Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Besix blijft groeien en start 2019 met recordorderboek

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Besix blijft groeien en start 2019 met recordorderboek

Johan Beerlandt, voorzitter van de raad van bestuur, ceo Rik Vandenberghe en cfo Jan Ghesquière presenteerden het jaarverslag van de Besix Group.

De Besix Group heeft een uitstekend jaar achter de rug. Voor het derde jaar op rij noteert de Belgische bouwonderneming een stevige groei met een geconsolideerde omzet van 2,542 miljard €, een stijging met 9% in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst bedraagt 95,3 miljoen €. Besix begint 2019 met een recordorderboek van 4,763 miljard €, dat is 1,7 miljard € meer dan vorig jaar. Het personeelsbestand van de Besix Group groeide vorig jaar met bijna 700 mensen tot 15.190 werknemers.

Alle eenheden van de Besix Group zijn dan ook optimistisch over de vooruitzichten voor 2019, al blijft volgens ceo Rik Vandenberghe enige voorzichtigheid geboden gezien de voorspelde vertraagde economische groei in sommige regio’s. 2019 kan een uitdagend jaar worden voor de bouwsector met minder contracten die op de markt komen, hevigere concurrentie en steeds meer risico’s die door potentiële klanten naar de aannemer worden doorgeschoven.

2019 is voor Besix gunstig begonnen met de ondertekening van contracten voor verschillende nieuwe projecten, zoals de bouw van zowel het Belgische als het Franse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 2020 in Dubai, het Grotiusproject in Den Haag dat twee woontorens omvat en de bouw van de 339 m hoge Uptown Tower met 78 verdiepingen in Dubai. Dit jaar zullen tevens een aantal belangrijke projecten vooruitgang boeken of worden opgeleverd, zoals het Grand Egyptian Museum (Egypte), de brug over de fjord in Roskilde (Denemarken), de haven van Duqm (Oman), het hoofdkantoor van De Persgroep (Antwerpen), de opening van het eerste A-Stay-verblijf (Antwerpen) en het 3D Concrete Printing Lab in Dubai dat op 17 april werd geopend en waar onder meer zal geëxperimenteerd worden met nieuwe betonmengsels.

De rentabiliteit van de contracting-activiteiten van de Groep is te danken aan de sterke resultaten in het Midden-Oosten, en dan vooral in de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. De activiteiten van Besix Group Contracting, met inbegrip van de regionale en gespecialiseerde entiteiten, genereerden een omzet van 2,395 miljard € en een nettoresultaat van 14,1 miljoen €. In Oman en Bahrein werden nieuwe projecten gerealiseerd en in Dubai werden grootschalige projecten voortgezet.  

Belangrijke mijlpalen voor 2018 in België waren de oplevering van de polyvalente werkplaats voor de NMBS in Melle, het onderhoudscentrum voor de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB in Haren en de nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan de IJzerlaan in Antwerpen. Daarnaast waren er de contracten voor de bouw van het hoofdkantoor van De Persgroep in Antwerpen, de renovatie van de Leopold II-tunnel in Brussel, de derde en de vierde spoorlijn tussen Aalter en Beernem, de kademuren in het Hansadok in de haven van Antwerpen en een belangrijk logistiek project voor Brussels Airport.

De regionale en gespecialiseerde entiteiten tekenden vorig jaar eveneens een aantal mooie contracten, waaronder de grondige renovatie van de Canadabruggen in Brugge, de bouw van een gebouw met Breeam Excellent-certificaat voor het ministerie van Leefmilieu in Luxemburg, de vernieuwing en de aanleg van een carpoolbaan op een 11 km lange strook van de E411 tussen Aarlen en Sterpenich, het leggen van ongeveer  50 km kabels (eveneens onder het Albertkanaal en de Maas) voor de Elia-verbinding tussen België en Duitsland, de bouw van een nieuw gerechtsgebouw in Eupen, de volledige vernieuwing van het rioleringssysteem en fietspaden op de N8 in Roosdaal, de renovatie van het hoofdkantoor van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten in Brussel, de funderingen van het multimodale busstation in Namen en de ontwikkeling van nieuwe zorggerichte woonvormen in Sint-Katelijne-Waver.

In Luxemburg werkte Besix in 2018 voort aan het Casa Ferrero-project en werden verschillende nieuwe contracten getekend: voor grondwerken van het nieuwe Jean Monet II-gebouw, industriële werken voor Dupont de Nemours en verschillende waterzuiveringsprojecten. In Frankrijk leverde Besix vorig jaar twee ziekenhuizen op in Melun ten zuiden van Parijs. Aan het eind van het jaar haalde het bedrijf twee nieuwe projecten binnen: nog een ziekenhuis in Neuilly vlakbij Parijs en een ontwikkeling voor gemengd gebruik met kantoren, hotel en woningen in Nice, in de buurt van de luchthaven.

In Nederland voltooide Besix verschillende projecten, zoals de Hogeschool Utrecht, de dijkversterking Kinderdijk-Schoonhoven en de innovatieve brugrenovatie van de Nijkerkerbrug (project Doen). Er werden belangrijke nieuwe contracten getekend, waaronder het Theemswegtracé (spoorverbinding) in Rotterdam, het omvangrijke pps-project De Groene Boog waarbij de ring van Rotterdam wordt uitgebreid met een nieuwe 11 km lange snelweg, en het iconische Sluishuisproject aan het water in Amsterdam.

In het Midden-Oosten  werden eveneens een aantal projecten opgeleverd: de funderingsplaat van Dubai Creek Tower (twee maanden eerder dan gepland), Warner Bros. World Abu Dhabi, een iconisch themapark op Yas Island in Abu Dhabi, en de LNG Import Terminal van Bahrein, een belangrijk project voor de energie-infrastructuur van het koninkrijk.

Er werden grote projecten toegekend aan Six Construct, in consortium of joint venture met derden, en ook in samenwerking met Besix Contracting en Besix Concessions & Assets. Daarbij horen een prestigieus project rond energiewinning uit afval voor de stad Dubai; een installatie voor brandstof uit afval voor de emiraten Ajman en Umm Al Quwain in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in opdracht van het ministerie van Klimaatverandering en Milieu, en een omgekeerde osmose-installatie voor zeewater in het Jebel Ali waterzuiveringsstation in Dubai; de Shindagha-brug voor de Roads and Transport Authority (RTA) van Dubai en een joint venture-overeenkomst met Shurooq voor de exploitatie en het onderhoud van de waterzuiveringsinstallatie Al Saja'a in Sharjah in de VAE.

Elders in de wereld waren de belangrijkste projecten die in 2018 werden opgeleverd de aanlegsteiger Ain Shokna in Egypte, het Chedi hotel en de jachthaven in Montenegro, en het Radisson Blue Hotel in Andermatt (Zwitserland). Belangrijke nieuwe contracten die in 2018 buiten Europa en het Midden-Oosten werden getekend, zijn het Mohammed VI-project in Marokko – de hoogste toren van Afrika –, een waterkrachtcentrale in Kameroen, een drinkwaterzuiveringsstation in Ivoorkust en een laadinstallatie voor het bedrijf Baffinland in Nunavut (Canada).

Besix Real Estate Development (Besix RED), de vastgoedentiteit binnen de Groep, kende in 2018 opnieuw een recordjaar met een omzet van 156,9 miljoen €. De expansie zette zich in sneltempo voort. In totaal werd ongeveer 100.000 m² opgeleverd waaronder de Dunant Gardens (Gent), The Cosmopolitan (Brussel), Meadow fase I (Herent) en het Canal District (Brussel). Tevens werd gestart met de bouw van meer dan 30.000 m² in België (250 eenheden in het Esprit Courbevoie-project fase I, Louvain-la-Neuve; 84 in Meadow-Herent fase II, Leuven); 22.600 m² in Luxemburg (Quatuor en Icône) en 39.000 m² in Nederland (442 eenheden in het Sluishuisproject in Amsterdam, een ontwerp van de Bjarke Ingels Group).

Er werden vergunningen verleend voor het 18.800 m² grote kantoorproject Icône in Luxemburg, door Foster+Partners ontworpen, en het 13.850 m² grote woonproject So Stockel in Brussel. Tot de projecten die vorig jaar werden binnengehaald, behoren het gemengde project Cours Saint-Michel in Brussel; de woonprojecten Meywaert in Gent (17.000 m³) en Matisse in Evere, Brussel (35.000 m²) en het gemengde project Walferdange in Luxemburg (19.500 m²).

Met een nettoresultaat van 18,9 miljoen euro was Concessions & Assets opnieuw rendabel en zette de business unit sterke en duurzame resultaten neer in Europa en het Midden-Oosten. In deze laatste regio werd de focus verlegd naar projecten rond energiewinning uit afval. In Dubai is de Besix Group samen met Hitachi Zosen Innova een belangrijk lid van het consortium dat het grootste project voor energie uit afval ooit in de regio toegekend kreeg en waarvoor de bouw dit jaar begint. Andere belangrijke mijlpalen van het voorbije jaar zijn de lancering van de concessie voor de waterzuiveringsinstallatie van Al Saja'a in Sharjah en de ontwikkeling van een installatie voor brandstof uit afval in Umm Al Quain.

