Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Benor voor producten voor (spoor) weginfrastructuur

Gerelateerde onderwerpen :

Probeton heeft zopas groen licht gegeven voor het invoeren van het Benor-merk op basis van PTV en TR 107 en PTV en TR 108, respectievelijk voor betonnen kabelbeschermers, kabelsleuven en deksels en voor betonnen grachtelementen en taludgoten. Deze producten kunnen reeds in de bestekken voorgeschreven worden op basis van deze nieuwe PTV.

Kabelbeschermers, kabelsleuven en deksels worden vrijwel uitsluitend gebruikt voor spoorweginfrastructuur. Daarom werd Infrabel, de grootste beheerder van spoorweginfrastructuur in België en grootste gebruiker van deze elementen, nauw betrokken bij het opstellen van de PTV 107 en het TR 107. De spoorwegen gebruiken ook grachtelementen, maar omdat de gewesten betonnen grachtelementen en taludgoten ook veelvuldig toepassen in weginfrastructuur, werden bij het uitwerken van PTV 108 en TR 108, behalve de bestekken van Infrabel, ook de bestekbepalingen van de gewesten mee in beschouwing genomen.

PTV 100

Vroeger konden deze producten reeds onder het Benor-merk gecertificeerd worden op basis van de PTV 100 en het ATR 100. Deze algemene voorschriften houden echter geen rekening met de specifieke eisen van de spoorwegbeheerder of de maat- en vormkenmerken uit de bestekken van de gewesten. Met de nieuwe documenten is het Benor-merk voor deze producten echt afgestemd op de eisen van de voorschrijvers.

In PTV 107 en PTV 108 worden specifieke eisen gesteld met betrekking tot o.a. de maatregelen tegen de alkali-silicareactie, de schikking van de wapeningen, de geometrische kenmerken waaronder de fabricagematen, maatafwijkingen en vormkenmerken, de milieu- en omgevingsklasse, de mechanische sterkte en de stabiliteit (van de grachtelementen en taludgoten), de te verstrekken inlichtingen en de markering.

In de toepassingsreglementen TR 107 en TR 108 wordt een onderscheid gemaakt tussen standaardelementen die overeenkomen met modellen die door de spoorwegen worden gebruikt en ­types die opgenomen zijn in de bestekken van de gewesten, fabrieksstandaardelementen waarvan de kenmerken vastgelegd worden door de fabrikant, en maatwerkelementen waarvan de kenmerken vastgelegd worden door de afnemer. Voorts wordt voor de identificatie de aanduiding 'AR' ingevoerd voor producten waarvan het alkaligehalte van het beton voldoet aan de eisen van de PTV.

Efficiënter keuren

Infrabel heeft altijd vertrouwd op het Benor-merk, maar voert net zoals andere grote afnemers zelf kwaliteitscontroles uit voor producten waarvoor het Benor-merk niet in voege is. Dit leidt soms tot een overmaat aan keuringen in de fabriek. Het afstemmen van het Benor-merk op de behoeften van een grote opdrachtgever als Infrabel zal volgens Probetin de efficiëntie van de kwaliteitscontroles in de fabrieken verbeteren.

Fabrikanten die deze producten vervaardigden onder het Benor-merk voor het productnr. 100 beschikken over een overgangsperiode van vier maanden om over te schakelen naar het productnr. 107 en/of 108. Andere geïnteresseerde fabrikanten moeten een formele aanvraag indienen bij Probeton.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Een robothond, exoskeletten, drones en 360°-camera’s waren slechts enkele technologische toepassingen in de bouwsector waarmee studenten van de Hogeschool PXL en UHasselt recent konden kennismaken tijdens een demonstratiedag voor[…]

23/05/2022 | VakopleidingHasselt
Energetische renovatie van erfgoedgebouwen

Energetische renovatie van erfgoedgebouwen

De impact van houtkachels op de luchtkwaliteit moet omlaag

De impact van houtkachels op de luchtkwaliteit moet omlaag

B&R Bouwgroep test kalkhennepisolatie als barrière tegen transmitterend geluid

B&R Bouwgroep test kalkhennepisolatie als barrière tegen transmitterend geluid

Meer artikels