Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Beneens trekt duurzaam en energiezuinig nieuw kantoorgebouw op

Beneens trekt duurzaam en energiezuinig nieuw kantoorgebouw op

Bouw- en schrijnwerkbedrijf Beneens, dat dit jaar als gastbedrijf fungeerde bij de voorstelling van de sectorstudie van Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers (zie Bouwkroniek van 18 december 2015 blz. 22-25), past innovatieve technologie toe bij de bouw van zijn nieuwe en ruimere kantoorgebouw op zijn bedrijfssite in Olen.

Deze familieonderneming, die vandaag zowat 20 miljoen ' omzet, groeit al jaren telkens met gemiddeld 20%. Na twintig jaar is haar kantoorgebouw echter te klein geworden, waardoor ze een nieuw extra complex neerzet. Als voorloper in duurzaam ondernemen kiest het bedrijf hierbij voor een duurzaam en innovatief bouwblok.

Het nieuwe gebouw is 23 m lang en 8,5 m diep en telt drie bouwlagen. Op 3 augustus startten hiervoor de funderingswerken en een maand later werd begonnen aan de structuur, die er vijf weken later stond. Tijdens de kerstvakantie wordt het glas geplaatst en eind februari 2016 moet het nieuwe kantoorgebouw in gebruik genomen worden.

'Het nieuwe gebouw zal topscores halen inzake isolatie, ventilatie en verwarming. We hebben gekozen voor kwaliteitsglas, aanwezigheidssensoren en led-verlichting. Een loopbrug verbindt de nieuwe kantoren met het bestaande gebouw, waarin een opening wordt gemaakt. Aan de buitenkant wordt 16 cm isolatie aangebracht. Dit project is bovendien akoestisch veel beter dan houtskeletbouw, omdat je meer massa hebt. Het plafond blijft in het zicht. Op het gelijkvloers komen een refter en een ontvangstruimte, waar ook opleidingen kunnen gegeven worden. In een volledige kastenwand kunnen stalen worden getoond, vergelijkbaar met een moodboard voor klanten. Ook een groot projectiescherm is voorzien. Op de tweede bouwlaag neemt de afdeling Aluminium ramen haar intrek', deelt technisch directeur en zaakvoerder Joeri Beneens mee.

CLT

De zaakvoerder, die samen met zijn neef en commercieel directeur Jo Beneens vennoot is van de gelijknamige firma, beseft dat het gehanteerde bouwconcept voor deze uitbreiding van de kantoren op zich duurder is, maar hoopt dat het door de snellere bouwtermijn uiteindelijk goedkoper uitkomt. 'Het complex is opgetrokken in een Cross Laminated Timber-constructie (CLT), een uiterst duurzame bouwmethode die de jongste jaren opgang maakt en waarbij enkel wordt gewerkt met hout uit PEFC-gecertificeerde bossen. Het hout wordt massief op elkaar verlijmd waardoor we een stevige structuur met grote overspanningen kunnen creëren om makkelijker grotere hoogtes (tien bouwlagen en meer) te realiseren. Hierbij kan heel veel vooraf worden voorbereid; zo waren alle uitsparingen voor ventilatie, kanalen en de bekabeling vooraf uitgetekend. De onderdelen worden volledig driedimensioneel uitgetekend en opgebouwd in de fabriek. Op de bouwplaats wordt de prefab houten structuur in korte tijd opgetrokken. Beneens heeft ook al voor de schoenen- en lederwarenwinkel Pedico in Geel in CLT gewerkt en voert een project in deze constructie uit bij een particulier. Het wil deze techniek in de toekomst ook op andere bouwplaatsen toepassen', stelt hij. Zijn echtgenote Sarah Theeuws, die veel ervaring heeft met houtskeletbouw en CLT, tekende de plannen van het eigen nieuwe kantoorgebouw.

Afvalbehandeling

Dezelfde bedrijfsfilosofie van duurzaam bouwen en bewust energieverbruik huldigt Beneens bij zijn afvalbehandeling. Het Olense bedrijf sorteert al jaren in zijn containerpark afval in 34 verschillende afvalstromen. 'Op die manier willen we een minimum aan restafval produceren en zoveel mogelijk recycleerbare materialen hergebruiken. We plaatsten ook al led-verlichting in ons atelier en onze kantoren, optimaliseerden de stofafzuiging en perslucht en namen frequentiegestuurde motoren in gebruik', verklaart Joeri Beneens.

Beneens huldigt op alle vlakken een cradle-to-cradle filosofie. 'We gaan zelf A-, B- en C-hout verwerken. We zamelen houtafval in van aannemers uit de buurt en kopen zeker voor ons tropisch hout zoveel mogelijk FSC-gecertificeerd hout in', licht Joeri Beneens toe. Ten gevolge van al deze inspanningen houdt het bedrijf, dat tevens zijn parkeerruimte wil uitbreiden, nog slechts één container restafval per maand over.

Ook bij de keuze van de verwarmingsinstallatie opteert Beneens voor een innovatieve installatie. 'In het bestaande kantoor en het atelier verwarmen we al jaren met resthout uit ons schrijnwerkatelier. Bij onze investering in een nieuwe verwarmingsinstallatie kiezen we opnieuw voor duurzaamheid', verklaart de zaakvoerder.

ORC

De nieuwe verwarmingsinstallatie heeft een thermische capaciteit van 1.600 kW. Ze maakt oververhit water van 145° C aan dat naar een ORC (Organic Rankine Cycle) wordt gestuurd. Hiermee wekt de installatie 110 kWh elektriciteit op, zowat 30% meer dan vroeger. Om de flexibiliteit van het systeem te verhogen, wordt een warmwateropslagtank toegevoegd voor thermische opslag om de piekmomenten op te vangen. Deze opstelling zorgt ervoor dat naast het opwekken van de elektriciteit voor het bedrijf nog voldoende restwarmte (op verschillende temperaturen) zal overblijven om te beantwoorden aan de warmtevraag van de ganse onderneming. 'We kunnen onze overcapaciteit aan elektriciteit te gelde maken i.s.m. de buren of opslaan in een batterij', oppert Joeri Beneens.

De nieuwe kantoren kosten 1 miljoen ' en de verwarmingsinstallatie 1,8 miljoen ' zonder btw, met een terugverdientijd van acht jaar.

Dankzij de toepassing van deze vooruitstrevende technieken fungeert Beneens ook als demonstratiesite in het Europese project Horizon 2020 - Story en wil het bedrijf een voorbeeld zijn voor andere duurzame ondernemingen en kantoorgebouwen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het bedrijf ruilt het traditionele feestgedruis echter in voor een grootschalige solidariteitsactie. Het team van Nelissen doorkruist de komende weken het hele land onder[…]

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele