat elektrische machines de toekomst zijn. Zeker in het domein van het grondverzet ligt er nog een grote uitdaging, eentje die wij graag aannemen. De elektrische kniklader Giant G2200 E is een perfecte aanvulling[…]

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Publireportage

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Meer artikels