Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt megahotel van 1,25 miljard € in Dubai

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Besix bouwt megahotel van 1,25 miljard € in Dubai

Foto’s: Besix

Het Belgische bouwbedrijf Besix werkt in Dubai aan de infrastructuur voor Expo 2020 en bouwt op het expoterrein ook het Belgische en het Franse paviljoen. Een joint venture van Six Construct en Ssangyong bouwt in Dubai tevens een reusachtig hotel- en appartementscomplex dat werd ontworpen door Kohn Pedersen Fox Associates uit New York. Het project kost ruim 1,25 miljard € en moet klaar zijn tegen de opening van de wereldtentoonstelling op 20 oktober 2020..

The Royal Atlantis Resort & Residences telt twee torens. Eentje heeft 43 verdiepingen en zal 185 m boven het zeeniveau uitsteken, terwijl de woontoren 37 verdiepingen hoog zal zijn en zich 165 m boven de zee bevindt. Het resort wordt beschouwd als één van Dubai’s grootste projecten in de aanloop naar de wereldtentoonstelling Expo 2020. Beide complexen samen zullen zich uitstrekken over meer dan 2 km strand. Dit is in Dubai de langste strook ononderbroken privéstrand, toegankelijk voor hotelgasten en bewoners.
 
 
Het complex zal 795 gastenkamers en suites bieden en 231 luxeappartementen met servicefaciliteiten. In de nieuwbouw komen ook meer dan 35 restaurants en bars, waaronder tien restaurants van bekende chefs, naast een internationale beach- en nachtclub en bijna honderd zwembaden, privétuinen, een infinitypool met uitzicht op de Arabische Golf en de skyline van Dubai, een ultramodern fitnesscentrum en de allernieuwste spa. 
 
 
Elke toren bestaat uit drie kleinere torens van gewapend beton. Ze zijn met elkaar verbonden door een 45 m lange luchtbrug, die op een lager niveau werd gebouwd en daarna met een kabelvijzel op zijn plaats gekrikt. Het bruto vloeroppervlak bedraagt 387.097 m² en de totale oppervlakte van het terrein is 173.398 m². Bij de oplevering zal The Royal Atlantis Resort & Residences ongeveer 500 m lang zijn.
 
 
De belangrijkste bouwmaterialen voor het resort zijn 45.000 ton betonstaal, 5.500 ton bouwstaal, 150.000 m² marmer en 130.000 m² glasvezelbeton. De gevel en binnenruimtes zullen uit ongeveer 90.000 m² glas bestaan. Gezien de complexiteit en de omvang van het project zal de oplevering een formidabele prestatie voor Besix zijn. Vooral de snelle realisatie van de enorme lobby en de sokkel was geen gemakkelijke opgave. Dit was absoluut noodzakelijk om zo snel mogelijk te kunnen starten met de inrichtingswerken, die door het volume en de beoogde kwaliteit het uiterste van de bouwteams vergden.
 
 
Besix is al meer dan twee jaar al bezig met het hotelproject dat één van de grootste  is die speciaal worden gebouwd voor de wereldtentoonstelling. Het Belgische bedrijf is al actief in Dubai sinds het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw, nog vóór de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten in 1971. Six Construct, de lokale tak van Besix, bouwde in 2007 ook de Burj Khalifa, met zijn 828 m nog steeds de hoogste toren ter wereld. Besix is ook kandidaat voor de bouw van het Creek Harbour-project, een wolkenkrabben die meer dan 1 km hoog zou moeten worden.
 
 
Voor de wereldtentoonstelling in Dubai bouwt Besix ook het Belgische en het Franse paviljoen. Daarvan zijn alleen nog maar de funderingen gelegd, maar vergeleken met het hotelproject is de realisatie van beide paviljoenen een peulschil voor de Belgische onderneming. De bouwperiode is kort maar intensief en ook zo gepland. In het Belgische paviljoen komen een aantal door Besix in 3D geprinte betonnen structuren te staan, afkomstig uit de 3D-studio die het bedrijf in Dubai heeft. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels