Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Berlijn warmt zich op voor het 58ste Ufemat-congres

Gerelateerde onderwerpen :

Berlijn warmt zich op voor het 58ste Ufemat-congres

Berlijn bereidt zich steeds intensiever voor op het 58ste Ufemat-congres, dat van 29 september tot 1 oktober in de Duitse hoofdstad plaatsvindt. Het programma ziet er ook dit jaar weer erg veelbelovend uit.

Zo kunnen de vroege toekomers reeds op donderdag 29 september tussen 13 en 14 uur op de vijfde verdieping van de Humboldt Box genieten van een onvervalste 'Curry Wurst' en elkaar ontmoeten bij de 'Ufemat Welcome Desk'. De Humboldt Box is Berlijns jongste tijdelijke landmark naast het Humboldt Forum en biedt een oogverblindend uitzicht op de stad. Het 'Berlin Palace-Humboldt Forum's information centre' op de Schlossplatz in het stadscentrum trekt de aandacht op het grote cultuurproject sinds 30 juni 2011. De Humboldt Box werd gebouwd met privé-geld. Vanaf medio 2013 heb je van op het 22 m hoge dakterras een direct uitzicht op de bouw van dit unieke project. Op de 40.000 m² grote bouwplaats worden 3,5 miljoen bakstenen gebruikt voor een constructie van 590 miljoen '. Het Humboldt Forum in het gereconstrueerde Berliner Schloss in het historische centrum van Berlijn wordt een uniek internationaal forum voor kunst, cultuur en onderwijs. Op de lagere verdiepingen kan je de ontdekkingen van Humboldt zien en op tal van plaatsen even op adem komen.

De 58ste Ufemat-conferentie start officieel met een diner in restaurant Käfer bovenop de Reichstag. Alle deelnemers en partners verlaten hiertoe om 19.30 uur in het bezit van hun paspoort de hotellobby voor een 850 m lange wandeling naar de Reichstag.

Het Westin Hotel, waar de deelnemers verblijven, bevindt zich in het vroegere staatspaleis van de Oost-Duitse president en is prachtig gerenoveerd. Het ligt in de Friedrichstrasse, dé shoppingstraat van voormalig Oost-Berlijn, met als tegenhanger de Kurfürstendamm of Kudamm in vroeger West-Berlijn. Het hotel beschikt over pushbikes en een volledig uitgeruste spa met een afzonderlijke lift

De conferentie zelf staat opnieuw borg voor een heleboel boeiende presentaties door zorgvuldig geselecteerde topsprekers en interessante contacten met collega's uit heel Europa. Hierbij ligt de nadruk op actuele inhoud met een 'take-home value' zodat je waar krijgt voor je geld. Belangrijke thema's die zeker worden aangesneden, zijn o.m. de Construction Products Regulation (CPR), toekomstige energieontwikkelingen en 'best practises' vanuit verschillende landen.

Lola Rennt

Berlijn is ook een gereputeerde filmstad; denk maar aan het internationale filmfestival en de uitreiking van de Gouden en Zilveren Beren. Klassiekers als 'The Third Man' van Carol Reed uit 1949, 'Wings of Desire' van Wim Wenders uit 1987 en 'Lola Rennt' van Tom Tykwer uit 1998-'99 zijn onlosmakelijk verbonden met deze stad. En bovendien werd op de monumentale trap van het conferentiehotel een spectaculaire achtervolging gedraaid voor de bekende prent 'The Bourne Supremacy' met Matt Damon aka Jason Bourne. De stad telt ook vele bekende filmstudio's en regisseurs.

Ondanks de val van de muur zijn nog altijd verschillen merkbaar tussen het oostelijke en het westelijke stadsdeel, al vervagen die steeds meer. Zo duiken de typisch Oost-Berlijnse 'Ampelmännchen' (symbolen op voetgangerslichten) ook steeds meer op in het West-Berlijnse verkeer.

De congresgangers bezoeken ook naar goede traditie weer twee bouwmaterialenhandelaars. In het kader van de renovatie- en restauratietrends nemen ze een kijkje bij Metzger en Wertheimer, goed voor een omzet van respectievelijk 100 en 240 miljoen '.

Het Militär historisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow profileert zich als de verborgen luchthaven van Berlijn met een ongelooflijke collectie ontmantelde helikopters en vliegtuigen. Ze bezit niet alleen een uitgebreid assortiment uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook recentere vliegtuigen en memorabilia.

De deelnemers lunchen tevens in de Nederlandse wijk in Potsdam in restaurant-taverne 'Zum Fliegenden Holländer' en wandelen er door de pittoreske straatjes. Dit gebied gelijkt op een typisch Nederlands dorp vermits het de thuishaven was van de Nederlandse ambachtslieden die de paleizen rond Potsdam bouwden.

In paleis Sanssouci, de vroegere zomerresidentie van de Pruisische koning Frederik II in Potsdam op zowat 35 km ten zuidwesten van Berlijn, kunnen ze misschien één van de kamers boeken. Voltaire was er een vaak geziene gast en Andy Warhol liet er zijn eigen impressie van koning Frederik en zijn rococostijl achter.

Wintergarten

Een absolute 'must see' is de Wintergarten, waar je in een somptueuze rodelopersfeer wordt vergast op topgastronomie en een geweldig 'feel good'-podiumspektakel. Topartiesten vertolken er welbekende songs uit de eighties gecombineerd met verbazingwekkende optredens. De gala-avond in de Wintergarten vormt dan ook een nieuw en opwindend alternatief voor het traditionele galadiner.

Een fietstocht door de stad vormt de stilaan traditionele zaterdagactiviteit. Hierbij leidt een gids de deelnemers tijdens een ritje van 12,5 km langs de bouwactiviteiten in Berlijn. Ze bezoeken de indrukwekkende 'City Models', grote schaalmodellen gebaseerd op de bouwevolutie in de stad, en de building van de rabiaat anticommunistische krantenuitgever en oprichter van het gelijknamige mediaconcern Axel Springer. Andere beklijvende gebouwen zijn het Sony Centre op Potsdamer Platz van Renzo Piano, Lord Norman Foster's Dome op de Reichstag, Santiago Calatrava's brug over de Spree en niet te vergeten 'Am Kupfergrabe 7', de privéresidentie van bondskanselier Angela Merkel.

Voor de Belgische toets zorgt ditmaal het trendy Midtown Grill restaurant op 1,25 km van het hotel. De open keuken geeft je een zicht op de culinaire bedrijvigheid en de aanwezigen kunnen zich te goed doen aan een 'surf and turf offer', een hoofdgerecht met een combinatie van zeevruchten en rood vlees.

Voor meer informatie over deze leerrijke conferentiereis naar Berlijn kan je nog terecht bij Ufemat, Brusselsesteenweg 524 B 6 in 1731 Zellik, tel. 02 466 24 83, fax 02 463 26 46, ufemat@ufemat.eu en www.ufemat.eu. Maar haast je, want 30 september komt met rasse schreden dichterbij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels