Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt ontziltingscentrale in Dubai

Gerelateerde onderwerpen :

,
Besix bouwt ontziltingscentrale in Dubai

De Dubai Electricity & Water Authority (DEWA) heeft het contract voor de bouw van een ontziltingscentrale op basis van omgekeerde osmose van zeewater (swro) toegewezen aan de joint venture tussen het Belgische Besix en het Spaanse Acciona Agua.

 

De centrale is de eerste in haar soort voor DEWA en wordt gebouwd op de site van de huidige energiecentrale in Jebel Ali, een wijk van Dubai. Dit nieuwe ontziltingsproject komt kort na de aankondiging van de bouw van een centrale op basis van thermische valorisatie van afval in Dubai.

Besix en Acciona Agua vormen voor dit epc-contract (engineering, procurement en construction) samen een 50/50 geïntegreerde joint venture. Acciona Agua, dat bij de uitreiking van de Global Water Intelligence Awards de titel ‘Water Company of the Year 2017’ kreeg, is een wereldleider in de waterbehandelingssector. Besix neemt de nodige maritieme, civiele, mechanische en elektriciteitswerken op zich. Zodra ze operationeel is, zal de nieuwe centrale een capaciteit hebben van 182.000 m³ per dag.

De opleveringstijd bedraagt 28 maanden, wat vrij kort is. Volgens de planning zal de centrale vanaf mei 2020 operationeel zijn. Ze moet bovendien binnen de perimeter van de bestaande Jebel Ali-energiecentrale gebouwd worden. De bouwplaats is erg compact, wat de joint venture tijdens de aanbestedingsfase verplichtte om een gedetailleerde constructiemethodologie uit te werken.

 

Besix ziet de bouw van de ontziltingscentrale als een nieuwe bijdrage aan het duurzame landschap van de Verenigde Arabische Emiraten.

 

De swro-centrale (seawater reverse osmosis) kan toegevoegd worden aan het inmiddels indrukwekkende referentielijstje dat Besix in de regio opbouwde, met naast de Jebel Ali-waterzuiveringscentrale (Dubai) ook nog de Hamriyah energie- en ontziltingscentrale (Sharjah), het SAFI-waterstation (Ajman) en de recente centrale op basis van thermische valorisatie van afval (Dubai).

 

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

De Kempenaar groepeert 40 appartementen in Antwerpen

De Kempenaar groepeert 40 appartementen in Antwerpen

Door de grote infrastructuurwerken aan de IJzerlaan in Antwerpen is het uitzicht van de buurt ingrijpend veranderd. In die vernieuwde omgeving verrijst op de hoek van de IJzerlaan en de Bredastraat, vlakbij de IJzerbrug, binnenkort De Kempenaar,[…]

16/11/2018 | Antwerpen
Heiwerken Ledeganckkaai in Nieuw Zuid afgerond

Video

Heiwerken Ledeganckkaai in Nieuw Zuid afgerond

Bouw Waterfront-torens in Waregem start dit voorjaar

Bouw Waterfront-torens in Waregem start dit voorjaar

Tachtig assistentiewoningen voor Bornem

Tachtig assistentiewoningen voor Bornem

Meer artikels