Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische vastgoedspelers bouwen samen 1.000 appartementen in Polen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgische vastgoedspelers bouwen samen 1.000 appartementen in Polen

(c) BPI & Revive

De twee Belgische vastgoedspelers BPI Real Estate en Revive slaan de handen in elkaar om één van de de grootste vastgoedtransacties van Polen te realiseren. Samen verwerven ze een oude militaire kazerne in het centrum van de Poolse grootstad Poznań. Op de 5,5 ha grote site bouwen ze de komende jaren een gemengd project met meer dan 1.000 appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en ruimtes voor services. Het gaat om een investering van 165 miljoen €.
 

 

Beide projectontwikkelaars sluiten een joint venture en betalen elk 13 miljoen € voor de site van een oude, verlaten militaire kazerne in Poznań, vlak naast het centrale station van de stad. De site doet momenteel dienst als een grote parking en wordt nu dus herontwikkeld tot een volledig nieuw stadsproject met meer dan 1.000 wooneenheden.

Wonen en werken

Behalve de appartementen ontwikkelen beide vastgoedspelers er ook 24.000 m² meter aan kantoren en commerciële ruimtes. Op de site staan ook enkele gebouwen met historische waarde, die worden gerenoveerd. De  stad Poznań keurde reeds het ontwikkelingskader goed dat toelaat de bouwvergunning aan te vragen. De joint venture rekent erop dat ze de eerste bouwfase binnen een paar maanden kunnen starten. De ontwikkeling zal in fasen verlopen, gespreid over zes jaar.

Dergelijke gemengde projecten waar wonen en werken door elkaar verweven zijn in één project, zijn zeldzaam in Polen. In ons land zijn dit soort stadsontwikkelingen vandaag al eerder de regel dan de uitzondering.
 
“Daarom willen we deze ontwikkelingsfilosofie, in samenwerking met de stad Poznań, ook in Polen introduceren. Het is een grote uitdaging, maar met onze ervaring in stedelijke herontwikkelingsprojecten en de hulp van onze partner Revive, wordt het ongetwijfeld een succes, waarbij we innovatie en duurzame ontwikkeling centraal zullen stellen”, zegt Jacques Lefèvre, CEO van BPI Real Estate Belgium.
 
“Dit wordt voor ons een belangrijk jaar. Het project in Poznań is namelijk onze grootste investering ooit in in Polen en sluit perfect aan bij de strategie die we willen volgen. We plannen de komende jaren nog meer investeringen in Polen, waarbij Poznań een grote rol zal spelen. Het is immers een stad met een enorm potentieel en één van de snelst groeiende vastgoedmarkten van het land. De levensstandaard ligt er heel hoog, onder andere door het sterke niveau van het onderwijs en de gezondheidszorg”, vervolgt Jacques Lefèvre.

Reconversie

Het Poolse project past ook volledig in het plaatje van de Gentse projectontwikkelaar Revive, die zich de voorbije jaren specialiseerde in de reconversie van verloederde en onderbenutte stadslocaties. Meestal pakken ze vervuilde brownfields aan, die na sanering worden omgetoverd tot moderne woonsites.
 
“In België zijn we stilaan uitgegroeid tot de expert in zulke reconversieprojecten. Die expertise willen we nu naar Polen brengen, omdat daar nog enorm veel potentieel is. In de Poolse steden zijn er nog tal van sites die er verlaten bijliggen, terwijl ze eigenlijk op een strategisch sterke locatie liggen”, aldus Alexandre Huyghe, de CEO van Revive.
 
De reconversie van de militaire kazerne in Poznań is niet het eerste project van Revive in Polen. Momenteel herontwikkelt het Gentse bedrijf in Gdansk ook de Imperial Shipyard, waar ongeveer 3.500 wooneenheden zullen gerealiseerd worden.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

De stad Gent gaat op zoek naar een ontwerpteam voor de bouw van een nieuwe hub op de Westerbegraafplaats. Het stadsbestuur werkt momenteel aan een meer efficiënte logistieke huisvesting. Het aantal magazijnen en werkplaatsen wordt[…]

19/01/2022 | Gent
POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

Nieuwe toekomst voor Leuvense school De Boomgaard

Nieuwe toekomst voor Leuvense school De Boomgaard

Meer artikels