Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt mee aan langste brug met dragende houtstructuur

Besix bouwt mee aan langste brug met dragende houtstructuur

(c) Besix

De Noorse wegenbeheerder Nye Veier en de joint venture Berinor Ans, die Besix met Rizzani de Eccher verbindt, hebben het contract getekend voor het ontwerp, de vergunningsfase en de verdere ontwikkeling van het infrastructuurproject E6 Moelv-Roterud in Noorwegen. Het project omvat een brug van meer dan 1 km over het Mjøsa-meer en een 11 km lang gedeelte van een snelweg met vier baanvakken.
 

 

Het concept maakt van de brug de langste ter wereld met een dragende houtstructuur. Om die reden zal het de nieuwe referentie zijn voor het gebruik van duurzame materialen bij grote infrastructuurprojecten. Dit project uitvoeren op een duurzame manier, door bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen te beperken en te zorgen voor een hoogwaardige landschappelijke integratie, behoort tot de voornaamste doelstellingen van Nye Veier en Berinor.
 
Besix en Rizzani de Eccher werken voor dit project samen met onder meer de Noorse aannemer AF Gruppen, de ontwerper en adviseur Multiconsult en architect Knut Selberg.
 
"De ondertekening van het contract is een belangrijke stap voor dit project. Het maakt het mogelijk om dit project samen voort te zetten en een brug te realiseren die opmerkelijk en uniek zal zijn, vooral vanuit technisch en milieuoogpunt", zegt Nic De Roeck, Area Manager van Besix in Europa.
 
Besix en Rizzani de Eccher hebben in het verleden de kwaliteit van hun samenwerking op het vlak van infrastructuur aangetoond. In september 2019 voltooiden ze, enkele maanden eerder dan gepland, met succes de Kroonprinses Mary Bridge (Kronprinsesse Marys Bro) in Denemarken.
 
Dat project omvatte een 8,2 km lange snelweg met vier baanvakken en een 1,4 km lange brug over het fjord van Roskilde, de eerste cantileverbrug die sinds 1970 in Denemarken is gebouwd. Zowel de autosnelweg als de brug kruisen een Natura 2000-gebied van de EU, wat ervoor zorgde dat de werkzaamheden aan strenge milieueisen waren onderworpen.
  
Andere bekende bruggen die door Besix werden gebouwd, zijn onder meer de Sheikh Zayed-brug in Abu Dhabi, ontworpen door architecte Zaha Hadid. Besix werkt ook mee aan het ontwerp en de bouw van de Shindagha-brug in Dubai en het Theemswegtracé-viaduct in Rotterdam.
 
De interne engineeringafdeling stelt Besix in staat om unieke en complexe projecten te ontwerpen en uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

De Werkvennootschap heeft de plannen toegelicht voor het doortrekken van Fietssnelweg F29 tussen Leuven en Tervuren. Na de aanleg van dit nieuwe traject rijden fietsers ononderbroken van Tervuren tot aan het onderzoekscentrum iMec, vlak aan de[…]

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Meer artikels