Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Besix bouwt Guggenheim Museum in Abu Dhabi

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Besix bouwt Guggenheim Museum in Abu Dhabi

(c) Besix Six Construct

Het ministerie van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft het hoofdcontract voor de bouw van het Guggenheim Museum Abu Dhabi toegekend aan een joint venture tussen Six Construct, een dochteronderneming van Besix Group, en Trojan General Contracting LLC, een dochteronderneming van Alpha Dhabi Holding. Het nieuwe museum is ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry. De bouw moet in 2025 voltooid zijn.
Het museum krijgt een plek in het hart van het culturele district op Saadiyat Island en grenst langs drie zijden aan de Arabische Golf. Het eiland is verdeeld in verschillende wijken, waarvan één wijk volledig voor cultuur wordt gereserveerd. Het eiland dient ook als een kunstmatige golfbreker om de noordelijke stranden te beschermen.
 
Het nieuwe museum zal groter worden dan de reeds bestaande Guggenheim-musea in New York, Venetië en Bilbao. Reeds in 2006 werd een overeenkomst gesloten met Abu Dhabi om ook daar een Guggenheim-museum te openen. Op 8 juli 2006 ondertekende Abu Dhabi hiervoor een overeenkomst met de Solomon R. Guggenheim Foundation. Guggenheim Abu Dhabi wordt het meest vooraanstaande museum voor moderne en hedendaagse kunst in de regio en moet de positie van Abu Dhabi als wereldwijd centrum voor kunst en cultuur versterken.
 
Het contract voor de joint venture omvat alle bouwwerkzaamheden, met uitzondering van de funderingen, die reeds zijn voltooid. Het gebouw wordt opgetrokken uit verschillende materialen, waaronder staal, beton, hout en aluminium. Het bouwproces werd zorgvuldig voorbereid door de partners van de joint venture om de planning, de methodes en de aanbestedingen te optimaliseren. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2025 worden afgerond.
 
Architectuur
 
De opmerkelijke architectuur van het gebouw is het werk van de bekroonde en wereldberoemde Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, die in het verleden onder meer werd bekroond met de felbegeerde Pritzker-prijs. Het museum bestaat uit een reeks asymmetrische kegels die het hoofdgebouw omringen en dienst doen als ingangen voor het gebouw en voor de tentoonstellingsruimtes buiten. Het museum zal niet enkel tentoonstellingszalen bevatten, maar ook een ruimte voor onderwijs, een onderzoeksfaciliteit en een laboratorium. Daarnaast zal het ook fungeren als een centrum voor hedendaagse Arabische, islamitische en Midden-Oosterse cultuur en als centrum voor kunst en technologie.
 
Om de structuren te beschermen tegen de warme zon in de woestijn, ontwierp Gehry een overdekte binnenplaats, gebaseerd op de traditionele Midden-Oosterse cultuur. Het ontwerp bevat duurzame elementen die passen bij de regio, waaronder de natuurlijke koeling en ventilatie van deze overdekte binnenplaatsen, die geïnspireerd zijn op het concept van de traditionele windtorens die overal in het Midden-Oosten te vinden zijn.
 
Guggenheim Abu Dhabi zal deel uitmaken van het Saadiyat Cultural District, een opkomend mondiaal cultureel centrum met een concentratie van iconische musea, galerijen en podia voor optredens. In samenwerking met de Solomon R. Guggenheim Foundation zal het museum een collectie presenteren uit alle hoeken van de wereld, waaronder kunst sinds circa 1960. De verzameling omvat momenteel meer dan 600 werken verspreid over artistieke media, verschillende generaties kunstenaars en een steeds groter aantal landen en regio's, met een specifieke focus op West-Azië, Noord-Afrika en Zuid-Azië.
 
De collectie van het museum biedt een dieper inzicht in hoe verschillende kunstperspectieven de onderling verbonden geschiedenis en culturen van onze tijd hebben gevormd. Het museum zal ook dienen als een forum voor academisch onderzoek en intellectuele en culturele dialoog, waarbij kunstenaars, wetenschappers, curatoren, architecten en vernieuwende denkers worden betrokken.
 
“We zijn bijzonder trots op de bouw van het Guggenheim Abu Dhabi, een museum dat aansluit bij eerdere realisaties van Besix Group in deze stad, waaronder de Sheikh Zayed Grand Mosque, Emirates Palace en de Sheikh Zayed Bridge. We hadden eerder ook al de eer om in Praag het Dansende Huis, dat eveneens werd ontworpen door Frank Gehry, te bouwen”, zegt Pierre Sironval, Deputy CEO van Besix Group.
 
Volgens Olivier Crasson, General Manager van Besix - Six Construct, is het nieuwe museum een bijzonder complex en toch zeer duurzaam gebouw, dat zal profiteren van de expertise inzake engineering en constructie waarover Besix beschikt. “Samen met Trojan zullen wij van het Guggenheim Museum Abu Dhabi een groot succes maken voor onze klant, het Ministerie van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi, die wij bedanken voor hun vertrouwen”, aldus nog Crasson.
Foto: © Tourism Development and Investment Company and Gehry Partners, LLP.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

De kerkruïne van San Giovanni in Val di Lago is een klein achthoekig kerkje, gebouwd in het midden van de zestiende eeuw aan de oevers van het meer van Bolsena, op de ruïnes van een oude middeleeuwse kerk, langs de Via Francigena.[…]

DEME bouwt grootste offshore windpark van de VS

DEME bouwt grootste offshore windpark van de VS

FC Barcelona heeft indrukwekkende bouwplannen

FC Barcelona heeft indrukwekkende bouwplannen

DEME plaatst windturbinefunderingen in Massachusetts

DEME plaatst windturbinefunderingen in Massachusetts

Meer artikels