Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische kust vergrijst niet langer

Belgische kust vergrijst niet langer

Zeedijk in Middelkerke.

Er lijkt een einde te komen aan de vergrijzing van de Belgische kustbewoners. Zes op de tien Vlaamse kopers van kustvastgoed zijn jonger dan 60 jaar, één op de drie is zelfs jonger dan 50 jaar.

De belangrijkste redenen om een pand of buitenverblijf aan de kust te kopen zijn het vakantiegevoel (56%), de ontspanningsmogelijkheden (31%) en gezondheidsredenen (17,5%). Het ‘typische’ pand aan de kust is een appartement met twee slaapkamers, gemiddeld tussen 70 en 120 m² groot, en kost in 60% van de gevallen 250.000 € of minder. Dat blijkt uit de eerste grote kustvastgoedenquête die Dewaele Vastgoedgroep heeft afgenomen bij 1.826 Vlamingen die recent een eigendom aan de kust kochten.

De rondvraag peilde vooral naar het profiel van eigenaars aan de Belgische kust. Vele Vlamingen kopen een verblijf aan de kust en trekken er jaarlijks tien keer of zelfs meer naartoe. Een belangrijke vaststelling is dat de vergrijzing aan de kust stilaan aan het keren is. Want wat blijkt? Zes op de tien Vlamingen die recent een pand aan onze kust kochten, zijn jonger dan zestig jaar. Sterker nog, één op de drie is zelfs jonger dan vijftig. Twintigers en dertigers maken nog de kleinste groep uit, maar ook hier is er potentieel. 

Een gelijkaardige tendens valt ook op in de beroepscategorieën. Van degenen die recent een eigendom aan de kust kochten, gaat het in 36% van de gevallen om gepensioneerden. Tegenwoordig hopen steeds vaker ook bedienden (27%), zelfstandigen (17%) en kaderleden (10,5%) een stulpje aan de kust.

Dat de vergrijzing een halt wordt toegeroepen, is volgens Dewaele Vastgoedgroep de verdienste van de Belgische kuststeden zelf. Steden zoals Oostende en De Panne hebben de jongste jaren erg ingezet op leuke toeristische initiatieven, stadsontwikkeling en werkgelegenheid. Een andere belangrijke reden waarom de kust opnieuw aantrekkelijker is voor jongeren, heeft volgens de vastgoedgroep ook te maken met de huidige politieke situatie: door het internationale terrorisme en de instabiele politieke situatie in heel wat landen zoals Turkije of Egypte blijven mensen liever dicht bij huis voor vakantie.

“We zien daardoor dat de kust opnieuw jonge, actieve mensen aantrekt. Dat is positief, want de kust heeft jonge mensen nodig om te kunnen floreren. Het is nu trouwens ook duidelijk dat de Belgische kust geen last heeft van de populaire Spaanse costa’s. De kust heeft duidelijk nog altijd een grote meerwaarde te bieden voor de Vlaming omdat ze dichtbij is en ze een veilig gevoel geeft”, zegt Filip Dewaele, ceo van Dewaele Vastgoedgroep.

Vakantiegevoel

De belangrijkste reden waarom de Vlaming een buitenverblijf aan onze kust koopt, is met grote voorsprong het vakantiegevoel. Dat geldt zowel voor jong als oud. Meer dan de helft (56%) van de bevraagde Vlamingen gaat aan de kust wonen om nu en dan te kunnen genieten. Opmerkelijk genoeg wegen ontspanningsmogelijkheden (31%), gezondheid (17,5%) en de nabijheid van vrienden en familie (12,5%) zwaarder door dan het argument om te kopen als investering.

‘Aangespoelden’ die aan de kust een tweede verblijf kopen, zijn er bovendien vaak om te blijven. Driekwart van de kust-eigenaars wil zo minstens tien jaar van hun pand kunnen genieten. De helft van de ondervraagde Vlamingen wil zijn of haar appartement liever niet uitlenen aan vrienden.

“Mensen die een tweede verblijf aan onze kust hebben, willen niet altijd tot elke prijs winkels in de omgeving hebben of zien de bereikbaarheid ook niet echt als een prioriteit. Voornamelijk de rust, de nabijheid van de zee en de dijk op wandelafstand wegen het zwaarst door om een buitenverblijf aan de kust te kopen. Zo heb je bijvoorbeeld veel jonge mensen die aan zee komen uitwaaien van een drukke werkweek”, aldus Dewaele.

Ook opvallend: de Vlaming die aan de kust een verblijf koopt, komt zeker niet altijd vanuit de andere kant van het land. Integendeel, meestal komen ze uit de eigen ‘achtertuin’: liefst 41% van de kopers van een tweede verblijf aan de kust zijn West-Vlamingen en 20,4% zijn Oost-Vlamingen. In meer dan de helft van de gevallen (52%) doet men er één tot zelfs vijf jaar over om te beslissen of men al dan niet iets aan de kust zou kopen. Zodra de knoop is doorgehakt, gaat het wel heel snel. Zo zet bijna de helft van de kopers binnen de drie maanden zijn handtekening onder een contract.

Zeezicht blijft nog altijd belangrijk voor de Vlaming. Meer nog: in feite zijn we bijna allemaal op zoek naar hetzelfde. Zowat één op de twee Vlamingen die een tweede verblijf aan de kust koopt, zoekt een appartement met twee slaapkamers en zicht op zee. Het doorsnee buitenverblijf van de Vlaming aan de Belgische kust werd gekocht voor gemiddeld zo’n 250.000 €, of minder. De populairste kustgemeenten zijn Oostende, De Panne en Bredene.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste personeel bij ImmoPass

Eerste personeel bij ImmoPass

De start-up ImmoPass, een onafhankelijk privébedrijf dat zich bezighoudt met de technische controle van vastgoed, werft met Tim Van Helden een eerste medewerker aan. Van Helden (rechts op de foto, naast Marc Guilmot, mede-oprichter en CEO[…]

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties voor Belgische en Poolse vastgoedprojecten

Groep Huyzentruyt lanceert bedrijfsobligaties voor Belgische en Poolse vastgoedprojecten

Renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van niet-residentiële gebouwen

Renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van niet-residentiële gebouwen

Leuven herziet bouwplannen voor Parkveld

Leuven herziet bouwplannen voor Parkveld

Meer artikels