Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische vastgoedspelers trekken naar Luxemburg

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgische vastgoedspelers trekken naar Luxemburg

“De dienstverlening van het nieuwe kantoor in Luxemburg zal zich vooral toespitsen op het zoeken naar nieuwe projecten”, aldus Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group.

© Copyright ©2019

Nu het aantal beschikbare bouwgronden in België zienderogen slinkt, kijken steeds meer Belgische vastgoedspelers en -investeerders over de grens richting Luxemburg. Die markt boomt als nooit tevoren. Zo steeg de prijs per vierkante meter voor een nieuwbouwappartement in Luxemburg er het afgelopen jaar tot 6.307 € of liefst 4% meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een marktanalyse die Antonissen Development Group heeft gemaakt om zijn eerste stappen op de Luxemburgse markt voor te bereiden. 

De Antwerpse vastgoedspeler breidt zijn activiteiten uit en huurt daarvoor een nieuw kantoor in de Luxemburgse hoofdstad. Het aantal bruikbare bouwgronden in Vlaanderen krimpt zienderogen. Tussen 2010 en 2017 daalde het aantal onbebouwde percelen in Vlaanderen met bijna een kwart (24%). Anders gesteld: in  zeven jaar tijd is een kwart van de onbebouwde percelen verdwenen. 
 
Met de bouwshift in het achterhoofd zet die trend zich ook de komende jaren voort en dat begint de vastgoedsector te voelen. Voor reconversie of de herontwikkeling van bestaande, verloederde of leegstaande sites is er nog ruimte, maar volgens projectontwikkelaars is  ook daar een heuse ratrace aan de gang.
 
“Het aantal bouwgronden en sites die in aanmerking komen om herontwikkeld te worden in ons land, wordt steeds kleiner. Tegelijk neemt het aantal vastgoedbedrijven toe. Daardoor ben je als bedrijf verplicht om tegen elkaar op te bieden en meer risico’s te nemen. Op de lange termijn jaagt dit de prijzen van nieuwbouwprojecten de hoogte in, waardoor het voor gezinnen net moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden”, zegt Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group.
 
Daarom kijken steeds meer Belgische vastgoedontwikkelaars naar het buitenland om hun activiteiten voort te zetten. Antonissen Development Group huurt daarvoor nu zelfs speciaal een kantoor in de hoofdstad van het Groothertogdom. De Antwerpse vastgoedspeler investeerde tot voor kort uitsluitend in België. Met de nieuwe vestiging over de grens zet het de deuren open voor verdere buitenlandse investeringen. De Antwerpse groep haalde meteen al een vergunning binnen voor de ontwikkeling van een woonproject van acht appartementen en vier woningen in Useldange in het Luxemburgse kanton Redange. De bouw start in oktober.
 
“Vanuit Antwerpen slagen we er vandaag al in om de Vlaamse woningmarkt te bereiken met onder andere ontwikkelingen in Antwerpen, Brussel en Kortrijk. Vanuit Luxemburg willen we nu uitbreiden naar het buitenland. Het uitgangspunt van deze expansie is geen snelle maar wel een kwalitatieve uitbouw van onze activiteiten”, aldus Sven Potvin.
 
Dat nu ook de Antwerpse groep in het zog van andere grote spelers zoals het Gentse Alides of Cushman & Wakefield voor Luxemburg kiest hoeft niet te verwonderen. Luxemburg is namelijk een interessante markt. Vooral op het vlak van residentieel vastgoed is er een zeer grote vraag naar nieuwbouw en vinden voorlopig slechts weinig gezinnen hun gading. Dat is goed te zien aan de vastgoedprijzen voor nieuwbouw die de laatste jaren de hoogte ingaan. 
 
Concreet stegen volgens de Bank van Luxemburg de prijzen per vierkante meter voor een nieuwbouwappartement het afgelopen jaar tot 6.307 €, 4% meer dan in 2017. Gemiddeld betaal je daar nu 434.701 € voor een appartement en 729.516 € voor een bestaand huis. Dat is een pak meer dan in België, waar een woonhuis gemiddeld 260.145 € kost en een appartement 229.820 €. 
 
“De honger naar nieuwbouw is in Luxemburg nog veel groter dan in België. Tot dusver is er echter heel weinig nieuwbouw en daardoor vliegen de nieuwbouwappartementen en woningen er razendsnel de deur uit, ondanks het feit dat de verkoopprijzen per vierkante meter er een pak hoger liggen dan in België”, zegt Potvin.
 
Sinds haar oprichting in 2009 is Antonissen Development Group in een snel tempo geëvolueerd van een eenmanszaak naar een onderneming met meer dan 20 medewerkers met een hoofdkantoor op ‘t Eilandje. Vandaag realiseerde de ontwikkelaar al meer dan 500 woningen in Antwerpen en Brussel en heeft het bijna 1.000 appartementen in ontwikkeling. Ze bouwden onder andere Canal View in Brussel, het Steendok in Antwerpen en het Releghem Business Park in Asse.
 
“Alle ervaring die we de jongste jaren hebben opgedaan in Antwerpen en Brussel nemen we mee naar Luxemburg. Tegelijk willen we daar ook met lokale experts samenwerken zoals makelaars, architecten en bodemanalisten. De dienstverlening van het nieuwe kantoor in Luxemburg zal zich vooral toespitsen op het zoeken naar nieuwe projecten. Ons hoofdkantoor blijft op het Antwerpse Eilandje”, besluit 
Sven Potvin.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels