Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt mee aan Amsterdams Sluishuis

Gerelateerde onderwerpen :

Besix bouwt mee aan Amsterdams Sluishuis

De gemeente Amsterdam heeft de combinatie Vorm/Besix uitgeroepen tot winnaar voor de ontwikkeling van het Sluishuis op IJburg/Steigereiland. Het project Sluishuis heeft een omvang van zowat 46.000 m² en bestaat uit zowat 380 energieneutrale appartementen, afgerond 4.000 m² aan commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten, 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een hoogwaardig waterprogramma met plaats voor ongeveer 30 varende woonschepen.

Het Sluishuis werd ontworpen – in een internationaal team – door de bekende Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en Barcode Architects uit Rotterdam. Vermogensbeheerder MN investeert in het project namens het Pensioenfonds voor de Metaal & Techniek (PMT). Vanwege de ambitie voor het gebouw koos de gemeente Amsterdam voor een selectie op kwaliteit. In de voorselectie in april 2016 werd het aantal inschrijvingen teruggebracht van negen naar vier partijen.
Uiteindelijk koos de jury voor het meest uitnodigende plan dat een markant gebouw voor IJburg oplevert: het plan van Vorm, Besix, BIG en Barcode Architects.


“Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen. Met het panoramadak en horecavoorzieningen wordt het Sluishuis bovendien een plek waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen”, stelt de Amsterdamse wethouder (schepen) van Grondzaken Eric van der Burg.
Het Sluishuis is de eerste integrale samenwerking tussen Vorm en Besix. “In januari 2014 lanceerden we het doel om ons stevig te vestigen in Amsterdam met mooie en aansprekende projecten. En dat is gelukt. In portefeuilleomvang zijn we inmiddels de tweede ontwikkelaar in Amsterdam. Het winnen van een markant project zoals het Sluishuis is fantastisch en daar zijn we heel trots op”, reageert Hans Meurs, directeur van Vorm.
“Het Sluishuis past perfect in de strategie om verder te groeien in Nederland en dan specifiek in Amsterdam. Het is een integraal en ambitieus project, waarin onze internationale ontwikkel- en bouw-ervaring kan bijdragen aan het succes. We kijken er erg naar uit om deze ‘placemaker’ samen met Vorm en de andere partijen te ontwikkelen en te realiseren”, zegt Besix-directeur Jeroen Philtjens.
Markant gebouw
Het Sluishuis wordt een karakteristiek duurzaam gebouw dat bewoners en bezoekers van IJburg verwelkomt. Het gebouw is ‘schuin afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke
overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Op deze manier is de inval van zonlicht in het binnenhof geoptimaliseerd en zijn er prachtige terraswoningen ontstaan.
“Mijn vormende jaren als architect heb ik aan het einde van de 20ste eeuw in Nederland doorgebracht. Het voelt als een thuiskomst om nu bij te dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang bewonderd heb. Het Sluishuis is ontworpen als een typisch stedelijk Amsterdams blok, alleen nu drijvend in het IJ, compleet met alle aspecten van het stedelijke leven. Naar de stad knielt het gebouw naar beneden en nodigt het bezoekers uit het dak te beklimmen en te genieten van de panoramische uitzichten op het IJ. Vanuit het water is het Sluishuis omhoog getrokken, waarmee een gigantische opening voor boten is ontstaan. Hierdoor kunnen we het gebouw in varen”, aldus BIG-oprichter Bjarke Ingels.
Dirk Peters van Barcode Architects, medeverantwoordelijk voor het ontwerp, benadrukt de dynamische uitstraling. “We hebben getracht een gebouw te ontwerpen met een verrassend wisselend perspectief en een uniek eigentijds karakter, dat op een levendige manier de identiteit van de toekomstige bewoners en gebruikers weerspiegelt”, stelt Peters.


De gebouwbeleving wordt gevoed door hoogwaardige publieke faciliteiten bij de entree van het Sluishuis. Restaurant Mama Kelly, het Van Loonmuseum, Hemelswater, Vreeken Watersport, Nautiek Vaaropleidingen en De Bruine Vloot willen zich vestigen in of om het Sluishuis. Om het Sluishuis wordt met een vrij toegankelijke archipel een nieuwe wereld toegevoegd aan IJburg. Zo geeft een looppad, drijvend op het water, een weids zicht over de open en landschappelijke omgeving. Steigers verbinden een compositie van karakteristieke eilanden die in het teken staan van duurzaamheid, kunst, recreatie en spelen. Ze voeren de bezoekers op speelse wijze langs de woonschepen.
Huur- en koopwoningen
Het Sluishuis biedt een rijke diversiteit aan woningtypen, zodat iedereen een woning kan vinden naar zijn of haar wens. Het woonprogramma biedt interessante mengingen en combinatiemogelijkheden; voor gescheiden partners, maar ook voor driegeneratiegezinnen. Bijna 60% van de woningen is bestemd voor de verhuur.


 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

De site van de voormalige tuinspeciaalzaak Puttemanshof op de hoek van de Poststraat en de Oudebaan in Lebbeke maakt plaats voor het nieuwe woonproject Residentie Puttemanshof. Daarmee krijgen de 6.200 m² grote terreinen van de in Lebbeke[…]

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Meer artikels