Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische vastgoedsector lokt Britse bedrijven naar ons land

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgische vastgoedsector lokt Britse bedrijven naar ons land

De Belgische vastgoedsector bundelt de krachten en start een grootschalige campagne om Britse bedrijven ervan te overtuigen om zich na de brexit in ons land te vestigen.

De Beroepsvereniging  van de Vastgoedsector (BVS), die ongeveer 150 vastgoedspelers in ons land vertegenwoordigt, lanceert een speciale portaalwebsite (business2belgium.be) die alle belangrijke, leegstaande kantoorgebouwen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië in kaart brengt en tegelijk als visitekaartje voor ons land moet dienen. Momenteel staat op de website reeds 700.000 m² kantoorruimte ter beschikking van Britse bedrijven, goed voor de huisvesting van ruim 35.000 werknemers.

Heel wat bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn, kijken sinds het hele brexit-debacle steeds meer naar het Europese vasteland. Daarbij komen Amsterdam, Frankfurt en Parijs in het vizier, maar ook Brussel en bij uitbreiding België worden alsmaar vaker aangestipt. Lloyd’s of London, één van ‘s werelds grootste verzekeraars, liet recent weten voor Brussel te kiezen bij de oprichting van een nieuwe dochtermaatschappij. Recent kondigde ook de Japanse verzekeraar MS Amlin aan dat hij een Europees filiaal wil openen in Brussel omwille van de brexit, net zoals verzekeraar QBE die al eerder in ons land een antenne wil oprichten. Ook andere grote bedrijven in Londen overwegen om door de brexit (delen van) hun activiteiten en personeel van Londen naar Brussel over te hevelen.

De Belgische vastgoedsector wil hier op inspelen en start daarom met een grootschalige campagne. Dat hij op deze manier de krachten bundelt, mag gezien worden als een sterk signaal richting buitenlandse bedrijven en investeerders. Ook opmerkelijk: het initiatief kan op heel wat politieke steun rekenen, zowel vanuit federale hoek als vanuit de verschillende gewesten. De bedoeling is dat overheden, ambassades, bedrijven en andere spelers het portaal voortaan zullen gebruiken om Britse bedrijven op de Belgische troeven én op het vastgoedaanbod te wijzen.

Portaalsite

Het initiatief krijgt de steun van onder meer minister van Werk, Economie en Buitenlandse Handel Kris Peeters (CD&V) en van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel van het Brusselse Gewest Cécile Jodogne (DéFI). De campagne wordt getrokken door de BVS. Via www.business2belgium.be worden de belangrijkste troeven van ons land extra in de kijker geplaatst.

De website brengt ook zoveel mogelijk leegstaande en beschikbare kantoorruimtes in België die in aanmerking komen voor heel wat spelers in het Verenigd Koninkrijk in kaart. Dat betekent dat deze website snel kan uitgroeien tot één van de belangrijkste informatiebronnen voor bedrijven die het Verenigd Koninkrijk willen inruilen voor ons land.

 “België heeft heel wat troeven in handen om instellingen en bedrijven aan te trekken. We hebben goed opgeleide werkkrachten en een moderne en open economie. We zijn een internationaal centrum met een grote concentratie aan bedrijven en instellingen. Kantoorruimte in ons land is bovendien betaalbaar en van goede kwaliteit. Als bedrijven een kosten-batenanalyse maken, ben ik er gerust in dat ons land goed zal scoren. Het is een goede zaak dat de vastgoedsector met dit initiatief de handen in elkaar slaat om beschikbare kantoorruimte in de markt te zetten en om ons land economisch te promoten”, verklaart minister Kris Peeters.

“Op het terrein hebben we duidelijk gemerkt dat we een concreet instrument missen om de beschikbaarheid, de kwaliteit en vooral de competitieve prijzen van het kantorenvastgoed in Brussel naar voor te brengen. Deze website voldoet volledig aan die behoefte en zal dan ook in al onze initiatieven gebruikt worden om buitenlandse bedrijven ervan te overtuigen zich in onze regio te vestigen”, vult Cécile Jodogne  aan.

Potentieel

Wat het potentieel betreft wordt gerekend op 60.000 werknemers die op termijn samen met hun bedrijf vanuit Londen naar België zouden kunnen verhuizen. Het potentieel is dus groot, stelt de sector,  die meent dat de website op korte termijn ruim honderd geschikte kantoorgebouwen zal etaleren.

“In eerste instantie willen we bedrijven die het Verenigd Koninkrijk willen verlaten er zoveel mogelijk van overtuigen om zich in ons land te vestigen en op die manier de werkgelegenheid voort aan te wakkeren. De concurrentie van andere Europese landen is uiteraard groot. Precies daarom willen we overheden, ambassades, bedrijven en organisaties een handig instrument geven waarmee ze echt kunnen overtuigen. Als we daarin slagen, komt dat zowel onze economie als de vastgoedmarkt ten goede. De website heeft intussen al de aandacht van een aantal bedrijven in het Verenigd Koninkrijk getrokken, maar ook van bedrijven uit de Verenigde Staten en verschillende Europese landen. Dat is veelbelovend voor de toekomst”, besluit Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van François Piron, CEO van Thomas & Piron. Welke nieuwe technologie zal volgens[…]

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Meer artikels