Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische kmo’s willen investeren in eigen pand

Gerelateerde onderwerpen :

Belgische kmo’s willen investeren in eigen pand

“De Belgische industriële kmo heeft nog steeds een baksteen in de maag”, zegt Klara De Neve van Structura.biz. (Foto: Christophe Vander Eecken)

Bedrijfsvastgoedspecialist Structura.biz uit Strombeek-Bever onderzocht vorige maand de koop- of verhuisintenties in de Belgische industriële kmo-markt. Zowat 150 bedrijfsleiders uit Brussel-centrum, de Brusselse rand en de Vlaamse Ruit (Antwerpen-Gent-Leuven-Brussel) werden ondervraagd door een professioneel marktonderzoeksbureau.

Er werd rekening gehouden met de representativiteit van de grootte van het bedrijf (aantal medewerkers) en van de oppervlakte van het pand (in eigendom of in huur).  Van de 150 ondervraagden is 38% huurder en 62% eigenaar van zijn industrieel pand.

Bij de huurders wil 42% binnen de vijf jaar verhuizen en 36% wil graag zelf investeren in de aankoop van een eigen pand. De factoren waarom ze momenteel huren: het is financieel haalbaar (42%), een ontoereikend aanbod noopt hen voorlopig om te huren (35%) en de flexibiliteit in ruimte (21%). 14% van de totale steekproef van huurders wil binnen het jaar verhuizen.  Van die verhuizers vindt 61% de ligging van het pand het belangrijkste criterium. De bereikbaarheid voor de medewerkers speelt een doorslaggevende rol.

Bij de eigenaars is 48% al langer dan tien jaar eigenaar van zijn pand en 51% van de eigenaars heeft zijn pand uit eigen vermogen gefinancierd. 68% van de eigenaars heeft een pand op dezelfde vennootschapsnaam staan als hun activiteit. 87% van de eigenaars heeft geen intentie om te verhuizen. Van de 4% van de eigenaarspopulatie die binnen het jaar wil verhuizen vindt 75% de ligging het belangrijkste criterium, waarbij ook hier de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol speelt.

“In vergelijking met een soortgelijk onderzoek vorig jaar heeft de Belgische industriële kmo nog steeds een baksteen in de maag.  51% van de eigenaars heeft zijn pand uit eigen vermogen gefinancierd, wat er zou kunnen op wijzen dat zij geloven in de waardecreatie van hun vastgoed. Eigenaars zullen niet zo snel verhuizen, maar huurders des te meer”, aldus Klara De Neve, zaakvoerster van Structura.biz. 

“Huurders zijn nog meer dan in 2016 prijsgevoeliger dan eigenaars want ze huren omwille van financiële redenen en ze willen verhuizen omdat ze willen investeren in een eigen pand. Bij een verhuis speelt de prijs een absoluut doorslaggevende rol, gevolgd door de ligging. Zowel voor eigenaars als voor huurders blijft de ligging het belangrijkste criterium bij het aanschaffen van een pand, en hierbij meer specifiek de bereikbaarheid voor de medewerkers”, besluit De Neve.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

De hoge prijzen en registratierechten in Brussel drijven steeds meer inwoners van de hoofdstad naar Vlaanderen. Vorig jaar verhuisden 24.000 Brusselaars naar de Vlaamse rand of elders in de Vlaamse regio. Dat is een recordaantal.  Volgens[…]

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eigenaars grote appartementsgebouwen krijgen hulp bij opmaak renovatiemasterplan

Eigenaars grote appartementsgebouwen krijgen hulp bij opmaak renovatiemasterplan

Meer artikels