Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische faillissementen stijgen dubbel zo snel dan verwacht

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgische faillissementen stijgen dubbel zo snel dan verwacht

Het aantal faillissementen in België zal dit jaar met 4% stijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie van kredietverzekeraar Atradius. Eerder dit jaar schatte Atradius de toename van faillissementen in ons land nog op 2%. Dat cijfer dreigt als gevolg van internationale economische spanningen dus dubbel zo snel te stijgen dan verwacht. Atradius  noemt dit een verontrustend signaal.

“We zien dat de mondiale onzekerheden wegen op de Belgische economie. Naast de sputterende economie in Duitsland hebben de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de risico’s van een no-deal brexit duidelijk invloed op de Belgische bedrijven”, zegt Christophe Cherry, managing director België en Luxemburg van Atradius.

Niet enkel in België, maar ook bij onze belangrijkste handelspartners, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is het aantal faillissementen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Net als in ons land doen onze vijf grootste handelspartners het evenmin goed met een gemiddelde stijging van het aantal faillissementen met 5%, een percentage dat dubbel zo groot is dan het mondiale gemiddelde: 2,7%. “Dat de verwachting van het aantal faillissementen wereldwijd stijgt, lijkt, naast de inverse rentecurve en de sputterende economie van Duitsland, een extra indicator die de mondiale vrees voor een recessie lijkt te verantwoorden”, stelt Atradius.

“We zien dat de mondiale onzekerheden wegen op de Belgische economie”, zegt Christophe Cherry van Atradius.


Vooral Duitsland, de belangrijkste handelspartner van België, staat economisch enorm onder druk. Na een tien jaar durende daling van het aantal faillissementen in Duitsland, verwacht de grootste economie van de eurozone dit jaar voor het eerst een stijging. “Ondanks dat slechts een stijging met 1% wordt voorzien blijft dit een opvallende stijlbreuk aangezien dit voor de laatste keer gebeurde tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009. Dit zal uiteraard een impact hebben op de vele Belgische bedrijven die handel voeren met Duitsland”, constateert Christophe Cherry.
 
Ook het Verenigd Koninkrijk staat onder zware druk. De vierde grootste handelspartner van ons land valt in Europa het meest uit de toon met een jaar-op-jaar toegenomen aantal faillissementen met maar liefst 8,9% in de eerste helft van dit jaar. In totaal wordt het aantal faillissementen in de VK, met de toenemende onzekerheid omtrent de brexit, zelfs voorzien op 10%, meteen het hoogste percentage in Europa.

Ondanks een wereldwijde stijging van faillissementen zijn er ook enkele landen die het in 2019 goed zullen doen. Uit de cijfers van Atradius blijkt dat vooral het hoge noorden vrij stabiel blijft. Waar Finland en Noorwegen dit jaar waarschijnlijk minder faillissementen zullen kennen dan in 2018, blijven Denemarken en Zweden stabiel, al komen deze landen net uit een dipje met een groter aantal faillissementen in 2018 ten opzichte van 2017.

Ook de zogenaamde PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) doen het over het algemeen gezien beter dan België en onze buurlanden. Waar Portugal sinds 2016 steeds minder faillissementen heeft, kent ook Spanje na een dipje in 2017 en 2018 volgens de voorspellingen dit jaar een periode met minder faillissementen voor de boeg. Ook Griekenland doet sinds het einde van de politieke onrust in het land weer veel beter. De verwachting is dat de Grieken de komende twee jaar steeds minder geconfronteerd zullen worden met faillissementen. Atradius ziet bij de PIGS-landen alleen Italië als uitzondering. “In dat land wordt verwacht dat de faillissementen dit jaar voor het eerst sinds 2014 opnieuw zullen stijgen. De politieke onrust in Italië zal ervoor zorgen dat onzekerheden terug toenemen, wat nadelig zal zijn voor de bedrijven”, besluit Christophe Cherry.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans viert 50ste verjaardag

Vorsselmans viert 50ste verjaardag

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in aluminium ramen en gevels en het plaatsen van zonnepanelen, vierde zopas samen met alle personeelsleden zijn 50ste verjaardag. De onderneming werd opgericht op 1 oktober 1972 door[…]

07/10/2022 | Ondernemingen
Nieuwe zakenpartners voor Durieux Dak- & Gevelrenovatie

Nieuwe zakenpartners voor Durieux Dak- & Gevelrenovatie

Bouwsector geen vragende partij voor uitbreiding systeem flexi-jobs

Bouwsector geen vragende partij voor uitbreiding systeem flexi-jobs

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Meer artikels