In 2018 heeft Besix Group ook partnerships gesloten buiten de bouwsector. Zo werd met Proximus een samenwerkingsovereenkomst getekend om innovatieve oplossingen te creëren voor een superieure eindgebruikerservaring op het vlak van slimme gebouwen. Besix heeft in het Nederlandse Dordrecht inmiddels een intelligent gebouw van de volgende generatie ontworpen en gebouwd, dat beschouwd kan worden als een Europese referentie op dit gebied. Het gebouw beschikt over geavanceerde innovaties die gericht zijn op energiebeheer en -efficiëntie, duurzaamheid, comfort en veiligheid.

Besix investeerde ook in verschillende gespecialiseerde bedrijven die innovatieve oplossingen op de markt brengen, zoals Neanex dat BIM-software voor samenwerking en integratie ontwikkelt en PropChain, een Belgische start-up die blockchain en vastgoed combineert en een app ontwikkelt voor het digitaliseren van alle documenten van een woning en het centraliseren van die documenten voor huiseigenaars en belanghebbenden in een beveiligde omgeving. Besix verwierf ook een belang van 51% in het bedrijf Besix Stay, dat actief is in de ontwikkeling en exploitatie van concepten voor kort en middellang verblijf onder het commerciële merk A-Stay.

Vorig jaar gebeurden ook enkele overnames door Besix, doorgaans via de dochterondernemingen. Vanhout verwierf een belang van 100% in De Bie-Veba, gespecialiseerd in het plaatsen en onderhouden van technische installaties in voornamelijk residentiële projecten. Entreprises Jacques Delens verwierf de activiteiten, lopende contracten en bijbehorende activa en personeel van Co.Re.Bat, een in Brussel gevestigde onderneming die actief is in verbouwings-, renovatie- en uitbreidingswerken voor particuliere klanten. Van den Berg nam voor 100% het bedrijf Uniconnect over, dat gespecialiseerd is in het leggen van kabels en pijpleidingen, de installatie van glasvezelnetwerken en huisaansluitingen. Lux TP, de Luxemburgse dochteronderneming van Besix, nam een belang in Mabilux, dat gespecialiseerd is in de bouw van metalen constructies voor industriële en commerciële gebouwen.

De Besix Group kocht 51% van de aandelen van A-Star Group, dat omgedoopt werd tot Besix Stay, een bedrijf dat actief is in de exploitatie van accommodaties en steunt op een concept van slimme en stedelijke huisvesting voor zakenmensen, toeristen en studenten. Ook werd 50% van de aandelen van de groep Flamant gekocht. Met de overname van dit decoratie- en interieurbedrijf zet Besix zijn eerste stappen in de retailmarkt. Tevens verwierf de groep 33% van de aandelen van Les News 24 (LN24), de eerste continue nieuwszender in Franstalig België.

De overname van het Australische bouwbedrijf Watpac Ltd. is afgerond, goed voor een bijdrage van 1 miljard € aan het orderboek en een potentiële toevoeging van 800 miljoen € aan de omzet van 2019. Besix deed een bod op Watpac, waarin het reeds een belang van 28,11% had, voor een totale contante vergoeding van ongeveer 123 miljoen Australische dollar (78 miljoen €). Na het onvoorwaardelijke overnamebod bezat Besix ongeveer 92% van alle aandelen van Watpac en kon het Belgische bedrijf alle resterende aandelen van Watpac overnemen. Besix is sindsdien de enige aandeelhouder van Watpac. De beursnotering van Watpac werd geschrapt. Er gebeurden ook desinvesteringen. Het belang van 75% in dochteronderneming Besix Park werd verkocht aan Indigo, wereldleider in parkeerbeheer. De participatie van 50% in Cofely Besix Facility Management (CBFM) werd verkocht aan Engie.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deschacht richt zich op vijf doelgroepen

Deschacht richt zich op vijf doelgroepen

Deschacht zal zijn expertise en dienstverlening voortaan toespitsen op vijf doelgroepen: Weg- en rioleringswerken, Algemene aanneming, Isolatie, dak & gevel, Nutsvoorzieningen en Utiliteitsbouw.    De volgende jaren investeert[…]

Régis André wordt CEO van Cebeo

Régis André wordt CEO van Cebeo

"De juiste weg is altijd vooruit"

"De juiste weg is altijd vooruit"

Habenu-van de Kreeke Groep koopt Hogenboom Installaties

Habenu-van de Kreeke Groep koopt Hogenboom Installaties

Meer artikels